Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 28 kwietnia 2015

Łosoś z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego

 


 

 

  • 400 g łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 małą cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: np, makaron  Tagliatelle

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Czosnek niedźwiedzi opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić. Łososia pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, usmażyć na rozgarznej patelni z oliwą, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać masło i posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, posypać 1 łyżką mąki, delikatnie zarumienić, zalać bulionem, śmietaną, dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi. Sos redukować około 10 minut. Po tym czasie dodać usmażonego łososia,  sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać przez kilka minut. Gotowy sos podajemy z makaronem. Smacznego.

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

 

Piersi kurczaka w sosie estragonowym



 

  • 400 g piersi z kurczka lub indyka
  • 4 gałązki świeżego estragonu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku  z cytryny
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do padania np, kasza jęczmienna

Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Mięso umyć, oszuszuć, pokroić w paski. Esragon opłukać pod zimną wodą, osuszyć, oderwać listki i pokroić.

Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy, włożyć mięso, posypać solą i pieprzem i smarzyć przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.

Na tą samą patelnię dodać masło, mąkę i krótko podsmażyć. Wlać bulion, białe wino, śmietanę, dodać estragon, gotować na umiarkowanym  ogniu 10 minut. W razie potrzeby dolać śmietanę lub wodę. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczka i podgrzać. Gotowe danie można podać z kaszą, ziemniakami bądź ryżem. Życzę smacznego.

 

 

 

środa, 22 kwietnia 2015

Polędwica wieprzowa, zielone szparagi

sos z czosnku niedźwiedziego

 



 

  • 1 polęwica wieprzowa
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz lub ziołowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500 g zielonych szparagów (2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy)
  • do podania ziemniaki pieczone z ziołami

Czosnek niedźwiedzi opłukać pod zimną bierzącą wodę, osuszyć i pokroić. Obraną cebulę posiekać. Na patelni rozgarzać łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić, posypać mąką, chwilę smażyć i zalać bulionem cały czas mieszając. Następnie dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać wino i śmietanę, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Sos zmiksować.

Szparagi umyć, odciąć lub ułamać zdrewniałe końce (około 1/4  długości- zielonych nie obieramy). Na patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć szparagi, posypać delikatnie solą i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. W miedzyczasie energicznie potrząsać patelnią dla równomierenego usmażenia.

Polędwicę umyć, usunąć błonki, osuszyć, pokroić na 1,5-2 cm plastry, spłaszczyć dłońmni. Na patelni rozgrzać dobrze oliwę, włożyć plastry polędwicy, smażyć na wysokim ogniu około 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia można dodać łyżkę masła. Przyprawić solą i grubo zmielonym pieprzem. Polędwiczki podajemy z sosem, z smażonymi szparagami, i naprzykład pieczonymi ziemniakami. Życzę smacznego.

 

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

  Pavlova

 


 

 

 

 

  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny

Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Szpatułką nałożyć na kręgi pianę, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski i mocno schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu wyjąć z lodówki, wsypać cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyćna wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem.

 

 

Makaron z sosem pomidorowym i czosnkiem niedźwiedzim


 

  • 250 g makaronu np, Capelinni
  • 400 g pasaty pomidorowej
  • pęczek liści czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki parmezanu do posypania

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Czosnek niedźwiedzi umyć pod bierzącą wodą, osuszyć i pokroić. Do garnka wlać pasatę pomidorową, dodać czosnek niedźwiedzi, śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, posupujemy parmezanem. Smacznego.

niedziela, 19 kwietnia 2015

Jajecznica z beconem i czosnkiem niedźwiedzim (Bärlauch)


 

  • 8 jajek
  • kikanaście świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 100 g beconu w plastrach
  • biały pieprz, sól morska, gałka muszkatołowa do smaku

 

Liście czosnku niedźwiedziego opłukać pod zimną wodą, oszuszyć i pokroić w paski. Becon rownież pokroić na mniejsze paseczki.

Jajka roztrzepać widelcem, przyprawic solą, pieprzem, gałką, dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć becon, wlać masę jajeczną i usmażyć. Jejecznica jest doskonała na śnidanie z świeżą bułeczką, jak również na obiad np, z ziemniakami. Polecam.

czwartek, 02 kwietnia 2015

Muffiny orzechowe z malinami

 


 

  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 30 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g miękiego masła
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 250 g malin (jeśli są mrożone-nie rozmrażać)
  • 12 papilotek
  • cukier puder do posypania

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Czekoladę drobno posiekać. Piekarnik nagrzać do 175-180°C. Mąkę wymieszać z orzechami mielonymi, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i rozdrobnioną czekoladą. Jajka rozdzielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodawać stopniowo żółtka cały czas miksując. Następnie dodać suche składniki: mąkę z proszkiem, mielone orzechy, czekoladę, wymieszać szpatułką. Wlać mleko, wymieszać szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do ciasta delikatnymi ruchami szpatułki. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać (zostawić kilka do dekoracji). Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem, ułóżyć maliny.


Babka cytrynowa


 

 


 

  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

 Masło wyjąć wcześniej z lodówki, pokroić w kostkę. Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 160°C. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na jasną masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 40 minut do suchego patyczka. Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Źródło: Kwestia Smaku