Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
niedziela, 29 marca 2015

Tort jogurtowy z truskawkami

 


 

 

 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Poza tym:

  • 500 g truskawek
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 9 płatków żelatyny
  • 250 g śmietany kremówki schłodzonej
  • 100 g cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Formę o wymiarach 26 cm ø, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, po czym dodać żółtka. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wmieszać delikatnie szpatułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec 15-20 minut. Wystudzić na kratce. Z biszkoptu zkroić cienką warstwę i pokruszyć, zachować. 

Galaretkę truskawkową przugotować według wskazówek na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce do momentu tężenia. Truskawki umyć, usunąć szypułki pokroić na mniejsze części (kilka zostawić do dekoracji). Płatki migdałów uprażyć krótko na suchej patelni. Wokół biszkoptu zapiąć obręcz do tortów. Jogurt grecki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w zimnej, po czym wycisnąć i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu, dodać 3 łyżki jogurtu i wymieszć. Połączyć z pozostałym jogurtem, energicznie mieszając. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietanę, delikatnie wymieszać. 8 łyżek kremu jogurtowego posmarować biszkopt, rozłożyć truskawki, następnie zrobić kleksy 1/3 tężejącej galaretki. Ponownie wyłożyć kleksami połowę kremu jogurtowego i  1/3 tężejącej galaretki. Czynność powtórzyć z pozostałym kremem i galaretką, zrobić dwie ósemki widelcem. Wierzch posypać płatkami migdałów i odłożonymi okruszkami biszkoptu, udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 

 

 



 


czwartek, 19 marca 2015

Bakłażan w sosie kokosowym z pomidorami i bazylią

 


 

2 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry np >>>.Bildergebnis für curry paste rot
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół pęczka bazylii

       100 g ryżu jaśminowego lub basmati

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, każdy plaster dodatkowo na 1 cm paski. Kawałki bakłażana oprószyć 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 15 - 20 minut. Osuszyć. Ryż ugotować.

Pomidora sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, wyciąć szypułkę, pokroić na ćwiartki. Na głębokiej patelni podgrzać olej, włożyć  pastę i podsmażać co chwilę mieszając przez około minutę, aż uwolni swój aromat. Dodać bakłażana i smażyć przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie smażymy kolejne 3 minuty podlewając bakłażana  małą ilością mleka kokosowego aby nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.

Dodać pomidory  i gotować przez minutę, wlać pozostałe mleko kokosowe, dodać szczyptę cukru i na dużym ogniu zagotować. Gotować na większym ogniu przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić sosem sojowym. Na koniec wymieszać z bazylią, podawać z ryżem. Danie jest wspaniałe w smaku. Polecam gorąco. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



 

poniedziałek, 16 marca 2015

Bakłażan z kurczakiem w sosie kokosowym

 




 

 

2 porcje:

 

  •  1/2 bakłażana
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  •  po 1/4 łyżeczki: gotowej pasty curry, tartego świeżego imbiru, mielonego kardamonu, przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ugotowany ryż długoziarnisty np. basmati lub jaśminowy - 100 g

Bakłażana pokroić na jedno-centymetrowe plasterki, delikatnie oprószyć solą i zgrillować (najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu z dwóch stron aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami).  Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia.

Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z pastą curry, imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić. Na oliwie w woku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i obsmażyć na średnim ogniu (nie dłużej niż przez minutę). Dodać bakłażana, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem. Danie jest rewelacyjne w smaku. Polecam.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



niedziela, 08 marca 2015

Ciasto brzoskwiniowe z kruszonką

 


 

  • 175 g + 130 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g + 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g chudego twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Formę o średnicy 26 cm, wysmarować masłem, obsypać wiórkami kokosowymi.

175 g masła rozpuścić, wystudzić, następnie połączyć i zagnieść z  mąką, 150 g cukru, 1 łyżką cukru waniliowego.

2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy, przycisnąć łyżką, zrobić dziurki widelcem. Włożyć do lodówki na 20 min.

130 g miękkiego masła, 120 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, oraz starta skórka z cytryny, utrzeć mikserem na krem. Następnie dodać stopniowo jajka cały czas miksując, po czym dodać twaróg i sok z cytryny. Na koniec wsypać budyń i krótko zmiksować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na schłodzonym kruchym cieście. Na brzoskwinie wylać masę serową, i pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

czwartek, 05 marca 2015

Kurczak w pomidorach z mozzarellą


 

Składniki, 2 porcje:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub serrano
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
  • bazylia

Filety z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać. Każdy pokroić na 3 mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, zawinąć w plasterki szynki. Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę. Stopniowo, dodawać  pomidory wraz z sokiem i zagotować. Pomidory doprawić do smaku solą, pieprzem. Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę. Można podawać z bagietką, ryżem, makaronem, kuskusem. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.