Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 27 czerwca 2012

  Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

 


 

 

  • 1 rolka ciasta francuskiego ( 270 g )
  • 500 g mrożone liście szpinaku np. iglo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pomidorków coctailowe
  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie jeśli było mrożone- rozmrozić. To samo zrobić ze szpinakiem. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidorki przepołowić.

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, krótko podsmażyć. Dodać pomidorki.

Piekarnik nagrzać do 220°C. Mleko i jajka rozmącić, doprawić solą i pieprzem. Formę opłukać zimną wodą i wyłożyć po brzegi ciastem. Na ciasto rozłożyć szpinak z pomidorkami. Polać  jajkami z mlekiem. Zapiekać 20-25 minut.

Smacznego :-)


 

wtorek, 26 czerwca 2012

 Pomidory  w  pierzynce  z  jajek

 


 

 

  • 3 duże pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g żółtego  sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz
  • świeży koperek

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Pomidory pokroić w dość grube plastry, połowę ułożyć na płaskim półmisku. Opruszyć solą i pieprzem do smaku. Posypać połową pokrojonego jajka, potem połową tartego sera, polać sosem jogurtowym. Następnie ułożyć kolejną warstwę pomidorów, jajek i sera. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego :-)

 

sobota, 23 czerwca 2012

 Ciasto  truskawkowe  z  galaretką

 


 

 Ciasto czekoladowe :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 100 g miękiego masła lub margaryny
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g cukru
  • 200 g mielonych dowolnych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • forma o średnicy 28 cm ø

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek ( ja dodałam również borówki amerykańskie)
  • 1 budyń waniliowy + 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ew. mięta do dekoracji

 

Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywno z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem do białości stopniowo dodając żółtka. Wlać rum. Dodać  wymieszane mielone orzechy  z proszkiem  do pieczenia  i posiekaną czekoladą. Następnie dodawać stopniowo, ubitą na sztywno pianę, delikatnie mieszająć łopatką lub łyżką. Ciasto wyłożyć  równomiernie do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasto włożyć do nagrznego piekarnika, piec 15-20 minut w 200°C. Wystudzić na metalowej kratce.

W międzyczasie umyć, oczyścić, osuszyć truskawki, przekroić na połówki. Przygotować galaretkę i budyń według opisu na opakowaniu. Wystudzić.

Na wystudzone ciasto wyłożyć budyń, poukładać połówki truskawek. Zalać  ciasto tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.


 

czwartek, 21 czerwca 2012

   Sałatka  z  tuńczykiem

 


 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • zielona sałata np. lodowa
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 200 g sera feta
  • prażony słonecznik
  • 2 łyżki soku z cytryny lub ocet winny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Fetę i umyte pomidory  kroimy w kostkę. Fasolkę wykładamy na sitko, polewamy wodą i odsączamy. 

Wszystkie składniki  wraz z tuńczykiem z oliwą łączymy i dokłdnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny.

Muszę jeszcze dodać, że sałatka jest przepysznaaaa.

Smacznego :)

 Cocktail  truskawkowy


 

Na deser, coctail idealny dla naszych milusińskich i nie tylko.

  • ok. 200 g truskawek
  • ok. 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Miksujemy z cukrem, wlewamy mleko  i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Smacznego :)

Tagi: truskawki
14:36, ginam35 , Desery
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 czerwca 2012

 Muffiny  z  maślanką  i  truskawkami

 


 

 

  • 250 g truskawek
  • 100 g malin
  • 275 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 250 ml maślanki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 p. cukru waniliowego
  • 12 papilotek
  • cukier puder do posypania

Truskawki i maliny umyć, osuszyć. Truskawki pokroić na kawałki.

Jajko, cukier, ekstrakt z wanilii, masło i maślankę, ubić na jednolitą masę. Wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem i połączyć z truskawkami.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyc do papilotek. Do każdej wcisnąć po 1-2  malin. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Muffiny po upieczeniu pozostawić przez 5 minut w formie, po czym ostrożnie wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie udekorować maliną.

Smacznego :-)

niedziela, 17 czerwca 2012

 Pieczone  pomodory  z  tymiankiem

 


 

  • 4-6 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka  pełnoziarnistej musztardy
  • świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzaać do 200°C. Pomidory umyć, pokroić na plastry i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, położyć na każdym plastrze pomidora. Z gałązek tymianku zerwać listki i posypać pomidory. Polać oliwą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i wsawić do piekarnikana ok. 30 minut.

Składniki na dresing wlać do słoiczka, zamknąć. Potrząsać energicznie aby uzyskać jednolity sos.

Upieczone pomidory, odstawić do schłodzenia. Delikatnie przełożyć na talerz.

Pomidory podawać zimne,polane sosem (z białym pieczywem)  jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.

Smacznego :)

sobota, 16 czerwca 2012

  Cosmopolitan

 


  • 20 ml likieru pomarańczowego Triple Sec  (np, Cointreau)
  • 40 ml wódki
  • 30 ml soku żurawinowego
  • 10 ml soku  z  limetki
  • pół łyżeczki drobnego cukru
  • kilka kostek lodu

Shaker wypełnić lodem, dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Podawać w kieliszku do martini ozdobione cząstką limetki.

piątek, 15 czerwca 2012

 Sałatka  z  brokuła  i  fety


 

  • 1 brokuł
  • 200 g fety greckiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka paryka w proszku

Jogurt połączyć z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą, pieprzem, paryką.Fetę pokroić w kostkę.

Brokuł podzielić na rożyczki, umyć.  Blanszujemy: wkładamy rożyczki  do wrzącej wody z dodatkiem soli oraz cukru i gotujemy bez przykrycia przez 3 minuty. Po ugotowaniu brokuły odsączamy i przelewamy zimną wodą.

Brokuły i fetę układamy w naczyniu, polewamy sosem czosnkowym. Gotowe. Mała uwaga: ponieważ brokuły były blanszowane sałatka może “poleżeć”dłużej w lodówce.

Smacznego :)


czwartek, 14 czerwca 2012

 Ciasto drożdżowe  z rabarbarem




 

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki przennej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru + 4 łyżki
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • około 1 kg rabarbaru

Kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • 50 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka  mąki

 

  • Mleko lekko podgrzać (ale nie może być za gorące), pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 1 łyżke mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać jajka i zmiksować.
  •  Do miski wsypać  mąkę, cukier, dodać wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło z jajkami. Ciasto wyrobić mikserem z końcówkami- spiralkami (kilka minut). Przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
  • Formę o wymiarach  36x 27 cm, nasmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę z mąki, cukru i masła, rozcierając składniki palcami. 
  • Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, rozłożyć rabarbar.Posypać 4 łyżkami cukru, a następnie kruszonką. Ciasto przykryć odstawić ponownie do wyrośnięcia 15-20 minut.
  • Tak przygotowane ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika. Włączyć piekarnik na 180°C, piec ok. 30 minut. Po upływie tego czasu, zwiększyć  temperaturę do 200°C i piec jeszcze ok. 10 minut.

 

Smacznego :)





środa, 13 czerwca 2012

  Zapiekanka  z  makaronu  i  szpinaku

 


 

 

 

Danie jest super błyskawiczne  i super smaczne z małym nakładem pracy. Polecam, dla zapracowanych i nielubiącym stać długo przy  kuchni.

  • 200 g makaronu np, pennette
  • 500 g mrożonego szpinaku liściastego
  • 100 g szynki
  • 100 ml bulionu
  • 100 g kawaśnej śmietany 36% ( Creme fraiche )
  • 100 g tartego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Szynkę pokroić w kosteczkę, rozłożyć na makaron.

Piekarnik nagrzać 200°C.

Do rondelka włożyć szpinak, wlać bulion. Dusić do rozmrożenia się szpinaku, po czym dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylać na  makaron, posypać tartym serem. Piec około 20 minut.

Smacznego :)



 


wtorek, 12 czerwca 2012

  Panna  Cotta  kawowa


 4 porcje:

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 125 ml śmietanki kremowej 30% 
  • 125 ml  mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 1 łyżka likieru Amaretto (można zastąpić likierem kawowym)
  • 1 łyżka rumu

Galaretka z mocnego espresso:

  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 60 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki likieru Amaretto (można zastąpić likierem kawowym)

Galaretka z mocnego espresso: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier i likier Amaretto. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać przez minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i przelać do 4 małych filiżanek (każda po około 80 ml - 1/3 szklanki). Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce na około 30 - 60 minut do stężenia.

Kawowa panna cotta: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, kawę, ekstrakt z wanilii, Amaretto i rum. Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści.

Przykryć i odstawić na 5 minut, następnie przelać do filiżanek na warstwę zastygniętej galaretki espresso. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub na całą noc.

Aby ułatwić wyjęcie  deseru z filiżanek, można je włożyć na chwilę do gorącej wody, następnie włożyć ostrze noża w przestrzeń pomiędzy kremem a filiżanką i delikatnie poruszyć nożem. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać. Można udekorować bitą śmietaną.

Smacznego :)

Źródło: Kwestia Smaku

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Makaron  mie  z  warzywami

 

 


 

  • 250 g makaronu mie
  • 1 pierś z kurczaka
  • połowa brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 łyżka posiekanego obranego imbiru
  • 2+3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teryjaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz kajenski

Pierś z kurczaka pokroić na paski. Przełożyć do miseczki, wlać 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, teryjaki, dodać czosnek i imbir. Marynować minimum 30 minut.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyty brokół podzielić na różyczki, paprykę pokroić w paski, por w krążki.

Pierś wraz z marynatą  podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, zdjąć z patelni. Wlać pozostałą oliwę, włożyć por, brokół, paprykę, smażyć na wysokim ogniu przez około 5 minut ( w razie konieczności wlać odrobinę wody ). Warzywa  połączyć z kurczakiem i makaronem, doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem kajenskim. Podgrzać.

Smacznego :-)


sobota, 09 czerwca 2012

   Poncz  z  Campari 

 


 

 

  • 150 ml Campari
  • 300 g truskawek
  • 100 ml syropu z kwiatu czarnego bzu ( Holunderblütensirup )
  • 500 ml schłodzonego Prosecco
  • 500 ml schłodzonego wytrawnego białego wina
  • 200 ml schłodzonej wody mineralnej
  • świeże listki mięty
  •  kilka kostek  lodu

Truskawki oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do dużego szklanego naczynia. Wlać Campari i syrop z kwiatu bzu czarnego. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Po czym walać wino, prosecco, wodę i umyte listki mięty oraz kostki lodu.

piątek, 08 czerwca 2012

 Sałatka  antipasti  z  zielonymi  szparagami


Najlepsza sałatka antipasti. Pieczone warzywa w piekarniku. Doskonała na kolację czy przystawkę. My ją wprost  uwielbiamy ! Pychotkaaaaaa!!!

 

  • 2 średnie cukinie
  • 1-2  bakłażany
  • 3 srtrąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 4-5 średnich pomidorów
  • 6+ 2 ząbki czosnku
  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki  tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżek białego  ocetu balsamicznego
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Szparagi umyć i usunąć zdrewniałe końce, podzielić na mniejsze kawałki.  Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, obrany czosnek pokroić na plastry, paprykę w większe kawałki. Pomidory pokroić w plastry. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z z bułką tartą i natką pietruszki.

Warzywa wyłożyć na dóżą blaszkę, polać  oliwą z oliwek, posolić. Rozłożyć gałązki tymianku. Na wierzch poukładać pomidory, posypując po całości mieszanką z bułki tartej. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 25-30 minut. Wystudzić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Do sałatki najlepiej smakuje ciabatta.

Smacznego...

czwartek, 07 czerwca 2012

 Quiche z ciasta francuskiego  z  łososiem  i  porem


 

 Wspaniałe w smaku. Wykwintne quiche z ciasta francuskego z wędzonym łososiem i dożą ilością zdrowego pora. Równie doskonałe jak z ciasta kruchego. Koniecznie do wyprópowania.

 

  • 1 kg pora
  • 250 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 1 opakowanie śwwieżego ciasta francuskiego light ( 24 x 42 )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki bułki tartej

Por oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać, dodać czosnek i por. Delikatnie podsmażyć 3-4 minuty. Jajka roztrzepać z kwaśną śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. 

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Formę  quiche lub tortownicę (26 cm ø) natłuścić.

Ciasto rozwinąć, przepołowić na pół. Wyłożyć nim formę po brzegi. Ciasto posypać bułką tartą. Rozłożyć na przemian por z łososiem. Polać masą jajeczną. Włożyć do piekarnika, piec 30-40 minut.

Smacznego :)


sobota, 02 czerwca 2012

 Spaghetti z wstążkami z cukini i marchewki

 


 


Pyszny, łatwy, pomysł na szybki obiad. Zwłaszcza dla dzieci, które  uwielbiają spaghetti. Mój syn  zajadał się :-)

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki octu białego balsamiczego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g sera feta

 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cukinię i marchewkę umyć, pokroić wzdłuż  na długie paski. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Pomidory pokroić na ósemki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć krótko cebulę i czosnek, dodać wstążki cukini i marchewki. Podsmażyć przez 5 minut, po czym dodać pomodory i ocet balsamiczny, poddusić przez następne 5 minut. Przyprwić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z makaronem, chwilę podgrzewając, posypać fetą, udekorować bazylią.

Smacznego !