Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 31 maja 2012

 Udka  teriyaki


 

  • 6-7 pałek z kurczaka
  • 120 ml sosu sojowego
  • 40 ml sosu (marynaty) teriyaki
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej (brzoskwiniowej lub ananasowej)
  • 1 łagodna większa papryczka chilli (lub 1/4 pikantnej malutkiej), drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżeczki brązowego lub białego cukru
  • sól morska

Udka ponacinać głęboko nożem w kilku miejscach (nie od strony skóry), oprószyć solą. Wymieszać składniki marynaty, włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum godzinę, ale można wstawić na dłużej np. na noc do lodówki. Przed grillowaniem ocieplić do temperatury otoczenia.

Udka wyjąć z marynaty i ułożyć na średnio rozgrzanym grillu. Grillować po około 20 minut z każdej strony. Marynatę zachować, wlać do rondelka i gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się o połowę i będzie gęsta. Na koniec grillowania posmarować gęstą marynatą kurczaka, grillować jeszcze przez 2 minuty każdej strony i zdjąć z grilla. Można też piec w piekarniku w 220°C przez 40 minut. Podawać z sałatką np, kalafiorową w sosie jogurtowym.

Smacznego :)

 

Źródło: Kwestia smaku. com

środa, 30 maja 2012

 Zupa  krem  ze  szparagów


 

 

Przepyszna, lekka, kremowa zupa z białych zmiksowanych szparagów z dodatkiem kulek z mielonego mięsa. W wersji bardziej delikatnej  można pominąć mięso. Zamiast bulionu warzywnego można użyć wody z ugotowanych szparagów z poprzedniego dnia, (należy to tylko wcześniej zaplanować).  Polecam gorąco.

 

  • 1 kg szparagów
  • 30 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 50 ml śmietanki
  • 1,2 l- 1,4 l bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki gazowanej wody

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, umyć. Pokroić na małe kawałki, główki odłożyć na bok. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi, posypać mąką i cukrem, krótko podsmażyć. Wlać bulion. Gotować pod przykryciem 10 minut.

A w międzyczasie, mięso doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać wodę gazowaną, dodać natkę. Uformować małe kuleczki.

Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, ponownie wstawić na ogień. Dodać główki szparagów, kulki mięsne, wlać sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Po czym zupę doprawić solą, pieprzem, gałką, dodać śmietanę, chwilę pogrzać. Rozlać na talerze, posypać natką.

Smacznego :)

czwartek, 24 maja 2012

   Sałatka  drobiowa  z  curry

 


 

 

Pyszna, delikatna, orzeźwiająca, szybka sałatka drobiowa. Doskonała na obiad czy kolację. 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g- 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • 1 puszka ananasów w kawałkach 450 g
  • 1 puszka mandarynek 320 g
  • 1 puszka pieczarek 350 g
  • 1-2  łyżeczki curry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Piers z kurczaka ugotować na bulionie do miękkości ( z pozostałego bulionu można ugotować zupkę z makaronem dodadając marchewkę i natkę pietruszki np. dla dziecka ). Ostudzić i pokroić w kostkę.

Ananas, mandarynki, pieczarki, odcedzić. Dodać kawałki kurczaka, jogurt, majonez, curry, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać, schłodzić.

Smacznego!


wtorek, 22 maja 2012

  Pita  z  warzywami


Pita z warzywami z sosem czosnkowym, moja ulubiona. Jestem jej wierna od lat, i szczerze mówiąc nigdzie lepszej nie jadłam. Skład  i ilość warzyw może być dowolna, to co lubicie. Ale sos czosnkowy jest niezastąpiony. Polecam gorąco.

  • pomidor
  • ogórek
  • ogórek słodko-kwaśny
  • dowolna sałata
  • czerwona cebula
  • rzodkiewka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • bułki pita  (do kupenia w supermarketach)

sos czosnkowy :

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże łyżki majonezu winiary
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, biały pieprz, słodka papyka
  • 1 łyżka drobno posiakanego koperku

Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, majonezem, koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 30 minut.

Warzywa umyć, pokroć na większe kawałki. Chlebek pita delikatnie namoczyć, odczekać chwilę, odciąć kawałek górnej części, po czym opiec w opiekaczu lub tosterze. Warzywa wkładać do środka ciepłej jeszcze bułki, polać obficie sosem czosnkowym.

Smacznego!

piątek, 18 maja 2012

 Pierś kurczaka z szparagami w sosie estragonowym

 


4 porcje:

 

  • 1 kg szparagów
  • 4 piersi z kurczaka ( po 150 g )
  • 3 gałązki świeżego estragonu
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 ml mleka
  • 125 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do ugotowania szparagów (1 łyżka soku z cytryny,1 łyżeczka cukru, sól, 1 łyżka masła)

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, odciąć końcówki, umyć. Ugotować w wysokim garnku  główkami do góry z  sokiem  z cytryny, cukrem, masłem, solą, około 8 minut ( powinny być jędrne).  

W międzyczasie umyć mięso, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 6 minut. Patelnię zdjąć z ognia, odczekać przez 5 minut aby mięso odpoczeło.

Estragon umyć, osuszyć, odzielić listeczka, posiekać. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na łyżce masła, następnie posypać łyżką mąki, delikatnie podsmażyć. Wlać mleko, bulion, dodać estragon, gotować przez 2-3 minuty. Po czym zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem.

Szparagi wyjąć z wody, mięso pokroić w grubsze plastry, polać sosem estragonowym.

Smacznego :)

czwartek, 17 maja 2012

 Obłędny  tort  rabarbarowy  z  bezą

 


Tort jest naprawdę obłędny w smaku, rozpływa się w ustach. Niezwykle prosty do wykonania. Koniecznie do wypróbowania!    

P.s  Torcik  jest dla papi od synka Louisa. Mamy nadzieję, że będzie mu smakował ;-)

  • 500 g rabarbar
  • 400 g śmetany kremówki 30%
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek cukru
  • cukier puder

Skadniki na ciasto :

  • 4 żółtka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 150 g mąki
  • 125 g cukru ( ja dodałm 100 g )
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  (lub 1 łyżka cukru waniliowego)
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

Beza :

  • 4 białka
  • 200 g cukru ( ja dodałam  150 g )

Tortownicę z odpinaną obręczą o wymiarach 26 cm ø, nasmarować tłuszczem. Najlepiej gdy mamy dwie.

Nagrzać piekarnik do 175° C.

Ciasto: Masło, cukier, szczypta soli, ekstrakt z wanilii, utrzeć mikserem, następnie dodawać pojedyńczo żółtka cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem, na przemian z mlekiem. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy, wyrównać.

Beza : Białka ubić na sztywno, następnie dodawać  stopniowo 200 g cukru.

Połowę ubitej  piany wyłożyć na cisto w tortownicy, posypać 2 łyżkami płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika, piec 25-30 minut. Wystudzić, wyjąć z formy.

To samo zrobić z drugą połową cista i piany z białek, posypując 2 łyżkami  płatków migdałowych. Upiec, wystudzić.

W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka, zalać 100 ml wody i dodać 4-5 łyżki cukru. Dusić pod przykryciem na małym około 5 minut. Budyń rozmieszać z 6 łyżkami wody, wmieszać do rabarbar, zagotować ( 1 minutę). Nieco wystudzić i równomiernie rozłożyć na upieczony ciasto z bezą. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wyłożyć na schłodzony rabarbar, przykryć drugim ciastem z bezą. Posypać cukrem pudrem. Polecam gorąco.

Smacznego :-)


 

 



poniedziałek, 14 maja 2012

 Kopuła  truskawkowo- jogurtowa

 


 Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach torcik jogurtowy z truskawkami w kształcie kopuły.     Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby masa jogurtowa dobrze stężała.

Biszkopt  czekoladowy :

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 60 g miękiego masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • forma o średnicy 22 cm 

Masa jogurtowa :

  • 800 g  truskawek + kilka do dekoracji
  • 1 kg jugurtu naturalnego 3,5%
  • 18 listków żelatyny
  • 750 g śmienki kremówki 30 %
  • 75 g płatków migdałów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • tortownica o  22 cm ø

 

 Biszkopt: Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywno z szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem do białości stopniowo dodając żółtka. Wlać rum. Dodać  wymieszane mielone migdały z proszkiem  do pieczenia  i posiekaną czekoladą. Ubitą na sztywno pianę dodawać stopniowo, delikatnie mieszająć łopatką lub łyżką. Ciasto wyłożyć  równomiernie do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrznego piekarnika, piec 15-20 minut w 200°C. Wystudzić na metalowej kratce.

Masa jogurtowa: Truskawki umyć, usunąć szypułki, wyłożyć na papierowy ręczniki, dokładnie osuszyć. Odważyć 450 g, pokroić w drobną kostkę. 9 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie (5 minut). 700 g jogurtu wymieszać z 150 g cukru. Żelatynę dobrze wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia (na małym ogniu). Po czym zdjąć z płyty, dodać 3 łyżki jogurtu i ponownie połączyć dokładnie  z jogurtem. 200 g śmietanki ubyć na sztywno, wymieszać z jogurtem. Na koniec dodać pokrojone truskawki.

Naczynie, w kształcie kopuły (22-23 cm ø, około 3 l ), wyłożyć folią spożywczą tak aby brzegi wystawały poza naczynie, posmarować oliwą (np. pędzelkiem). Wyłożyć jogurt z truskawkami i wsawić na 30 minut do lodówki.

W międzyczasie, namoczyć następne 9 listków żelatyny w zimnej wodzie. Po czym, wycisnąć i podgrzewać w rondelku do rozpusczenia. Pozostałe 350 g truskawek, zmiksować blenderem z  75 g  cukru, połączyć z 300 g jogurtu. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu-wymieszać.  Połączyć dokładnie z musem truskawkowo-jogurtowym i ubitą na sztywno  300g  śmietany. Kopułę wyjąć z lodówki, wylać równomiernie mus truskawkowo-jogurtowy. Na wierzch ułożyć biszkopt (górną stroną na masę). Wstawić na noc do lodówki.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzić. Truskawki które pozostały do dekoracji pokroić na plastry. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Kopułe  wyjąć z lodówki, przewrócić na tortownice, zdjąć kopułę, następnie ostrożnie folię spożywczą. Posmarować śmietaną, posypać uprażonymi migdałami, udekorować truskawkami.

Smacznego :)




niedziela, 13 maja 2012

  Sangria z  truskawkami

 


 

 

 

Fantastyczny hiszpański koktajl owocowy na bazie wina.

Sangria jest orzeźwiająca, owocowa, idealna na  letnie wieczrne spotkania. Głównymi składnikami są słodkie wino owocowe, świeże owoce (pomarańcze, ananas, jabłko, winogrona, brzoskwinie, mango, melon, arbuz, cytryna, limetka i.t.p.)

  • wino sangria 1,5 l
  • wino prosecco 1,5 l ( lub inne wino musujące wytrawne)
  • około 1 kg tuskawek ( lub inne świeże owoce)
  • 3 łyżki trzcinowego brązowego cukru
  • kostki  lodu

Do dużego szklanego dzbanka wrzucamy pokrojone owoce, zasypujemy cukrem, odstawiammy na pół godziny do lodówki. Po czym zalewamy schłodzoną sangrią, prosecco dodajemy kostko lodu. Wlewamy do szczklaneczek. Na zdrowie!

 

 


sobota, 12 maja 2012

Doskonały  sos  zaziki


 

 

 Najpopularniejszy grecki dip,  jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, do sałatek, do maczania białego pieczywa, to  także doskonały dip do maczania warzyw. Najlepiej smakuje, następnego dnia ( ja przygotowuje go zawsze dzień wcześniej ). Mój ulubiony i w moim wydaniu. Polecam gorąco.

  • 500 g jogurtu greckiego 10 %
  • 2 ząbki czosnku (przecisnięty przez praskę )
  • połowa zielonego ogórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony biały pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka posiekanej mięty ( opcjonalnie )

Ogórek umyć, zetrzeć z skórką na tarce  z grubymi oczkami. Połączyć dokładnie z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, miętą, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Schłodzić w lodówce.  Gotowe.

piątek, 11 maja 2012

  Łosoś  z  zielonymi  szparagami  w sosie estragonowym

 


 

 

 

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250-300 g łososia
  • 2 łyżki masła
  • 250 g makaronu np: penne
  • sól morska
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

sos :

  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 70 ml  wytrawnego białego wina
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany  30%
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Szparagi umyć, odciąć twarde końce, pokroić na większe kawałki. Wodę zagotowć z cukrem, sokiem z cytryny, dodać szparagi i gotować przez 3 minuty.Odcedzić, odlać 300 ml wody z szparagów ( do sosu ).

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Estragon umyć, listeczki oddzielić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Chilli przepołowić wzdłuż, wyjąć ziarenka, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę i chilli, wlać wino i 300 ml wody z szparagów. Dusić przez około 6 minut.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, estragon, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie umyć łososia, osuszuć (jeśli był mrożony, rozmrozić). Pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z każdej strony przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodać szparagi i podsmażyć, dodać makaron, podgrzać. Połączyć z sosem. Podawać. Pychotka.......!

Smacznego :)

czwartek, 10 maja 2012

 Pierś  kaczki  po  tajsku

 


 

 4 porcje :

  • 2 piersi kaczki ze skórką ( 250 - 300 g), świeże lub mrożone
  • 1  papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400ml )
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego ( lub inny )
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 200 g ryżu  basmati

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć (jeśli było mrożone-rozmrozić ), osuszyć. Skórkę ponacinać na krzyż. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Rozgrzać patelnię ( powelekana np: ceramiczna, smażymy bez tłuszczu ), ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez 4-5  minut na średnim ogniu. Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę, przyprawić solą i pieprzem. Piersi ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wstawić do piekarnika na 10-12 minut (medium).

Warzywa umyć. Paprykę pokroić w paski, cukinię przekroić wzdłuż i pokroić na ukośne plasterki. Kolendrę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posiekać.Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju sazamowego.

Piersi kaczki wyjać z piekarnika i pozostawić na 5 mint, aby mięso "odpoczęło".

Warzywa podsmażyć przez 2 minuty, dodać mleko kokosowe, sok z cytryny, pastę curry. Poddusić przez 2-3 minuty, dodać posiekaną koledre.

Piers pokroić na plasterki, połączyć z sosem ( lub ułożyć na warzywach ), podawać z aromatycznym ryżem basmati.

Danie jest przepyszne, warto spóbować.

Smacznego :-)

poniedziałek, 07 maja 2012

  Bulgur  zapiekany z  warzywami  i  fetą


 

 

 

  • 1 brokuł
  • 3 duże marchewki
  • 250 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów w puszce (400 g)
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Brokuł rozdzielić na mniejsze kawałki, umyć. Obraną i umytą marchew pokroić w talarki. Do garnka wlać bulion, włożyć brokół i marchew, gotować pod przykryciem 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Bulion zatrzymać.

Bulgur opłukać na sitku. Obraną cebulę pokroic w piórka. Oliwę rozgrzać na dóżej  patelni, podsmażyć cebulę i bulgur, wlać bulion i dusić pod przykryciem 5 minut.

Z gałązki rozmarynu oderwać igiełki i posiekać, wraz z pomidorami (rozdrobnić jeśli są w całości ) w puszce dodać do bulgur. Ponownie pddusić przez 5-10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brokuł, marchew, połowę sera  feta (rozdrobnić ),  połączyć  z pomidorowym  bulgur. Wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać pozostałą fetą. Piec 20 minut, w 175°C.

Smacznego :)

 

 

niedziela, 06 maja 2012

 Casserole z  kurczakiem, ziemniakami i czarną fasolą





 Pyszne danie jednogarnkowe. Kurczak casserole  wykonałam już kilka razy i za każdym razem smakuje mi coraz bardziej. Koniecznie do wypróbowania :-)

  • 3-4 udka kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g małych ziemniaków (pokrojone na ćwiartki)
  • 2 małe cebule
  • 1 puszka czarnej fasoli (można zastąpić czerwoną)
  • 1 filiżanka bulionu drobiowego
  • 1 cytryna pokrojona ćwiartki
  • sól morska

Marynata

  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kurczaka, umyć osuszyć, posolić. Składniki marynaty połączyć. Udka wraz z marynatą włożyć do woreczka foliowego, zamknąć szczelnie klamrą bąć gumką, kilka razy obracając woreczek do dokładnego połączenia się kurczaka z marynatą.Wstawić do lodówki  na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą noc.  Dzięki takiemu marynowaniu przyprawy dobrze wnikają w mięso, a kurczak po upieczeniu jest aromatyczny i soczysty.

Piekarnik nagrzać do 200°C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać ziemniaki i  cebulę pokrojoną w ósemki.  Podsmażyć na dużym ogniu  mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć z garnka,  włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty. Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut. 

Smacznego :)

Żródło: Kwestia Smaku.com

sobota, 05 maja 2012

   Spaghetti  z  kurczakiem

 

 



Danie błyskawiczne w niecałe  20 minut. Smaczne, proste  danie na obiad dla zapracowanych, miłośników makaronu,  dzieci i nie tylko. Polecam gorąco !

  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 400 g pomidorów krojonych ( z puszki )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól mrska, świeżo zmielony biały pieprz
  • 100 g słodkiej śmietany
  • 25 g tartego parmezanu

 

Spaghetti ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w paski, cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek, krótko podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem, bazylię, dodać pomidory. Poddusić 2-3 minuty. Wlać śmietanę, dodać parmezan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Sos połączyć z makaronem. Podawać.

Smacznego :)

czwartek, 03 maja 2012

 Zupa  hinduska  z czerwonej  soczewicy


 

 

 Błyskawiczna, smaczna, aromatyczna, zdrowa, pożywna, łatwa do wykonania zupa z czerwonej soczewicy po hindusku- wspaniały smak...

 

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 1 ½- 2 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  •  kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczeka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g jogurtu naturalnego

Cebulę, czosnek, imbir, obrać. Drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, imbir, soczewicę, podsmażyć. Dodać curry, kmin rzymski, kardamon, wlać bulion. Gotować na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Zupę podawać w miseczkach. Na środku zrobić kleks z jugurtu posypać posiekaną natką i curry. 

Życzę smacznego!

 

 

 

 

 

 

środa, 02 maja 2012

  Quiche  z  bałkażanem

 


 

Ciasto na spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 2 bakłażany
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka liści bazylii
  • 100 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa

 

 Składniki na ciasto szybko  zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Bakłażan, cukinię, marchew, por, umyć. Bałkażana i cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie paski.

Marchew pokroić na ukos w plastry, por w krążki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej  patelni z oliwą przez 5-8 minut.

Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną quiche  formę (brzegi także) ceramiczną o Ø 26 cm, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika, piec 15- 20 minut na złoty kolor.

Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, roztrzepać, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. Dodać posiekaną bazylię.

Po upieczeniu, na cisto wyłożyć podsmażone warzywa, polać masą jajeczną, posypać pokruszoną fetą lub innym tartym serem. Piec 30 minut w 180°C.

Smacznego :)

wtorek, 01 maja 2012

 Sernik  z  musem  truskawkowym


 

 

 

Sernik dwuwarstwowy z białą i ciemną czekoladą, z czekoladowym brownie, z dużą ilością musu truskawkowego.

Spód brownie:

  • 120 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 2 duże jajka
  • 50 - 70 g zmielonych  migdałów
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

Mus truskawkowy:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   
     

Ser i jajka na sernik należy ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 26 cm.

Przygotować mus truskawkowy: truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach musu truskawkowego, dokładnie zagotować i odstawić z ognia.

Przygotować spód brownie: czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do suchego rondelka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić mieszając na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.

W misce wymieszać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać na gładką i jednolitą masę. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Przygotować masę serową: ser krótko zmiksować z mąką i cukrem, a następnie z jajkami i wanilią. Podzielić na pół i do jednej  połówki dodać roztopioną białą czekoladę, do drugiej połowy ciemną czekoladę (może być ciepła, ale nie gorąca). Czekoladę można roztopić w mikrofalówce, w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku (połamać na kosteczki i mieszając podgrzewać na minimalnym ogniu).

Masę z ciemną czekoladą wyłożyć łyżką na spód brownie, wyrównać powierzchnię. To samo zrobić z masą z białą czekoladą. Łyżeczką wyłożyć mus truskawkowy - np. w taki sposób: częściowo zagłębić łyżeczkę z musem w masie serowej, drugą łyżeczką lub palcem zsunąć mus w powstałe wgłębienie.

Wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut, aż masa będzie zastygnięta, wyłączyć piekarnik (nie otwierać) i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później stopniowo otwierać piekarnik. Można podawać po całkowitym ostudzeniu, można też dodatkowo schłodzić w lodówce aby nabrało jeszcze lepszej konsystencji.

Źródło: Kwestia Smaku.com