Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 24 maja 2013

Sałatka z zielonych szparagów i ziemniaków

 


 

  • pęczek zielonych szparagów (500 g )
  • około 500 g ziemniaków
  • 150- 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z limonki
  • około 2-3 łyżki posiekanego świeżgo kopreku

Ziemniaki ugotować w łupinkach. Wystudzić. Zielone szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, jeśli jest potrzeba (gdy są grubsze) obrać 1/3 od dołu. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru 3-4 minuty. Wystudzić. Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić w plasterki, połączyć z szparagami. Dodać jogurt, majonez, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki. Schłodzić. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla- ryb, mięsa, lub jako danie samodzielne. Życzę smacznego !

czwartek, 23 maja 2013

Ciasto jogurtowe z rabarbarem


 

 

 

  • 3-4  łodygi rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowgo
  • 3 jajka
  • 275 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • cukier puder do posypania

Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Rabarbar umyć, pokroić na ukośne  1 cm kawałki, posypać 1łyżką cukru. Miękkie masło utrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać kolejno jajka, po czym stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodać  jogurt. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, o wymiarach 26 ø cm. Na wierzch wyłożyć owoce  wciskając w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec około 45-50 minut. Wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem. Ciasto jest delikatne w smaku, wyśmienite. Polecam gorąco.

piątek, 17 maja 2013

Makaron po meksykańsku


 

 

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml sosu salsa (gotowy w butelce)
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g dowolnego makaronu
  • szczypta cukru

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać.Umyte pomidory i obrane awokado pokroić w kostkę, wymieszć. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso mielone, kumin, cukier i sól do smaku- podsmażyć na ostrym ogniu. Wlać bulion i sos salsa, dusić przez 3-4 minuty. Makaron połączyć z sosem, podgrzać. Danie serwujemy posypując sałatką awokado z pomidorem.

Danie jest super szybkie do wykonania, bardzo proste i smaczne. Smaczne  połączenie, smażonego mięsa przyprawione kuminem, duszone w sosie salsa, a akcentu dodaje awokado z pomidrem. Polecam!

środa, 15 maja 2013

Potrawka z warzyw w mleku kokosowym

 


 

 

  • połowa kalafiora
  • 3 marchewki
  • 150 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki curry lub pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 200 g ryżu basmati lub jaśminowy

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyty kalafior podzielić na różyczki, marchew pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokie patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać marchew i kalafior, chwilę podsmażyć, wlać bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotować około 5 minut bez przykrycia, po czym dodać zamrożoną fasolkę szparagowa i sok z limonki, gotować-dusić przez kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

 


poniedziałek, 13 maja 2013

Urodzinowa  biedronka


 

 

 

 

  Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 75 g mąki skrobi ziemniaczanej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • skórka z wyparzonej otartej cytryny

Dekoracja:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 toffifee
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki  soku z cytryny
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 250 g schłodzonej śmietanki kremówki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukierki smarties
  • 8 paluszków w czekoladzie Mikado
  • 2 woreczki do zamrażania (1 l.)

Tortownicę o wymiarach 26 ø cm nasmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Mąkę wymieszać z skrobią ziemniaczaną i   z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z sczyptą soli z cukrem i cukrem waniliowym na biały krem. Następnie dodawać kolejno jajka (wyciągnięte wcześniej z lodówki), dalej  ucierając. Przesiać obie mąki z proszkiem, wlać mleko, zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia składników.Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C, piec około 40 minut. Odstawić  do wystygnięcia.

Z ciasta odkroić 1- 1,5 cm górny wierzch  krążka. Dolny spód ułożyć na dużym płaskim talerzu bąć tortownicy.

Z górnego krążka odkroić ostrym nożem małe półkółko na kształt głowy biedronki, pozostałą część ciasta przekroić wzdłuż tworząc w ten sposób dwa skrzydła biedronki.

Do jednego z woreczków włożyć czekoladę, spiąć klamrą lub gumką i rozpuścić w kąpieli wodnej. Po roztopieniu od razu posmarować głowę biedronki (moja glazura nieco przestygła i była zbyt gęsta, stąd też nierówne pokrycie), po czym ułożyć i lekko docisnąć 2 toffifee jako oczy.

Cukier puder wumieszać z sokiem z cytryny i  1 łyżką wody. Do woreczka odłożyć 1 łyżkę lukru (do  do pozostałego lukru dodać czerwony barwnik (tyle aby uzyskać ładny czerwony kolor), posmarować skrzydełka, ułożyć jako pi egi cukiereczki smarties.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na dolny odłożony spód ciasta. Głowę i skrzydła złożyć na spodzie tworząc biedronkę. Brzegi głowy obrysować odłożonym lukrem (uciąć dolny koniec woreczka- mały otwór). Z paluszków mikado zrobić czułka i nóżki. Bieronka gotowa. Doskonała na urodziny dla dzieci, a jaka przy tym radość  :-)))


czwartek, 09 maja 2013

Ciasto trociniak

( Sägespänekuchen )

 


 

 

Spód:

  • 75 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 op. kremu do tortów w proszku (waniliowy Dr. Oetker/Paradiescreme Vanille)
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru

 Pokrycie:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Tortownicę o wymiarach 21 cm ø wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód: miękkie masło utrzeć z cukrem do białości, następnie dodawać  kolejno jajka-utrzeć na puszysty krem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Krem: do naczynia wlać schłodzoną śmietanę słodką i kwaśną, wsypać cukier, krem waniliowy. Ubić mikserem 3 minuty. Wyłożyć i rozmarować na wystudzony spód.Wstawić do lodówki.

Pokrycie: na patelni rozpuścić masło z cukrem, wsypać wiórki kokosowe. Uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.

Kokosowe „trocinki” rozłożyć na ciasto lekko dociskając. Schłodzić. Jeśli chcemy większą ilość ciasta wszystkie składniki należy podwoić. Potrzebujemy wtedy większej formy np.  30x40 cm.

środa, 08 maja 2013

Tarta na cieście francuskim z łososiem i szparagami

 


 


 

  • 300 g łososia bez skóry
  • 500 g szparagów
  • 1 rolka ciasta francuskiego 270 g
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • około 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

 

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, pokroić na małe kawałki i, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 8-10 minut.Odcedzić.

Ciasto wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Do naczynia wbić jajka, dodać śmietanę, koperek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Tortownicę z odpinaną obręczą (26 cm ø), wyłożyć ciastem francuskim. Wystające brzegi ciasta obciąć i wlepić w brakujące brzegi obręczy. Posypać bułką tartą. Rozłożyć kawałki szpargów, łososia, polać masą jajeczną- koperkową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.

piątek, 03 maja 2013

Gulasz warzywny

 


 

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • papryka: czerwona, żółta, zielona
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z limetki lub cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Warzywa umyć. Bakłażan, paprykę, cukinię, 3 obrane ziemniaki  pokroić w grubą kostkę, pozostały ziemniak zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do zagęszczenia gulaszu). Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Po czym dodawać kolejno warzywa, posypać papryką w proszku, podsmażyć przez około 3 minuty. Wlać bulion, włożyć gałązki tymianku i rozmarynu, listki laurowe,  gotować bez przykrycia około 20 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać starte ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z limetki. Gotowy gulasz podajemy z kwaśną śmietaną i np. z bagietką.

Smacznego :-)

środa, 01 maja 2013

Sernik biało - czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną

 na spodzie z kruchych ciastek


 

 

 

 

 

 

 

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych
  • 1-2  łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 50 g ciemnej czekolady

Masa serowa:

  • 500 g  twarogu (użyłam chudego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 białko jajka
  • 150 g ciemnej czekolady

 Dekoracja:

  • 400-500 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej

 Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć   papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Wyłożyć dno i boki (około 3 cm) formy masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na około pół godziny (lub dłużej jeśli mamy czas).

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ser wymieszać z cukrem i białkiem, odłożyć około 1/4 masy i połączyć ją z roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Masę czekoladową rozsmarować na spodzie z ciasteczek, na wierzch wyłożyć białą masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się zetnie. Dokładnie ostudzić a następnie schłodzić jeśli mamy czas.

Truskawki umyć i osuszyć. Około 150 g truskawek (bez szczypułek) zmiksować z 1 łyżką cukru i posmarować wierzch zastygniętego sernika (2 łyżki odłożyć). Ułożyć plasterki truskawek  i przykryć ubitą śmietanką kremówką. Zrobić kleksy z odłożonch zmiksowanych truskawek i udekorować połówkami truskawek. Przed pokrojeniem zdjąć obręcz. Sernik dekorowałam bitą śmietaną i truskawkami w dniu podania. Deser jest przyszny i pochodzi z Kwestii Smaku.com.