Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 14 marca 2014

Nuggetsy z kurczaka z Guacamole


 

 

Mięso w marynacie:

  • 2-3  piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka koledry
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Wstawić do lodówki  na kilka godzin, lub przynajmniej na godzinę.

Panierka:

  • 1 jajko
  • około ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól

Guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki kminu ryzmskiego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Awokado przekroić  na pół. Usunąć pestkę i wydrążyć łyżką miąższ do miseczki. Rozgnieść widelcem, mieszając z sokiem z cytryny, cebulą, czosnkiem, oliwą, pokrojonymi pomidorami, solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki na godzinę.

Kawałki kurczka obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w mieszance bułki tartej lekko dociskając. Smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione.

Nuggetsy podajemy z Gucamole, lub jako w wersji obiadowej z ziemniakami puree. Polecam gorąco i  życzę smacznego.

poniedziałek, 10 marca 2014

Błyskawiczne i pyszne ciasto z malinami

 




  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia
  • 240 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g mrożonych malin
  • 100 g płatków migdałowych
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g masła

Formę o wymiarach około 35 x 40, posmarować masłem i obsypać mąką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Do większego wysokiego naczynia wlać śmietanę, wsypać cukier wraz z cukrem waniliowym i szczypą soli. Miksować do momentu gdy śmietana zacznie gęstnieć, po czym dodawać kolejno jajka, zały czas miksując. Mikser zmniejszyć na najmniejsze obroty i dodawać stopniowo mąkę. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy. Na wierzch ciasta rozłożyć zamrożone maliny. Wstawić do piekarnika, piec 10- 12 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, posypać płatkami migdałowymi, cukrem i pokrojonym na kawałki masłem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 25 minut. Smacznego!

Tagi: maliny
13:38, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 marca 2014

Lasagne z kiszoną kapustą

 


 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 płatów do lasagne
  • 1 jabłko
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tartego żółtego sera
  • ½ łyżeczki kminku w proszku
  • do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku, cukier
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
  • forma żaroodporna 25 x 35 cm wysmarowana masłem

Kapustę kiszonę jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Umyte jabłko obrać, pokroić na małe kawałki. Kapustę i jabłko wymieszać z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem, cukrem i kminkiem. Obraną cebulę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i smażyć przez 3 minuty, po czym dodać cebulę i koncentrat pomidorowy chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion i pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić pieprzem, papryką w proszku. Dusić przez 5 minut.

Wysmarowaną masłem formę wyłożyć 4 płatami lasagne, rozłożyć połowę kapusty, i ponownie 4 płaty lasagne. Następnie wylać sos mięsno- pomidorowy, i wyłożyć pozostałe 4 płaty lasagne, na blaty pozostałą część kiszonej kapusty. Lasagne posypać tartym serem, wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika 180°C i zapiekać przez około 40-45 minut. Po  upieczeniu w celu lepszego krojenia odczekać około 10 minut. Posypać posiekaną natką pieruszki.

Lasagne w tej wersji jest o wiele lepsza od tej klasycznej, jeśli oczywiście lubimy kiszoną kapustą. Lepszej nie jadłam ;-)

Polecam gorąco i smacznego !