Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 30 kwietnia 2013

   Sałatka fasolowa z tuńczykiem

 


 

 

  • 400 g fasolki szparagowej (mrożona)
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyżka kaparów
  • 1-2 czerwone cebule
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 200 g sera owczego feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego białego
  • 3-4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie 10 minut, odcedzić, zahartować zimną wodą. Białą fasolkę odcedzić  i przelać wodą na sitku. Cebulę pokroić w piórka. Fetę pokroić w kostkę. W małej miseczce połączyć składniki na dressing: oliwa, musztarda, ocet balsamiczny. Do większego naczynia włożyć wszystkie składniki wraz z dressingiem, delikatnie połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić na 20 minut do lodówki. Sałatkę podajemy z bagietką.

 

czwartek, 25 kwietnia 2013

Makaron z szparagami, krewetkami

w sosie śmietanowym z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

 

 

  • 300 g zielonych szparagów
  • 400 g krewetek tygrysich
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 250 g makorunu wstążki
  • 2+ 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki wytrawnego martini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Zielone szparagi umyć  - obciąć zdrewniałe końcówki (1/3 długości szparaga) i pokroić ukośnie na małe kawałki, (ja pokroiłam po ugotowaniu). Ugotować w osolonej wodzie  5 minut. Wodę od szparagów zatrzymać.

Krewetki obrać z pancerzy i pozbawić głów (jeśli zostały kupione z pancerzami), pozostawiając ogonki (efekt dekoracyjny) i pozbyć się przewodu pokarmowego  jeśli posiadają. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi pokroić w paski. 

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zarumienić. Po czym wlać 400 ml wody po szparagach, martini, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową- sos zagotować.

Na głębokiej  patelni rozgrarzać pozostałe masło, podsmażyć szparagi przez 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć krewetki (3 minuty), przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do patelni z krewetkami włożyć szparagi, pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać sos, i ugotowany makaron. Całość wymieszać i podgrzewać chwilkę. Makaron podajemy na głębokich talerzach. Życzę smacznego!



środa, 24 kwietnia 2013

Soczyste kieszonki z piersi kurczaka nadziewane

           serkiem z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

  • 4 małe piersi  kurczka
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego ( bärlauch )
  • 5 łyżek serka śmietankiwego np. philadelphia
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

 Piekarnik nagrzać 175- 180 °C. Mięso umyć, osuszyć. Ponacinać nożem w grubszej części mięsa kieszonki. Opruszyć solą, pieprzem, papryką. Listki czosnku niedźwiedziego opłukać pod bierzącą zimną wodą, oszuszyć. Pokroić, wymieszać z serkiem, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać do kieszonek w mięsie, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć piersi kurczaka i podsmażyć z każdej strony po około 4-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Mięso kurczaka podajemy np. z mieszanką dzikiego ugotowanego  ryżu  podsmażonego  z mrożonym zielonym groszkiem i czerwoną cebulą. Danie jest pyszne, polecam gorąco.

SMACZNEGO!

niedziela, 21 kwietnia 2013

Błyskawiczne ciasto maślano-migdałowe

 


 

 

  • 360 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 280 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 200 g płatków migdałowych
  • 125 g  masła
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany 30%

Piekarnik nagrzać do 200°C. Blaszkę o wymiarach ok. 40 x 28 wysmarować masłem.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodać maślankę. Masę jajeczną  połączyć dokładnie  z mąką. Ciasto wyłożyć do blaszki.  Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. A w międzyczasie do rondelka wlać śmietanę, dodać cukier, zagotować. Po czym dodać masło i  roztopić, na koniec wsypać płatki migdałowe. Masę migdałową wylać na ciasto (po upływie 10 minut). Ponownie wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Ciasto przestudzić.


czwartek, 11 kwietnia 2013

 

Spaghettini z tuńczykiem i koprekiem

 


 

  • 200 g makaronu spaghettini
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • otarta skórka z połowy wyparzonej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiakanego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • parmezan

 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać i lekko usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Następnie dodać tuńczyk wraz z olejem, orzeszki piniowe, otartą skórkę z cytryny, makaron. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem.  Podgrzewać przez 2 minuty. Posypać koperkiem. Podajemy na głębokich talerzach, posypujemy  świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

Mini serniczki bananowe na spodzie z ciastek Oreo





 

Spód:

  • 180 g ciasteczek Oreo (lub Neo)
  • 50 g roztopionego masła

 

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego sera na sernik
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki budyniu w proszku (bananowego, śmietankowego lub waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 - 2 banany
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (lub białego)


Składniki na masę serową wyjąć z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Piekarnik nagrzać do 150° C (góra i dół bez termoobiegu).

Ciasteczka w całości dokładnie pokruszyć (najszybciej w pojemniku blendera - rozdrabniacza lub potłuc tłuczkiem w misce lub w woreczku). Wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń i zmiksować na małych obrotach miksera (około 1 minuta). Dodać jajka i ponownie zmiksować do połączenia się składników (około 1 minuta).

Masę wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu, pośrodku kłaść plasterki banana skropione sokiem  z cytryny. Banany posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Muffinki są wyśmienite. Przepis na nie pochodzi z Kwesti Smaku.com.

 

wtorek, 09 kwietnia 2013

Pstrąg w sosie estragonowym


  • 2 pstrągi (po 350 g)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki
  • 2 cebulki szalotki lub mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 gałązki świeżego estragonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • mąka do oprószenia ryby

Piekarnik nagrzać do 200°C. Pstrągi oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Podsmażone pstrągi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym ze smażenia ryb tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulkę, następnie wlać wino i śmietankę. Estragon umyć, osuszyć, oddzielić listeczka, posiekać i włożyć do sosu, przyprawić solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny. Sos zredukować około 3-5 minut, polać na pstrągi i wstawić do nagrzanego piekarnika 15-20 minut. Gotowe pstrągi podajemy np. z zieloną mieszaną sałatą z dressingiem i ryżem. Ryba w sosie śmietanowo-winno-estragonowym jest rewelacyjna w smaku, a przepis pochodzi z blogu: Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Smacznego!

piątek, 05 kwietnia 2013

 

Zupa buraczkowa z kulkami mięsnymi

 


 

  • 4 małe buraczki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała  czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • tarty parmezan

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Buraczki, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Umyte buraczki pokroić na mniejszą kostkę, a ziemniaki na większą. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone buraczki i ziemniaki, chwilę podsmażyć, po czym wlać bulion, dodać kminek, cukier, sól i pieprz do smaku. Zupę przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 25 minut.

Mięso wymieszać z wyciśniętą bułką, majerankiem, tymiankiem, musztardą, solą i pieprzem. Uformować małe kulki,  włożyć do zupy, zmniejszyć ogień  na minimum i pozostawić zupę jeszcze na 15 minut. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Zupę udekorować tartym parmezanem. Zupa jest intensywna w smaku, pożywna i wyśmienita. Polecam!

Smacznego :-)

 

środa, 03 kwietnia 2013

Ryż z warzywami i fetą

 


 

  • 200 g ryżu
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g sera feta
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • dowolne zioła do dekooracji

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę oczyścić z nasion umyć osuszyć i pokroić w paski. Umyte pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć paprykę wraz z cebulą i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać pomidory. Następnie dodajemy  bulion i koncentrat pomidorowy. Podgrzewać przez 2-3 minuty. Na koniec dodać ugotowany ryż, oraz fetę pokrjoną w kosteczkę. Delikatnie wymieszać, chwilę podgrzewając.

Smacznego...