Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 29 marca 2017

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

 


 

  • 250 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  •  puszka tuńczyka 185 g
  • karczochy w puszce 240 g
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2-3 pomidory
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki, koper

Cierzycę przełożyć na sitko, polać zimną wodą, z tuńczyka odlać zalewę i rozdrobnić widelcem. Karczochy pokroić na ćwiartki, oliwki pokroić na połówki, pomidor pokroić na cząstki, obraną cebulę pokroić w cienkie krążki. Wszystko składniki połączyć.

Przygotować dressing: obrany czosnek przecisnąc przez praskę, oderwać igiełki rozmarynu od gałązki i drobno posiekać - wymieszać z oliwą, octem miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać, odstawić na 30 minut. Przed podaniem połączyć z zieloną sałatą porwaną na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką i koprem. 

środa, 22 marca 2017

Kurczak curry z bananami

 


 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 banany
  • 2 marchewki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki migdałów bez skórki (posiekane i uprażone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać solą. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę pokroić w słupki, banany pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać kawałki kurczka i obsmażyć 2-3 minuty na mocnym ogniu, mięso zdjać z patelni. Na patelni podsamażyć cebulę, następnie dodać imbir, marchewkę i krótko zeszklić, następnie dodać czosnek, oraz curry, garam masala i chilli, krótko smażyć cały czas mieszając. Na koniec dodajemy jogurt i 150 ml wody, doprawić solą, gotować małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać usmażone mięso kurczka, banan, migdały, odsączone rodzynki i ponownie gotować na małym ogniu prze 10 minut. Doprawić do smaku solą, gotowe danie podajemy z ryżem basmati.

poniedziałek, 20 marca 2017

Makaron z buraczanym pesto





3 porcje:

  • 3 buraki czerwone (ugotowane lub upieczone)
  • 250 g makaronu np. spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ser feta, rzeżucha
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Buraczki obrać, pokrojone na kawałki włorzyć do blendera, nastepnie dodać obrany czosnek, oliwę, sok i skórkę z cytryny, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz. Całość zmiksować.

Makaron ugotować, odlewając 150 ml wody z ugotowanego makaronu. W garnku rozpuścić masło, dodać orzechy i lekko zrumienić, po czym dodać makaron, buraczane pesto, wodę z makaranu, dokładnie wymieszać. Podajemy na talerzach, posypać pokruszonym serem feta i rzeżuchą. Smacznego.