Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 26 kwietnia 2017

Kurczak z zielonymi szpargami w pysznym sosie


 

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  •  około 10 szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki bulionu
  • około 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki

Piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem, czerwoną papryką, kurkumą, wymieszać z oliwą. Odstawić na minimum 30 minut. W międzyczasie ugotować szparagi (4 minuty).

Na patelni roztopić masło, smażyć piersi kurczka na umiarkowanym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować po 3 minuty z każdej strony.

Zdjąć pokrywę, dodać śmietanę, i ponownie gotować, bez przykrycia przez około 6-7 minut, w międzyczasie przewracając mięso kilka razy. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać i zagotować.
Ułożyć szparagi, posypać natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem.



Źródło: Kwestia Smaku

piątek, 21 kwietnia 2017

Pieczony udziec jagnięcy z kością


 

  • około 1,6 kg udźca jagnięcego z kością
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, zrobić dziurki ostrym nożem, posypać sporo solą i pieprzem. Kolendrę i ziarna kopru włoskiego zmiażdżyć w moździerzu, przełożyć do większego naczynia, następnie wlewamy oliwę, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, musztardę, miód, igiełki rozmarynu drobno pokrojonego, cynamon. Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Do naczynia z marynatą wkładamy pozostały nieobrany czosnek oraz udziec i kilkakrotnie nim obracamy aby marynata równomiernie pokryła mięso. Mięso przykryć i odstawić noc do lodówki.

Następnego dnia, mięso wyjąć z lodówki, aby się ociepliło, przełożyć do żaroodpornego na czynia z przykrywą, wlać wino. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstwić mięso, przykryć i piec w ten sposób przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie zdjąć przykrycie, i piec jeszcze przez 30-40 minut. Gotowe miśo podajemy z świeżą sałatą, pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub ziemniaczanym puree. Smacznego.



Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

 




 

Kruchy spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Rabarbar
  • około 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej  bez pestek
  • 3 łyżki płatków migdałów
Beza
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm, posmarować masłem. Mąki przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść palcami masło z mąką aż powstanie kruszonka, dodać żółtka i ponownie zagnieść do połaczenia się składników. Ciastem wylepić formę. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 175° C (góra i dół). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.

Rabarbar umyć, osuszyć, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i połowę konfitury malinowej, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez 30 sekund.

Podpieczony spód posmarować pozostałą konfiturą, wyłożyć rabarbar, na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 175° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 65° i włączyć  termoobieg, suszyć bezę przez 15 minut.





niedziela, 16 kwietnia 2017

Biała kiełbasa pieczona w piwie





 

 

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml jasnego piwa
  • 2łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Zalewa: do misczki wlać piwo, dodać musztardę, czosnek drobno posiekany i przyprawy, wymieszać.

Kiełbasę umyć i osuszyć ręcznkiem papierowym. Wykałaczką nakłuć w kliku miejscach  (dzięki temu kiełbasa nie popęka w czasie pieczenia). Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.

W żaroodpornym naczyniu układamy kiełbasę, cebulę, listek laurowy, polewamy zalewą. 

Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec przez godzinę pod przykryciem. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia z funkcją grill,  do zrumienienia skórki. 

W połowie pieczenia, można kiełbasę przełożyć na drugą stronę, wtedy skórka będzie przypieczona z obu stron.

Podajemy na gorące np. z dodatkiem chrzanu, francuskiej musztardy, kiszonym ogórkiem, ciemnym chlebem.



sobota, 15 kwietnia 2017

Galareta wieprzowa z nóżek i golonki


 

  • około 1 kg golonki tylniej
  • 3-4  nóżki wieprzowe (poćwiardkowane)
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • natka pietruszki, groszek zielony do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe

Dokładnie, oczyszczone, umyte nóżki, golonki włóżyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby były przykryte 2 cm nad mięsem. Dodać czosnek, liść laurowy, cebulę, seler, obrany korzeń pietruszki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sporo soli. Gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny ( na około pół godziny przed końcem gotowania dodać obraną marchew), mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.

Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, warzywa usunąć, mięso przestudzić  oddzielić od kości i tłuszczu, pokroić na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić przez sito, doprawić solą i pieprzem i octem. Marchew z wywaru pokroić  w plasterki.

W słoiczkach lub salaterkach ułożyć na spodzie plasterki marchewki, listki natki pietruszki i groszek, wyłożyć mięso. Zalać przygotowanym wywarem. Słoiczki zakręcić, po ostygnięciu wstawić do lodówki aż do stężenia.
Podajemy stężone, polane sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

 



czwartek, 13 kwietnia 2017

Pikantna zupa chińska z kurczakiem i warzywami


 

  • 2 litry wody
  • 2 piersi kurczaka
  • około 600 g warzyw: marchew, papryka, bambus, kiełki sojowe, seler naciowy, brokuł
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • po kilka grzybów suszonych: shitake, mun 
  • połowa papryczki chilli
  • 3-4  łyżki ketchupu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki sambal oelek (w zależności jak pikatnie lubimy)
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • świeża kolendra

Grzyby shitake i mun namoczyć w ciepłej wodzie. Mięso kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić. Marchew, paprykę, bambus pokroić w słupki, seler naciowy w plasterki, brokuł podzielić na różyczki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać.  W większym  garnku zagotować wodę, dodać pokrojone mięso, imbir, sos sojowy. Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodać pozostałe warzywa, (brokuł dodać pod koniec gotowania), grzyby, oraz ketchup i cukier, gotować ponownie przez około 20 minut.

Jajka roztrzepać trzepaczką i wlać powoli do gotującej się zupy. Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą, doprawić do smaku sambal oelek, sosem sojowym, podajemy w miseczkach posypując kolendrą. Polecam gorąco. 

 



środa, 12 kwietnia 2017

Muffiny czekoladowe z malinami

 


 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła kub olej kokosowy
  • 3 łyżki nutelli lub mleczna czekolada
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru brązowego
  • 300 g malin
 Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. 50 g czekolady odłożyć i pokroić w kosteczkę. Resztę czekolady połamać, włożyć do rondelka, dodać masło, nutellę,  na małym ogniu roztopić cały czas mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, dodać jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Do większej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać, dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać maliny i delikatnie połączyć z ciastem, wyłożyć do 12 papilotek, na wierzchu położyć kawałki odłożonej czekolady. Wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C i piec przez 25 minut.



wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto z rabarbarem i truskawakmi

 



 

  • 250 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilliowego

Masa kokosowa:

  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na małe kawałki. Formę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszysty krem, następnie dodawać kolejno 2 jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Odłożyć 2 łyżki ciasta do miseczki. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozsmarować, po czym rozłożyć rabarbari truskawki.

Masa kokosowa: do odłożonego ciasta dodać  jajko, cukier, kwaśną śmietanę, wiórki kokosowe, krótko zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na ciasto z owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec 50-55 minut. 

piątek, 07 kwietnia 2017

Pancakes

 


 

  • 200 g maślanki
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • syrop klonowy

Wymieszać mąkę z solą, sodą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. W  drugiej misce roztrzepać trzepaczką jajka z maślanką i masłem. Połączyć z suchymi składnikami na jednolitą masę. Na  rozgrzaną patelnię, nakładać po łyżce ciasta, (lekko rozmarować),  smażyć na złoty kolor z obu stron. Po upieczeniu polać syropem klonowym.

Zupa rybna z warzywami

 



  • 300 g dorsza lub innej ryby
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • połowa pora
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • połowa papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • papryka czerwona
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały świeżo zmielony pieprz, koper

Rybę umyć, osuszyć pikroić w kostkę. Wszystkie warzywa pokroić w dobrowolne kształty, a por pokroić w talarki. Cebulę, imbir, czosnek, chilli drobno posiekać zeszkilić z masłem w większym garnku. Następnie dodać pokrojone warzywa, krótko podsmażyć po czym wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać śmietanę, dorsza, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać w miseczkach i udekorować koperkiem.

wtorek, 04 kwietnia 2017

Tort Raffaello




Biszkopt
  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 750 g mascarpone (zimnego)
  • 200 g białej czekolady
Warstwa owocowa
  • 500g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny + szczypta skórki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nasączenie i dekoracja
  • 4 - 5 łyżek likieru amaretto
  • 75 g wiórków kokosowych, świeża truskawka, pralinki kokosowe



Dno formy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty aż białka będą gęste i błyszcząc, ubijając dodawać stopniowo żółtka. W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, za każdym razem krótko zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC. Piec przez 30 minut, wyjąć z piekarnika i energicznie upuścić na blat. Ostudzić.

Masa kokosowa: (można przygotować dzień wcześniej), mleko kokosowe zagotować w garnku, dodać wiórki kokosowe, i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszając. Wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe, pod koniec dodać likier kokosowy. Odstawić z ognia, dodać połamaną  białą czekoladę, roztopić i dokładnie wystudzić ( najlepiej schłodzić w lodówce). 
Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać, wstawić do lodówki do czasu użycia.
Warstwa owocowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. 2/3 ilości truskawek włożyć do garnka, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem i zmiksować blenderem. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 2 łyżeczki mąki ziemniacznej w przypadku mrożonych), wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki. Dokładnie ostudzić.
Przełożenie: biszkopt pokroić na 3 blaty. Masę kokosową podzielić na 3 części, dwie części wykorzystać na przełożenie tortu a trzecią na posmarowanie z wierzchu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze skropić likierem,  wyłożyć ostudzone owoce, oraz masę kokosową. Czynność powtórzyć z drugim blatem. Na koniec ukłożyć 3 blat, następnie cały tort posmarować pozostalą masą kokosową i obłożyć go wiórkami kokosowymi, wstawić na  1-3 godziny do lodówki, udekorować.

Tort można też zrobić w wersji bez owoców lub użyć jagód (świeżych lub mrożonych), mango lub ananasa z puszki. Tort można obłożyć białą masą cukrową i udekorować ozdobami wykonanymi z masy cukrowej.



Żródło: Kwestia smaku.com