Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 15 marca 2018

Sałatka z quinoa

 


 

  • 200 g komosy ryżowej (Quinoa)
  • 2-3 garście rukoli
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 200 g sera owczego feta
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • ogórek zielony
  • orzeszki piniowe

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy virgin extra
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wszystkie skłdniki na dressing umieścić np, w słoiczku, wstrząsnać do połączenia się składników.

Komosę gotuj w proporcji 2:1 (czyli dwie porcje wody na jedną porcję kaszy).Komosę wsypać na bardzo gęste sitko i opłukać pod zimną bieżącą wodą.Odcedzić. Wypłukane ziarna zalać wodą i dodać do pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez około kwadrans. Następnie wyłączyć ogień, zdjąc pokrywkę i delikatnie zamieszać, żeby nadać komosie puszystości. Przykryć garnek ponownie i zostawić tak na 5 minut. Wystudzić, przelożyć do większego naczynia.

Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki przepołowić, awokado wydrążyć i pokroić w kostkę, a ogórek pokroić w połksiężyce. Wszystkie warzyzwa przełożyć do naczynia z komosą, dodać orzeszki piniowe, polać dressingiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.  delikatnie wymieszać. Gotowe ;-)

wtorek, 06 marca 2018

Tofu w sosie curry

 


 

  • 200 g tofu naturalnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 małe marchewki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 3 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml bulionu
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeża kolendra

Marchew obrać pokroić w plasterki, tofu pokroić w kostkę, obrany czosnek posiekać, cebulkę dymkę pokroić w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pastę curry, czosnek, marchew, groszek cukrowy. Smażyć przez 2-3 minuty, po czym dodać tofu oraz cebulkę dymkę, smażyć chwilę. Na koniec wlać bulion, mleko kokosowe, cyrry, dodać sól do smaku. Gotować bez przykrycia przez 10-15 minut. Posypać kolendrą, podajemy z ryżem basmati.