Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 26 kwietnia 2012

 Kieszonki z inyka faszerowane kozim serem

 


 

 

 

4 porcje :

  • 4 sznycle z  indyka
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 150 g kremowego sera koziego ( pleśniowy w kształcie rulonika)
  • 200 ml  półwytrawnego wina marsala (ew. porto )
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilka wykałaczek

Żurawinę wsypać do miseczki, wlać wino, moczyć przez 10-15 minut.

Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Żurawinę wycisnąć (wino zatrzymać do sosu) i drobno posiekać. Ser pokroić na plasterki. Rozłożyć na środku każdego sznycla, na wierzch ułożyć żurawinę. Złączyć brzegami i spiąć ostrożnie wykałaczkami. Oliwę rozgrzać na patelni, kieszonki smażyć na wolnym ogniu  z każdej strony po 3 minuty. Po czym zdjąć z patelni, wlać wino pozostałe z żurawiny i gotować na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Kieszonki ponownie umieścić na patelni, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Podawać np. z sałatą.

Smacznego :)


środa, 25 kwietnia 2012

 Błyskawiczna  zupa  tajska


 Zupa ta jest naprawdę szybka i łatwa  do wykonania. Zajmie Wam około 20 minut.  A najważniejsze, jest bardzo smaczna. W wersji dla dzieci można pominąć papryczke chilli.

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • ½ papryczki chilli ( w wersji dla dzieci można pominąć )
  • 500 ml bulionu drobowiego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 200- 300 g kiełków fasoli mung
  • 40 g kiełków alfalfa (lucerny)
  • 2 łyżki soku z limetki
  • sól morska
  • 2 gałązki świeżej kolendry

Czosnek, imbir obrać. Czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć na tartce. Papryczkę chili oczyścić z ziarenek, drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroic na wąskie paski. Kiełki umyć, osuszyć.

W garnku rozgrzać olej, podsmażyć krótko czosnek i imbir. Wlać mleko kokosowe, bulion, dodać paski kurczaka. Gotować  na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić sokiem z limetki i solą. Na koniec dodać kiełki, i gotować jeszcze przez 5 minut. Posypać listeczkami kolendry.  Zupa gotowa do spożycia.

Smacznego !

 

wtorek, 24 kwietnia 2012

   Ziemniaki  z   curry  

 


 

Przepyszne, aromatyczne ziemniaczki smażone z przypawami orientalnymi, doskonały dodatek do dania głównego, np. ryby, do potraw mięsnych, lub jako danie samodzielne. Polecam...

Źródło: Kuchnia Ireny i Andrzeja

 

  • 500- 600 g małych ziemniaków
  • ½ łyżeczki kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 pomidory
  • 1-2 suszone papryczki chili, lub płatki chili

Ziemniaki ugotawać na pół miękko. A w międzyczasie, na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć nasiona kopru włoskego. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć przez 4-5 minut. Dodać posiekany czosnek, imbir i ponownie podsmażyć. Dodać pozostałe przyprawy, podsmażyć, następnie dodajemy pokrjone w kostkę w pomidory, chili. Podlać 250 ml wody, w razie potrzeby dolewać. Dusić przez około 15-20 minut. Dodać ziemniaki. Zmniejszyć ognień i gotować do miękkości ziemniaków.

 

Smacznego !

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

  Pałki   kurczaka  z  bulgur

 



 Smaczny pomysł na szybki obiad. Zapiekane podudzia z kurczaka z warzywami i przepyszną kaszą bulgur.

Wrzywa można dodać dowolne, a bulgur zamienić na ziemniaki ( wcześniej podgotowane) lub ryż.

 

  • 8 pałek z kurczaka
  • 150 g kaszy bulgur
  • 4 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Pałki kurczaka umyć, osuszyć. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy, mieloną papryką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut, lub więcej jeśli mamy czas.

Warzywa umyć, marchew pokroić w talarki, paprykę w paski, cebulę na większe kawałki, czosnek w plasterki.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć pałki z każdej strony przez 6-8 minut na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na patelnię włożyć cebulę i czosnek, krótko podsmażyć, następnie dodać paprykę i marchew. Dodać bulgur, zioła prowansalskie, przecier pomidorowy, wlać bulion, doprawić solą i pieprzem,  poddusić przez 2-3 minuty. Warzywa z bulgur  przełożyć do żaroodpornego naczynia, rozłożyć pałki z kurczaka i wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C. Zapiekać 30-35 minut.

Smacznego :)

 

 

 

niedziela, 22 kwietnia 2012

 Murzynkowe  muffinki

 


 

 

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 łyżki  kakao
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 100g roztopionego masła
  • 200 g jogurtu naturalngo
  • 150g śmietankowego serka np. philadelphia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 12 papilotek

Piekarnik nagrzać do 180°C. Natłuścić formę do muffinków. Rozłożyć papilotki.

Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Jajko, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, jogurt, serek, wymieszać energicznie łyżką na jednolitą masę. Połączyć dokładnie z mąką. Ciasto rozłożyć do 12-stu papilotek.

Piec 20- 25 minut. Po upieczeniu muffinki pozostawić 5 minut w formie, po czym wyjąć, ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego !


sobota, 21 kwietnia 2012

 Panierowana feta z makaronem szpinakowym

 


 


 

  • 2 opakowania sera owczego feta ( 2x 200 g )
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 250 g szpinaku ( świeży lub mrożony)
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa, szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie opłukać szpinak ( mrożony rozmrozić ). Pomidorki umyć, przepołowić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Fetę podzielić na cztery kawałki. 

Jajko rozmącić na talerzu, mąkę i bułkę wysypać na oddzielne talerze. Rozgrzaćna patelni  2 łyżki oliwy. Fetę panierować w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej- obsmażyć z każdej strony na złoty kolor 4-5 minut.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy, krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidorki i szpinak. Wlać bulion. Dusić przez 3-4 minuty.

Odcedzony makaron połączyć z szpinakiem, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, cukrem. Podawać na ciepło z smażoną fetą. PYCHOTKA !

Smacznego :)


piątek, 20 kwietnia 2012

        Caipirinha

 



 

Jeden z klasyków  cocktaili. Caipirinha jest jednym z najbardziej popularnych i ulubionych  cocktaili, moim jak najbardziej :)


  • 50 cl cachaca np. Pitu lub Canario
  • 1 mała limonka 
  • 2- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • kruszony lód
  • grube słomki

Do wysokiej szklanki włożyć  limonkę pokrojoną w ósemki, oraz  cukier trzcinowy. Ugniatamy  pałką do caiprinhi (muddler) do momentu całkowitego wyciśnięcia soku z limonki. Wypełnić szklankę po brzegi kruszonym lodem. Wlać cachaca, wymieszać mieszadełkiem lub łyżką. Gotowe!

Na zdrowie ;-)

czwartek, 19 kwietnia 2012

     Szaszłyk  tandoori


Rewelacyjne szaszłyki z pierśi kurczaka z beconem, marynowane w paście tandoori.

Doskonałe na rozpoczęty sezon  grillowania.

   4 porcje:

  • 3 piersi z kurczaka (ok. 500 g )
  • 1 łyżka pasty tandoori (do kupienia w supermarketach w stoisku regionalnym )
  • 100 g beconu w plastrach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska do smaku

Dresing:

  • 1 łyżka imbiru  ( bardzo drobno posiekanego)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę )
  • sok z jednej limonki (lub cytryny)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki, dokładnie wymieszać. Dresing odstawić na 30 minut. Po czym połączyć z sałatą.

Sałata według uznania. Np, sałata lodowa, pomidor, papryka, czerwna cebula, marchew.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 2 cm kawałki. Połączyć z 2 łyżkami oliwy i pastą tandori. Marynować minimum 1 godzinę.

Becon pokroić na kawałki, nakłuwać na przemian z kawałkami kurczaka. Łyżkę oliwy rozgrzać na patlni grillowej. Szaszłyki grilować z każdej strony przez około 6-8 minut. Serwować z zieloną sałatą.


 

 


wtorek, 17 kwietnia 2012

   Pyszna  zapiekanka  z  cukiną 

 


Bardzo smaczna zapiekanka, ( klasyka- cukinia z fetą, dla mnie połączenie idealne ) zapiekana z ryżem i mięsem mielonym. Szybko znikała z naszych talerzy. Polecam :-)

 

  • 170 g ryżu
  • 2 średnie cukinie
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 400 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 150 g sera feta
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • gałązka rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ryż ugotować  według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyć, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kosteczkę. Suszone pomodory pokroić na kawałki. Gałązkę romarynu umyć, oderwać igiełki i drobno posiekać.

Mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać cebulę i czosnek, rozmaryn, podsmażyć. Przyprawic solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu (w razie potrzeby dodać łyżkę oliwy ) podsmażyć cukinię przez 2-3 minuty. Połączyć z suszonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem.

Fetę rozdrobnić. 100 g fety połączyć z rozmąconym jajkiem z kwaśną śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.

Ryż, mięso i cukinię  rozłożyć warstwowo w natłuszonym naczyniu żaroodpornym. Polać masą śmietanowo- serowo- jajeczną. Posypać pozostałą fetą. Zapiekać 20- 25 minut w 200°C.

Smacznego :-)




środa, 04 kwietnia 2012

       ♥  Wesołych, pogodnych  Świąt  ♥

 



 

 

 

Tagi: wielkanoc
23:23, ginam35
Link Komentarze (1) »

   Potrawka  z jajek w sosie curry


 

Pyszna lekka,  ale jednocześnie dość sycąca. Smakuje wyśmienicie z ziemniakami.  Świetna na obiad, gdy mamy mało czasu i niewiele składników w lodówce. Potrawka z jajek i świeżego szpinaku w sosie curry. Polecam miłośnikom szpinaku  :-)

 

  • 6 jajek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tartego żółtego sera, np. gouda
  • sól morska, świezo zmielony pieprz
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jajka ugotować na twardo-około 10 minut. A w międzyczasie, szpinak oczyścić, umyć, zblanszować kilka minut w osolonej wodzie. Jajka przestudzić polewając zimną wodą. Cebulę  i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Marchewkę pokroić na plasterki. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchew- podsmażyć.  Opruszyć mąką i curry , krótko zasmażyć. Następnie wlać mleko i bulion, dokładnie wymieszać, gotować 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Do sosu dodać żółty ser, (sosu już nie gotować ). Jajka obrać ze skorupek, pokroić na ćwiardki lub ósemki. Do sosu dodać odcedzony szpinak, jajka. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Podawać na ciepło z ziemniakami.

Smacznego!

wtorek, 03 kwietnia 2012

  Chrupiące  rożki z ciasta francuskiego

 


Łatwe do przygotowania pierożki z ciasta francuskiego z pysznym farszem- papryką, wędzonym chudym boczkiem i  kozim serem (możemy zastąpić innym serem, np fetą ). Doskonałe na obiad ( z sałatą ) lub na przystawkę np, spotkanie towarzyskie czy imprezę.

 12 rożków:

  • 450 g ciasta francuskiego
  • 150- 200 g twarożku z  koziego sera
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • połowa pora
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 żółtko

 Ciasto jeśli mrożone- rozmrozić. Boczek pokroić na drobną kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni ( bez dodatku tłuszczu ), do zarumienienia się.

Paprykę pokroić na drobną kostkę, por posiekać, połączyć z kozim twarożkiem i natką. Wymieszć z przestudzonym boczkiem, doprawić do smaku solą i na pikantnie pieprzem.

Ciasto pokroić na 12 kwadratów około 12x 12 cm. Na środek  kwadratu położyć 1-2 łyżki farszu. Tworząc trójkąt, zlepić boki. Docisnąć  widelcem  miejsce złączenia, odłożyć na blaszkę z papierem. Żółtko rozmącić z łyzką wody, posmarować rożki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 12- 15 minut na złoty kolor.

Smacznego :-)

 

poniedziałek, 02 kwietnia 2012

   Bakłażan  z  kaszą  bulgur


Super smaczny pomysł na bakłażana. Danie bezmięsne- wegetariańskie. Wyrazista w smaku, zdrowa, kasza bulgur z suszonymi morelami, pomidorami, przyprawiona cynamonem. Całość w połączeniu z sosem  jogurtowo- imbirowym daje niesamowity smak.

Kaszę bulgur można zamienić na kaszę kuskus, ryż. Robiłam to danie kilkakrotnie i polubiłam je bardzo. Polecam, jeśli lubisz niecodzienne smaki. 

  • 2 bakłażany
  • 2 łyzki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g kaszy bulgur ( gruba)
  • 200 g bulionu
  • 4 suszone pomidory
  • 10 suszonych moreli
  • połowa zielonej części pora
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Sos jogourtowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir (około 2 cm)
  • sól morska, biały pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 190°C. Bakłażany umyć, przekroić w poprzek na pół, ponacinać miąższ. Posmarowć oliwą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do piekarnika na 25 min.

Kaszę bulgur zalać bulionem i gotowć na małym ogniu bez przykrycia do momentu wyparowania bulionu (na sypko).

Mrele, suszone pomidory i porkroić. Dodaj do kaszy, doprawić cynamonem, solą i pieprzem.

Z upiczonych  bałkażanów wyjąć miąższ,  pokroić drobno i dodać do kaszy- wymieszać. Wnętrza bałkażanów posypać solą i pieprzem, rozłożyć farsz. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15 minut.

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Upieczone bałkażany podawać ciepłe z chłodnym sosem jogurtowym.

Smacznego :)


niedziela, 01 kwietnia 2012

        Chleb  orzechowy


 

  • 500g mąki żytniej razowej
  • 500g mąki przennej razowej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 700 ml letniej wody
  • 200 g orzechów laskowych

Do miski przesiać mąkę. Dodać sól. Drożdże rozpuścić w wodzie. Pośrodku mąki zrobić zagłębienie i wlać w nie rozrobione drożdże w  5 łyżkach wody i sok z cytryny, letnią wodę. Ciasto wyrabiać przez 10- 15  minut. Na koniec dodać posiekane orzechy. Wyrobić.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Podłużną formę (około 33  cm) wysmarować olejem. Ciasto zagnieść, wyłożyć  do foremki, przykryć  ściereczką i odstawiać ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na minimum 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 210°C. Foremkę z ciastem włożyć do piekarnika na średniej wysokości  i piec 60 minut.

   Udka w glazurze brzoskwiniowej





 

 

Kurczak jest wspaniały, delikatny i aromatyczny. Sos po upieczeniu ma smak podobny do sosu barbecue. A mocząc kawałki kurczaka w tym sosie to rozkosz dla podniebienia, wspaniały smak i prosty sposób przygotowania. Szczerze polecam  :-)

 

4 udka przedzielone lub  8 pałek kurczaka
• sól morska
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
• 2 łyżki drobno posiekanego obranego korzenia imbiru
• 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
• 80 ml sosu sojowego
• 1/2 szklanki dżemu brzoskwiniowego- ja użyłam morelowego
• 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Nóżki umyć, osuszyć i oprószyć solą morską, odłożyć. Do rondelka wlać olej, dodać cebulę i imbir. Smażyć na wolnym ogniu przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cebula i imbir lekko się zrumienią. Dodać ocet winny i gotować aż zredukuje się o połowę, przez około 1 - 2 minuty. Dodać sos sojowy, dżem brzoskwiniowy i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zmiksować marynatę w blenderze na gładki sos, ostudzić. Włożyć kurczaka do foliowego woreczka, wlać sos i szczelnie zamknąć woreczek (klamrą lub gumką), wyciskając uprzednio pozostałe powietrze z woreczka. Schładzać w lodówce przez minimum 8 godzin (maksymalnie przez 24 godziny). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Udka ułożyć  w brytfance razem z marynatą. Piec raz odwracając przez około 50 - 60 minut, aż kurczak będzie lekko brązowy, soczysty i miękki. Podawać z zieloną mieszaną sałatą z dresingiem.

Smacznego :)

Przepis pochodzi z  Kwestii Smaku.com