Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 10 maja 2018

Carpaccio z jelenia

 


 

  • około 150-200 g combru z jelenia wędzonego na zimno
  • garść rukoli
  • parmezan starty na cienkie plasterki
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • grubo zmielony pieprz

Comber  lekko zmrozić (1,5 godz), aby móc go pokroić w precyzyjnie cienkie plastry.

Następnie pokroić krajalnicą na cienkie plasterki i rozłożyć na talerzu. Ułożyć rukolę, skropić  oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posypać parmezanem, całość doprawić grubo mielonym czarnym pieprzem.

wtorek, 01 maja 2018

Bułeczki niedzielne


 

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 20 g drożdży
  • 340 g letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Wieczorem: wszystkie składniki połączyć  i wyrobić ręcznie lub mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin (przez noc). Następnego dnia rano, ciasto wyjąć z lodówki posypać mąką. Przy pomocy łyżki nakładać 13 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika 250 ºC, piec 20 minut. Wystudzić.

Tagi: bułki
18:46, ginam35 , Pieczywo
Link Komentarze (1) »

Masło z czosnkiem niedźwidzim

 


 

  • 200 g miękkiego masła
  • kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • otarta skórka z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz, papryka w proszku lub platki chili

Miękkie masło połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką, utrzeć widelcem. Doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny, papryką lub chili.

Masło czosnkowe jest doskonałym dodatkiem do pieczywa ,warzyw, dań z grilla.

 

Ryż curry z  kurczakiem i warzywami

 


 

  • 400 g piersi kurczaka lub indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g ryżu
  • mała cukinia
  • mały bakłażan
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki curry
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, 1 łyżką oliwy, pieprzem. Marynować przez godzinę. Cukinię i bakłażn pokroić w 1,5 cm kostkę, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i suszone pomidory posiekać. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.

A w międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy,  dodać cebulę i zeszklić, następnie dodajemy mięso wraz z pieczarkami, smażyć przez kilka minut. Zdjąć z patelni. Dodać pozostałe 2 łyżki oliwy, włożyć cukinię, bakłażana, suszone pomidory ponownie smażyć przez kilka minut. Na koniec wlać gorący bulion, oraz dodać przyprawę curry. Dodać mięso wraz z pieczarkami, ugotowany ryż. wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku sosem sojowym.  Od razu podajemy.