Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 18 kwietnia 2014

Sałatka z jajkiem i porem

 


 

  • 3 pory
  • 4 jajka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurzdzy
  • 1 puszka mandarynek
  • 1 kulka mozzarelli

Sos koperkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę. Por oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na około 5 minut (w celu pozbycia się ostrego smaku). Następnie odcedzić. Ananas, kukurydzę i mandarynki odsączyć z syropu. Ananas pokroić w kostkę. Mozzarellę  porwać na mniejsze kawałki.

Składniki na sos koperkowy dokładnie wymieszać. Połączyć z pozostałymi składnikami na sałatkę. W razie potrzeby doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Schłodzić.  Polecam i smacznego!

niedziela, 13 kwietnia 2014

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

 


 

  • 1 kg rabarbaru    
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru+ 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilliowego
  • 4 jajka+ 2 jajka
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany

Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Formę o wymiarach około 27 x 38 wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło z cukrem (2 szklanki) i ekstraktem z wanilii utrzeć mikserem na puszysty krem, następnie dodawać kolejno 4 jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Odłożyć 2 łyżki ciasta do miseczki. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozsmarować, po czym rozłożyć rabarbar.

Do odłożonego cisata dodać 2 jajka, 1 szkankę cukru, kwaśną śmietanę, i krótko zmiksować. Masę wylać na ciasto z rabarbarem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-190ºC, piec 50-55 minut.


 

Tagi: rabarbar
12:58, ginam35 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
piątek, 04 kwietnia 2014

Kolorowa sałatka z makaronem i tuńczykiem

 


 

  • 400 g makaronu kolorowe świderki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 dojrzałe awokado
  • połowa małego pora
  • 8 łyżek bulionu warzywnego
  • 5-6 łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Umyte rzodkiewki i por pokroić na mniejsze kawałki, natkę pietruszki drobno posiekać. Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą.

Bulion, ocet jabłkowy, muszardę, cukier, sól i pieprz do smaku- dokładnie wymieszać. Następnie marynatę połączyć z wszystkimi składnikami na sałatkę (makaron, rzodkiewki, tuńczyk, awokado, natka pietruszki, por). 

Odstawić do lodówki na 30 minut. Smacznego.