Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
poniedziałek, 10 czerwca 2013

 

Szparagi zawijane w piersi kurczaka i boczek

z rozmarynem i kremowym sosem musztardowym


 

 

 

 

• 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g) lub 4 steki  minutowe  (pokrojone w op. Hähnchen  minutensteak)        
• 8 cienkich plasterków wędzonego baconu
• 4 gałązki rozmarynu
• oliwa extra vergine, sól i pieprz

Kremowy sos musztardowy z miodem:

• 1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
• 1 łyżka miodu
• 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
• sól i pieprz

Dodatki: ugotowane młode ziemniaki podsmażone z rozmarynem i tymiankiem

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.

Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Gotowe danie podajemy z ziemniakami. Danie jest wspaniałe w smakum, pochodzi ze strony Kwestii Smaku.com.

SMACZNEGO!

 

 

 


niedziela, 09 czerwca 2013

Tiramisu z rabarbarem i  truskawkami

 


 

 

 

  • 150 rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g chudego twarogu
  • 125 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 9 podłużnych biszkoptów
  • 70 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki, rabarbar umyć pokroić w kostkę. Do garnka wsypać 50 g cukru, skarmelizować, po czym dodać połowę truskawek i rabarberu. Dusić przez 5 minut, mieszając. Następnie dodać pozostałe truskawki i rabarbar i gotować jeszcze przez 1 minutę. Schłodzić.

Sok połączyć z likierem, skropić biszkopty poukładane w formie. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy- wymieszać. Masę serową wyłożyć nierówno na biszkopty. Na wierzch rozłożyć konfiturę truskawkowo- rabarberową. Schłodzić minimum 2 godziny.

sobota, 08 czerwca 2013

Tortowa sałatka

 


 

 

  • połowa dowolnej sałaty
  • 6 jajek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 kromki białego pieczywa
  • 100 g startego parmezanu
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte  przez praskę
  • 5 łyżek majonezu
  • 1-2łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku
  • oliwa do smażenia

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupki, pokroić w plasterki. Pierś z kurczka umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy po 4-5  minut z każdej strony. Ostudzić, pokroić na cienkie plastry. Białe pieczywo pokroić w kostkę i usmażyć na małej ilośći oliwie na złoty kolor. Ostudzić.  Jogurt, majonez, czosnek i sok z cytryny= wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, wywirować, porwać na małe kawałki.

Na dużym talerzu bąć na paterze ustawić obręcz do tortów na 24 cm. Na spód ułożyć ciasno połowę sałaty, następnie poukłdać plastry połowy ilośći mięsa z kurczka, polać sosem czosnkowym, posypać połową  parmezanu,  poukładać połowę plasterków jajek i połowę podsmażonych grzanek w kosteczce. Ponownie polać sosem. Całość powtórzyć z pozostałych składników. Delikatnie opjąć obręcz. Sałatkę udekorować parmezanem i bazylią. Polecam gorąco!

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Pieczone udka z kurczaka ze szparagami

Z młodymi ziemniakami i pomidorowym sosem BBQ.

 


 

 

 

 



• 500 g młodych malutkich ziemniaków (lub większych do pokrojenia)
• 4 udka lub 8 pałek  z kurczaka
• pęczek zielonych szparagów
• oliwa extra vergine, sól morska i świeżo zmielony pieprz
• kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
• kilka gałązek oregano lub tymianku

Sos BBQ:

• 2 średniej wielkości pomidory pokrojone na ćwiartki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka sosu worcestershire
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 małej papryczka chilli (usunąć nasiona) - opcjonalnie

Wszystkie składniki sosu zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem (większe ziemniaki należy pokroić). Ułożyć w żaroodpornej formie o wymiarach minimum 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. W międzyczasie udka położyć na desce do krojenia skórką do dołu i ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach, następnie ułożyć również skórką do dołu na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni z grubym dnem. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka posolić i doprawić pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.

Ziemniaki wyjąć z piekarnika i przewrócić na drugą stronę, rozłożyć przy bokach formy. Na środek wlać sos i ułożyć na nim udka skórką do góry. Wstawić do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie opłukać szparagi i odłamać zdrewniałe końce. Obrać do około 1/3 wysokości szparaga. Posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka dodać szparagi, pomidorki koktajlowe, posypać listkami oregano i piec przez kolejne 10 -12 minut (w zależności od grubości szparagów). Danie delikatnie przemieszać i nałożyć na talerze.

Przepis pochodzi z Kwesii Smaku. com


niedziela, 02 czerwca 2013

Szarlotka rabarbarowa


 

Ciasto:

  • 450 g mąki (3 szklanki)
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń  (waniliowy, śmietankowy, kokosowy)

Rabarbar:

  • 600 g rabarbaru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.

Ugotować budyń.Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować  masłem.

Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Odkleić górny papier, przenieść ciasto do formy drugim papierem do góry, odkleić papier a brakujące miejsca w formie dolepić ciastem. Spód podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki.

Drugą część ciasta również rozwałkować jak powyżej. Piekarnik nagrzać do 180° C.

Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na około 1 cm kawałki. Włożyć je do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier, cynamon. Wszystko wymieszać i wyłożyć na spód z ciasta. Na wierzchu wyłożyć  budyń, przykryć drugim płatem ciasta, podziurkować je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Szarlotkę przestudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.

Przepis pochodzi z Kwesii Smaku. Com