Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 18 maja 2016

Carbonara z zielonymi szparagami

 


 

3-4 porcje:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g surowego, wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • około 60 g sera parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się we właściwym miejscu), łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczek pozostawiając same główki.

Na dużą patelnię włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 - 4 minuty,  aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki) i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.

Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego parmezanu, roztrzepać widelcem.Trzymając  patelnię na małym ogniu włożyć makaron, wymieszać. Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Z jajek ma powstać, kremowy i oblepiający makaron sos. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.



Źródło: Kwestia Smaku. com

poniedziałek, 16 maja 2016

Sałatka z brokułem, papryką, jabłkiem

 


 

  • 1 brokuł
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 czerwona papryka
  • kilka łyżek uprażonego słoneczenika na suchej patelni

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 Brokuł zalać wrzątkiem i blanszować przez około 3 minuty,odcedzić, polać zimną wodą na sitku. Składniki na dressing wymieszać w miseczce.

Brokuł, jabłko, oczyszczoną paprykę pokroić na mniejsze części, przełożyć do większego naczynia, dodać uprażone ziarenka słonecznika oraz dressing. Wymieszać. Odstawić na 30 minut do połączenia się smaków.

sobota, 14 maja 2016

Tort z rabarbarem i truskawkami

 


 

 

Biszkopt:
  • 5 jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 30 g roztopionego masła
Przełożenie:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • kawałek limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
  • ok. 1/3 szklanki rumu kokosowego Malibu
Krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone (zimne)
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimna)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
  •  świeże truskawki, pokruszona beza

Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć  papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.Całe jajka ubijać razem z cukrem pudrem przez około 10 minut na puszysty, gęsty i jasny krem. Mąkę przesiać do ubitego kremu i delikatnie wymieszać szpatułką (mąkę najlepiej dodać w  2  porcjach i po każdej porcji delikatnie wymieszać lub krótko miksować na najmniejszych obrotach miksera). Dodać rozpuszczone oraz ostudzone masło i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

 Rabarbar umyć, odciąć najbardziej zielone części rabarbaru. Resztę najbardziej różowych części łodyg pokroić na kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem, skropić limonką, dodać ziarenka z wanilii (ekstrakt lub cukier wanilinowy), wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec przez 20 minut.

Ostudzić, następnie delikatnie wyjąć rabarbar z formy, do soku powstałego z pieczenia rabarbaru dodać połowę rumu Malibu wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Mieszając podgrzewać aż syrop zgęstnieje. Przełożyć go do rabarbaru i  tak pozostawić.

 Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder ubić na gęsty i puszysty krem (ok. 5 minut). .

 Po ostudzeniu biszkoptu przekroić go na 2 blaty. Pierwszy posmarować zmiksowanymi truskawkami, wyłożyć rabarbar wraz z gęstym syropem. Przykryć połową kremu, położyć drugi krążek, nasączyć go resztą Malibu i obłożyć resztą kremu mascarpone. Boki tortu obłożyć pokruszoną bezą. Wierzch udekorować świeżymi truskawkami. Można też cały tort posypać pokruszoną bezą.

 

Źródło:Kwestia Smaku.com