Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 10 czerwca 2014

 Tort Quench- malinowy

 



 

Ciasto:

  • 175 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka

Masa:

  • 2 kubki śmietanki kremówki 400 g
  • 2 kubki gęstej kwaśnej śmietany 24% tłuszczu 400 g ( Schmand)
  • 2 op. śmietan-fix  (Dr. Oetker)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 op. oranżady w proszku
  • 1 galaretka malinowa
  • 350 g malin świeżych lub mrożonych

Piekarnik nagrzać do 160ºC. Tortownicę o wymiarach 26 cm ø wysmarować masłem.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Nastepnie dodać kolejno całe jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na wolnych obrotach miksera do momentu połączenia się składników.

Ciasto wyłożyć do tortownicy i równomiernie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.

Galaretkę malinową przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Wokół wstudzonego spodu założyć wysoką regulowaną obręcz do tortów.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem waniliowym. Natomiast kwaśną gęstą śmietanę wymieszać z oranżadą w proszku, po czym  połączyć delikatnymi ruchami szpatułki z ubitą śmietaną. Połączoną masę wyłożyć na spód ciasta. Ułożyć maliny, świeże lub mrożone (nie trzeba rozmrażać), i wylać tężejącą  galaretkę. Wstawić na kilka godzin do odówki.

Polecam gorąco, ciasto jest lekkie i przepszne, doskonałe na upalne dni.