Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
sobota, 25 czerwca 2016

Sernik z truskawkami i kruszonką


 

 

  • 250 g mąki
  • 1/2 szyklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajko
Masa serowa
  • 800 g zmielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 400 g truskawek
  • cukier puder do posypania

 

Do miski wysypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Zmiksować składniki na jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Piekarnik nagrzać do 180º C. Prostokątną formę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub 24 x 24 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować  twaróg z cukrem, budyniem, cukrem wanilinowym i jajkiem na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić palcami spód oraz ok. 2 cm boków. Na spód z ciasta wyłożyć masę serową, na wierzchu położyć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, pokruszyć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 45-50 minut. Posypać cukrem pudrem.



Źródło: Kwestia smaku.com

wtorek, 14 czerwca 2016

Szparagi z kaszą i mięsem


 

 

  • 500 g szparagów
  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 150 g dowolnej kaszy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • koperek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Kaszę ugotować do miękkości. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć, pokroić na małe kawałki. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, kulki mięsne i smażyć przez kilka minut. Następnie doać szparagi, przykryć i rownież smażyć przez kilka minut. Na koniec dodać kaszę, masło, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, podgrzewać przez chwilę, posypać koperkiem.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką


 

 

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg rabarbar
  • cukier puder do posypania
Kruszonka
  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 150 g cukru

 

Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 26 cm wysmarować masłem.
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu w rondelku roztopić masło, dodać cukier i po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.
Ciasto:  masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

 

źródło: Kwestia smaku.com

Tagi: rabarbar
10:40, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 czerwca 2016

Szparagi z makaronem

 


 

4 porcje:

  • 500 g szparagów
  • 250 g dowolnego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • koperek do posypania
  • sól, biały pieprz

Makaron ugotować według wkazówek na opakowaniu. Szparagi obrać, odciąć końcówki, umyć i pokroić na około 3 cm kawałki. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szparagi i czosnek, posypać solą i  smażyć na delikatnym ogniu przez około 10 minut. Gdy szparagi są miękkie dodać ugotowany makaron (łyżką cedzakową prosto z garnka w którym się gotował), tarty ser, sok z cytryny, pieprz do smaku. Delikatnie wymieszać, posypać koperekiem, podawać na głębokich talerzach. Smacznego.