Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
poniedziałek, 29 maja 2017

Makaron z fasolką cukrową i bekonem

 


 

  • 200 g makoronu świderki
  • 500 g fasolki cukrowej
  • 150 g bekonu w plastrach
  • 100 g sera feta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • pokrojona natka pietruszki

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Fasolkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Suchą patelnię rozgrzać i usmażyć bekon do chrupkości, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię, dodać masło, roztopić i włożyć fasolkę, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na delikatnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do fasolki dodać ugotowany i odcedzony makaron. Bekon rozerwać palcami na mniejsze kawałki i również dodać do makaronu z fasolką, wymieszać.  Wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą i natką pieruszki, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.

Ciasto z rabarbarem i budyniem


 

Ciasto kruche
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3 szklanki (750 ml) mleka
  • 5 łyżek (50 g) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę 26-28 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone zimne masło. Składniki połączyć aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą wyłożyć  spód formy, ugnieść palcami. Podziurkować widelcem.

Ugotować budynie, dodając cukier i cukier waniliowy.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć  na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć palacami i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C. Piec przez ok. 40-45 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Źródło: Kwestia smaku. com

Tagi: rabarbar
22:52, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 maja 2017

Tort komunijny

 



Biszkopt: (można upiec dzień wcześniej)

  • 15 jajek (ocieplone w tem. pokojowej)
  • 450 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 300 g mąki tortowej

Masa z marscapone:

  • 1 kg serka marcapone
  • 1,2 l śmietanki kremówki dobrze schłodzonej
  • 1 szklanka cukru pudru

Owoce:

  • 500 g truskawek
  • 500 g malin
  • 300 g borówki amerykańskiej

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody z 1 łyżką soku z cytryny

Dekoracja:

  • gotowy opłatek personalizowany
  • gotowe figurki z masy cukrowej

Forma o wymiarach: 42 x 29 x 7 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia

 

Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez następne 5-8 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub trzepaczki, tak aby składniki się połączyły. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Piec w temperaturze  170ºC przez około 35 - 40 minut,  do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty. Każdy blat nasączamy wodą z sokiem z cytryny.

Śmietanę ubić na szytywno (uważając, by jej nie przebić), z cukrem pudrem. Mascrpone przełożyć do większej miski i krótko zmiksować, połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.

Pierwszy blat umieścić na sztywnej podkładce lub tacy, skropić nasączeniem, posmarować jedną cześcią masy z marscapone (pamietając o zostawieniu na posmarowanie boków). Ułożyć owoce wedle własnego uznaia: mogą być wymieszene lub ułożyć odzielnie partiami. Całą czynność powtarzamy, do skończenia się składników. Cały tort posmarować ostatnią cześcią masy z marscapone. Udekorować. Schłodzić przez minimum 3-4 godziny, najlepiej przez cała noc. 


 

 

poniedziałek, 01 maja 2017

Roladki z kurczka z czosnkiem niedżwiedzim

 


 

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • plastry bekonu
  • wiązka czosnku niedźwiedziego
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

Piersi kurczka umyć, osuszyć, przeciąć każdą wzdłuż na pół. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Na środek mięsa ułożyć po kawałaku mozzarelli, 3-4 gałązki czosnku niedżwiedziego. Zawinąć w roladkę, każdą roladkę zawinąć plastrem bekonu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać masło. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec przez 25-30 minut. Podajemy z ziemniakami, sałatą.