Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
sobota, 19 marca 2016

Sałatka z kaszą, szpinakiem, czerwonymi buraczkami

 


 

 

4 porcje:

  • dwie garście szpinaku
  • około 2 szklanki ugotowanej przestudzonej kaszy jęczmiennej
  • 4 małe ugotowane buraczki (lub gotowe ze sklepu hermetyczne pakowane - vacuum)
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 czerwona cebula
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

dressing:

  •  5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Składniki na dressing umieścić w słoiczku i dokłdnie wstrząsnąć do połączenia się składników.

Szpinak umyć, osuszyć w wirówce do sałatek, porwać palcami na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić na piórka, pomidorki przepołowić, ser feta pokroić w kosteczkę, buraczki pokroić w półksiężyce.

Na talerzach lub na dużej paterze ułożyć szpinak, posypać kaszę, ułożyć połówki pomidorków, oliwki, buraczki, ser feta, czerwoną cebulę, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na wierzch polać dressingiem. Polecam gorąco!

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

 


 

 

Ciasto kruche:

  • 175 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz do posmarowania formy oraz 1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania

 

Masa serowaa:

  • 500 g sera na sernik
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka  z cytryny (sparzona w gorądzej wodzie)
  • brzoskwinie z puszki (850ml)
  • cukier puder do posypania

Ciasto kruche: masło rozpuścić w rondlu, przestudzić. Tortownicę (26 cm ø), posmarować masłem i obsypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w cząstki.

Następnie mąkę , cukier, cukier waniliowy połączyć z przestudzonym masłem i zagnieść na kruszonkę. 2/3 ciasta wyłożyć na dno formy, delikatnie przyciskając, wstawić do lodówki na 30 min. Pozostałe ciasto skuruszć palcami.  Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubić na puszystą pianę. Dodać ser, skórkę i sok z cytryny, połączyć delikatnie  mikserem na najniższych obrotach, na koniec wmieszać budyń i połączyć równie delikatnymi ruchami.

Ćwiartki brzoskwiń ułożyć na schłodzonym spodzie, po czym wylać masę serową, na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika  190ºC, piec około 50-60 min. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drziwczkach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

środa, 09 marca 2016

Makaron orkiszowy z pietruszkowym pesto

 


 

 

3 porcje:

  • 200 g makaronu spaghetti orkiszowego
  • pesto z pietruszki
  • parmezan do posypania

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odłożyć 2-3  łyżki wody a resztę odcedzić i przelać zimną wodą. Do tego samego garnka przełożyć spaghetti, dodać  wodę po gotowaniu makaronu, oraz pesto z pietruszki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerze i podawać posypane parmezanem. 

Pesto z pietruszki

 


 

  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 5 łyżek ziaren słonecznika lub orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól himalajska, świeżo zmielony biały pieprz

Na suchej patelni uprażyć  słonecznik lub orzechy laskowe, następnie przestudzone  przełożyć do naczynia blendującego, dodać pozostałe składniki wyżej wymienione i dokładnie zblendować. 

czwartek, 03 marca 2016

Zapiekanka z chipsów Tortilla

 


 

  • 80 g chipsów Tortilla
  • 100 g tartego sera cheddar lub gouda
  • czerwona fasolka z puszki
  • mała puszka kukurydzy (140 g )
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • pomidory w puszce krojone (400 g)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kapsułek kardamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz

Czerwoną fasolkę oraz kukurydzę przepłukać zimną wodą i przesedzić na sitku. Cebulę, czosnek drobno posiekać,  paprykę pokroić w drobną kostkę. Kapsułki kardamonu oraz kmin rzymski delikatnie uprażyć na suchej patelni aż zacznie się uwalniać aromat, następnie rozetrzeć w moździerzu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, paprykę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać roztarty kardamon z kminem, pomidory z puszki wraz z sokiem, kukurydzę, czerwoną fasolkę, oregano, paprykę w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 5 minut. Całość wylać do naczynia żaroodpornego, powbijać chipsy, posypać tartym serem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać przez około 12-15 minut.

Zapiekankę można zrobić w wersji mięsnej, dodając mielone mięso lub kurczak w kosteczce.