Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
niedziela, 31 maja 2015

Sernik na spodzie brownie z rabarbarem





Brownie:

  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 135 g mąki
  • szczypta soli


Sernik:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko


Rabarbar:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek wiórków kokosowych

Brownie: dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia, czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ( przesiać ją przez sito bezpośrednio do masy), sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 23 minuty.

Rabarbar: pokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Sernik: twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, nasionkami wanilii lub cukrem waniliowym oraz budyniem (krótko, do połączenia się składników). Dodać jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć rabarbar, posypać resztą cukru i mąki z miski oraz wiórkami kokosowymi. Piec przez ok. 45 minut w 160°C do ścięcia się masy.

Jeśli sernikobrownie stało dłuższy czas w lodówce to przed podaniem warto ocieplić je w temperaturze pokojowej, aby spód brownie odpowiednio zmiękł.

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



sobota, 30 maja 2015

Krewetki w sosie curry z pomidorkami koktajlowymi i bazylią





  •  250 g krewetek
  •  1 łyżka czerwonej pasty curry (lub drobno starte: ząbek czosnku, kawałek imbiru, posiekany kawałeczek cebuli i posiekana chili)
  •  1/2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  •  1 łyżka sosu rybnego
  •  przyprawy: szczypta mielonego cynamonu, kurkumy, gałki muszkatołowej
  •  200 ml mleka kokosowego
  •  300 g pomidorków koktajlowych
  •  1/2 łyżeczki brązowego cukru
  •  limonka do skropienia
  •  garść liści bazylii

Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone (np. w chłodnej wodzie), umyć. Na patelni podgrzać pastę curry z olejem. Chwilę podsmażyć mieszając drewnianą łyżką. Włożyć krewetki i smażyć po około jednej minucie z każdej strony. Skropić sosem rybnym, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty.Wlać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez około 2, 5 minuty, w połowie gotowania dodać pokrojone na połówki i posypane cukrem pomidorki. Skropić limonką, posypać bazylią. Podawać z ryżem np, basmati. Smacznego.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com

      
czwartek, 28 maja 2015

Börek z fetą z patelni

 


 

 

  • 1 opakowanie ciasta filo 400 g (Yufka teigblätter)
  • 300 g sera owczego feta
  • 1 por w całości
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Por i pietruszkę umyć. Por przeciąć wzdłuż, pokroić w cienkie półksiężyce, pietruszkę drobno posiekać. Ser feta pokruszyć lub rozgnieść widelcem, wymieszać z por i natką pietruszki, dorawić do smaku pieprzem. Składniki na nasączenie połączyć i wymieszać  trzepaczką. 

W głębokiej patelni(28 cm) posmarowanej oliwą układamy warstwami

  • 2-3 warstwy ciasta filo (w tych warstawach brzegi wystają poza brzegi patelni).
  • Posmarować około 3 łyżki nasączenia.
  • Ponownie ułożyć 5-6 warstw ciasta, tu nie wystają poza brzeg patelni, wystające brzegi ciasta odrywamy. Po każdym nałążeniu warstwy ciasta filo, nasączamy.
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wystające brzegi ciasta poza brzeg patelni założyć do środka, docisnąć i nasączyć

Patelnię przykryć, piec na umiarkowanym ogniu około 12-15 minut. Zaglądając aby ciasto się nie przypaliło. Po tym czasie ciasto przekładamy na drugą stronę. W tym celu przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Placek z talerza wsunąć ponownie na patelnię, przykryć przykrywką i smażyć kojene 12-15 minut. Na koniec zdjąć przykrywkę, i piec jescze 5 minut. Börek można także upiec w piekarniku w żaroopornym naczyniu w temperaturze 250°C, 25-30 minut.

Przed podaniem odczekać kilka minut, by łatwiej można było kroić. Smacznego. Polecam gorąco.

 


 

 

 

 


 



 

 

 


wtorek, 26 maja 2015

Papryka faszerowana kaszą kuskus z szpinakiem

 


 

 

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1/4  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3- 4 czerwone papryki
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 sera owczego typu feta
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus zalać 200 ml gotującej wody, wymieszać widelcem, przyprawić solą, kminem rzymskim, pieprzem i odstawić na 10 minut. Paprykę przepołowić, oczyścić z ziaren i umyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Szpinak umyć, osuszyć. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić. Ser feta pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone, smażyć krótko, po czym dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Na koniec dodać liście szpinaku i smażyć razem przez 2 minuty. Mięso z szpinakiem połączyć z kuskus, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do przygotowanych połówek papryki. Na wierzch posypać pokruszonym serem feta, podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec około 25-30 minut. Gotowe danie można podać z sosem tzatziki. Smacznego...