Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 27 kwietnia 2018

Zakwas żytni

 


 

1 Dzień  wieczorem:

  • 50 g (ok. 5 łyżek) mąki żytniej razowej
  • 50 g (ok. 5-6 łyżek) przegotowanej letniej wody
  • duży słoik 1litrowy lub większy, umyty i wyparzony

Wymieszać dokładnie składniki uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Słoik przykryć lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i owinąć gumką  i odstawić w ciepłe miejsce (25 stopni)  na 12 godzin. Następnego dnia rano zakwas dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić. 

2 Dzień wieczorem:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

 Dokaramiamy zakawas. Powtarzamy tą samą czynność jak pierwszego dnia. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

3 Dzień:

Rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Wieczorem ponownie dokarmaiamy:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

4 Dzień:

Rano dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Wieczorem ponownie dokarmaiamy:

  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 50 g przegotowanej letniej wody

5 Dzień:

Rano  mieszamy ostrożnie zakwas, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Zakwas w tym dniu gotowy jest do pieczenia chleba. Pozostały zakwas przykryć ręcznikiem papierowym i założyć gumkę recepturkę.Umieścić w lodówce.

 

Jeśli nie używamy regularnie zakwasu to raz na 2 tygodnie zakwas należy dokarmić. W tym celu wyjąć zakwas z lodówki, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Następnie dokarmić mąką i wodą w proporcji 1.1 . Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Włożyć do lodówki jeśli nie używamy. Przed każdym pieczeniem chleba zakwas należy wcześniej wyjąć z lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie dokarmić 3 łyżkami mąki żytniej i 3 łyżkami ciepłej wody. Odczekać 2-3 godziny i można zabierać się do pieczenia pysznego chleba na zakwasie.



Chleb na zakawasie żytnim

 


 

  • 400 g kwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej 550
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 150 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki umieścić w Thermomix lub wyrobić mikserem (hak do wyrabiania ciasta).Ciasto jest dość lepkie. Następnie przykryć ściereczką o odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść, dłonie obtoczyć w mące, uformować bochenek i przełożyć do korzyczka (do wyrastania chleba). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny. Chleb pieczony na zakawasie wyrasta o wiele dłużej niż chleb pieczony na drożdżach.Wstawić do zimnego piekarnika, piec 1godzinę.        

   1 godzinę

środa, 11 kwietnia 2018

Dal maślany z czerwoną fasolką,

soczewicą

 


 

  • 100 g czerwonej fasolki suchej  (lub 200 g z puszki)
  • 250 soczewicy zielonej lub czerwonej
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 250  jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ½ łyżeczki chili suszonego
  • 50 g masła
  • sól do smaku
  • 3/4 litra wody

Jeśli używamy suchej fasolki, należy ją namoczyć przez noc. Cebulę, czosnek, imbir drobno pokiekać. Soczewicę oplukać na sitku pod bierzącą wodą.

Do garnka dodać masło, cebulę, czosnek , imbir, krótko smażyć. Następnie dodajemy, opłukaną soczewicę, odcedzoną faolkę, pomidory z puszki, kmin rzymski, kurkumę, garam masala, kolendrę, suszone chili, sól, wodę, jogurt naturalny. Całość gotujemu na delikatnym ogniu przez 50-60 minut. Podajemy na ciepło.