Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
sobota, 30 marca 2013

Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych,
 

serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół
                         

oraz wesołego Alleluja !!!




Osterdekoration - frühlingshaft & bunt! - tellerdeko-ostern

Tagi: wielkanoc
18:36, ginam35
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 marca 2013

Zupa pieczarkowa- krem

 


 

 

 

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • natka pietruszki

Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę  obrać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i podsmażyć. Przełożyć do większego garnka. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone warzywa: marchew, ziemniaki. Zalać około 1,5 litra wody, włożyć kostkę rosołową, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodać śmietanę (wczesniej wymieszać z kilkoma łyżkami zupy), doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zupę podawać posypaną natką pietruszki.


poniedziałek, 25 marca 2013

 Tort  Latte Macchiato

 


 

Biszkopt:

  • 125 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

Masa kawowa:

  • 950 g śmietany kremówki 30%
  • 3-4 łyżeczki kawy espresso w proszku (nescafe)
  • 2 śmietany- fix  (Dr.Oetker)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ziarenaka kawy w czekoladzie do dekoracji
  • gorzka  czekolada do dekoracji
  • kilka łyżek likieru kawowego lub kawa do nasączenia    

Tortownicę o wymiarach 21 cm (lub 26 cm tort będzie nieco niższy), wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzlielić od żółtek, ubyć na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta ( lub miksować chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników). Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej częśći dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać, wyłożyć  łyżką na jasne ciasto robiąc kleksy- nie wyrównywać ciasta. Tortownicę uderzyć dwa razy o blat, (w celu utworzenia łaciatego biszkoptu). Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C i piec 25 minut.

Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Odzielić nożem brzegi od tortownicy.  Przekroić na dwa  blaty.

750 g śmietany ubić na sztywno z kawą espresso w proszku, pod koniec ubijania dodać 2 śmietany-fixy, 3 łyżki cukru i cukier wanwaniliowy. Spodni blat nasączyć likierem kawowym, wyłyżyć około 1/3 masy kawowej, przykryć drugim blatem. Tort wyłożyć pozostałą masą, górę tortu rozmarować masą tworząc fale. Pozostałą śmietanę 200 g ubić  na sztywno, włożyć do rękawa cukierniczego  i udekorować tort dowolnie. Ułożyć ziarenaka kawy w czekoladzie, posypać startą gorzką czekoladą.

TORT JEST PRZEPYSZNY ! SMACZNEGO!

niedziela, 24 marca 2013

Babka marmurkowa

 


 

 

 

 

100 g  ciemnej czekolady
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml mleka
250 g miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
300 g cukru
4  jajka
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
360 g mąki pszennej do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli

Foremkę do babki o średnicy 21-25 cm, z szerokim kominem, wysmarować masłem.

Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypuję kawę i jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.

Ucieram masło z cynamonem, przez około 1 minutę. Potem dodaję stopniowo cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut. Podczas ubijania dodaję po jednym całym jajku. Dodaję śmietanę i ekstrakt wanilinowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Całą masę dzielę na dwie części. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej. Ciasto wykładam do foremki, na przemian ciemne z jasnym. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.

Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Babkę posypać cukrem pudrem.

 

 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

 



sobota, 23 marca 2013

Sałatka ze śledzi,

marynowanej papryki i czerwonej cebuli


 

  • 4 filety śledziowe (matjasy)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 małe jabłko
  • 4 marynowane papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku. Filety pokroić na małe kawałki. Jabłko i cebulę obrać  i pokroić w kosteczkę. Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę, paprykę, jabłko, majonez, jogurt doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym koperkiem. 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com (z małymi zmianami)

piątek, 22 marca 2013

 Zapiekanka z makaronem,

  z mięsem  i cukinią

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300-400 ml bulionu
  • 200 g makaronu np. penne rigate
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Umyte pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Mięso usmażyć z pokrojonym czosnkiem, po czym dodać cukinię, pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię. Następnie wlać bulion, gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos warzywno- mięsny, rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180° i piec około 35 minut.




czwartek, 21 marca 2013

Imbirowy napar

 



 

Cudowny zdrowy imbir. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Ułatwia trawienie,  przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Leczy przeziębienia, migreny. Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła). Obniża  poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie i działa przeciwzakrzepowo. Zwiększa koncentrację i dodaje nam energii. I ten niezwykły smak...

Ale  oczywiście ze względu na jego podrażniające działanie należy go jednak używać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego i kobiet w ciąży. 

 

  • kawałek korzenia imbiru wielkośći orzecha włoskiego
  • ½ cytryny
  • miód

 

Imbir obrać i bardzo drobno posiekać. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, wycisnąć sok, a skórkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir, sok i skórkę z cytryny zalać 1 litrem wrzątku i przykryć i odstawić na 5 min. Do przecedzonego płynu dodać miodu. Na zdrowie!

 

 

 



środa, 20 marca 2013

Sałatka z krewetkami i awokado

 


 

  • 250 g krewetek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g pomidorków cherry
  • połowa sałaty lodowej
  • kilka truskawek
  • posiekana natka pietruszka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Vinegret :

  • 5 łyżek octu balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • połowa czerwonej  cebuli

Krewetki umyć i  osuszyć. Umyte awokado przekroić wzdłuż na dwie połowy. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach, pestkę podważyć  lekko nożem i ją wyjąć. Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Pomidorki przepołowić. Trskawki umyć i pokroić w plasterki. Umytą sałatę osuszyć, porawać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki  vinegretu włożyć do słoiczka (cebulę drobno posiekać), energicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy usmażyć krewetki 1-2 minuty, posypać natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.

Sałatę, awokado, krewetki, truskawki i sos winegret, delikatnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego !



czwartek, 14 marca 2013

Krupnik

 


 

  • kości wieprzowe lub drobiowe
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • połowa pora
  • liść laurowy
  • koperek, natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kości i włoszczyzę, listek laurowy, sól, pieprz, zalać 1,5 -2 litry wody i ugotować wywar na małym ogniu.Do ugotowanego i przecedzonego wywaru dodać: kaszę (perzepłukaną zimną wodą), pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, por, pokrojony czosnek. Gotowć 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i koperek.

Smacznego !

środa, 13 marca 2013

Chili con carne- najlepsze

 




 

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka czerwonej fasolki (410 g)
  • 1 puszka  pomidorów krojonych (410 g)
  • 1 puszka fasolki Baked- beans (410 g)
  • 400 ml pasaty pomodorowej lub soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu  pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżka sosu  worcester (niekoniecznie)
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka  cukru
  • śmietana Crème fraîche

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka, pokroić. W dużej, głębokiej patelni, rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek, chili, kumin, po chwili dodać mięso, również podsmażyć. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.  Następnie dodać  pasatę i koncentrat  pomidorowy, pomidory z puszki. Całość dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać  fasolkę (przepłukaną pod bieżącą wodą) oraz fasolkę baked-baens wraz z sosem pomidorowym, gotować  jeszcze przez  2-3 minuty. Chili con carne podajemy w miseczkach z kleksem śmiatany Crème fraîche. Polecam gorąco !

Smacznego :-)

 

wtorek, 12 marca 2013

Prosty kapuśniak


 

 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 kawałki wędzonej kiełbasy np. myśliwska
  • 2 łyżki masła
  • 0k0ło 1, 5 l bulionu
  • 2 listki laurowe, ziele angielskie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kapustę pokroić, włożyć do większego garnka, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek zalać wodą i gotować do miękośći (około 30 minut). Do drugiego garnaka wlać bulion, dodać obrane i pokrjone w kosteczkę ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotować przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Do ugotowanej kapusty wlać bulion wraz ziemniakami i marchewką oraz dodać podsmażoną cebulę z kiełbasą, (w razie potrzeby dolać wodę). Doprawić do smaku solą, pieprzem. Całość gotować jeszcze przez około 10 minut.

Smacznego!

piątek, 08 marca 2013

 O mnie...

 


 

 

 

 Witam,

od ponad roku prowadzenia mojego bloga, postanowiłam napisać kilka słów o sobie. Mam na imię Gina. Urodziłam i wychowałam się w północno-zachodniej Polsce. Obecnie mieszkam w Niemczech, w Braunschweig.

Gotowanie jest moją największą pasją. Od kiedy pamiętam, to zawsze lubiłam  stać i pichcić w kuchni. Uwielbiam gotować, piec, dla kochanego męża,  wspaniałego synka, członków mojej rodziny, dla znajomych. Lubię sprawiać innym przyjemność gotując. Wciąż próbuję coś nowego. Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Odkrywać  nowe smaki. Kocham jeść, podjadać, degustować i delektować się jedzeniem. Gotowanie sprawia mi wiele przyjemności, daje dużo radości, a przede wszystkim relaksuje mnie.   

Po kilkunastu latach zbierania, selekcjonowania przepisów w segregatorze, zapisków w zeszytach, wycinków z gazet, karteczek z przepisami, postanowiłam żeby to wreszcie dokumentować. W wirtualnej książce. Trwał rok zanim podjęłam decyzję o utworzeniu własnego  bloga, tym bardziej że nia miałam pojęcia od czego zacząć. Ale udało się. Jestem tutaj razem z Wami i ogromnie się cieszę, że gotujecie wraz ze mną. Każdy komentarz zostawiony przez Was sprawia mi wiele radości, za który dziekuję.

Dodam jeszcze, że spełnieniem moich marzeń byłoby posiadanie własnej restauracji czy bistro. Kto wie, może kiedyś... W końcu marzenia się spełniają. Kluczem do szczęścia jest posiadanie marzeń, a kluczem do sukcesu jest ich realizacja :-))

Wszystkie przepisy, które podawane są na tej stronie są przeze mnie osobiście wykonane i sprawdzone.
Wszystkie zdjęcia kulinarne, umieszczone na blogu są moją własnością, dlatego nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych bez mojej zgody.

                     Pozdrawiam wszystkich serdecznie...

 







 



czwartek, 07 marca 2013

Jeśli masz swoje uwagi, propozycje, czy pytania to napisz:

                         ginamrozek@gmx.de

Kurczak w sosie pieczarkowo- śmietanowym

 


 

4 porcje:

  • 500 g pieczarek
  • 400 g piersi  kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina (lub bulion drobiowy)
  • 250 ml śmietanki kremówki  30% tł.
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 250 g makaronu wstążki (fetuccine)

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiardki. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać sklarowane masło, podsmażyć mięso na wysokim ogniu, przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dołożyć masła), włożyć cebulą i pieczarki, podsmażyć przez 2-3 minuty. Następnie posypać mąką, krótko podsmażyć, po czym wlać wino, śmietanę i bulion w proszku. Gotować na małym ogniu bez przykrycia około 10 minut. Na koniec dodać kawałki podsmażonego kurczaka i posiekaną natkę pietruszki, podgrzać 2-3 minuty. Podajemy z makaronem. Gotowe. Pycha!!!

Smacznego :-)

 


środa, 06 marca 2013

Krewetki z łososiem w sosie kokosowym

 


 

3 porcje:

  • 300 g łososia
  • około 15 krewetek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • sól morska
  • 1 łyżka sklarowanego masła (Ghee)
  • 150 g dowolnego ryżu

Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym (oczyścić jeśli były w pancerzach). Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obraną cebulę, czosnek, imbir, chili (bez pestek), bardzo drobno posiekać. W garnku rozgrzać klarowane masło, włożyć posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili, zeszklić. Posypać kurkumą, krótko podsmażyć, następnie wlać mleko kokosowe i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie włożyć krewetki, kawałki łososia, wlać sok z limonki, przyprawić do smaku solą. Całość podgrzewać przez 5- 7 minut. Podajemy z ryżem. Dodam tylko, że danie jest przepyszyne, polecam gorąco.

Smacznego !!!

sobota, 02 marca 2013

Coca-cola-cake

 


 

 

 

  • 400 g mąki
  • 400 g cukru (można mniej)
  • 350 ml + 2 łyżki Coca- Coli
  • 250 g masła+25 g masła
  • 4+1 łyżki kakao
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
  • 100 g cukru pudru

Formę o wymiarach około 22 x 30 cm nasmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Połączyć mąkę z cukrem w większym naczyniu. Do rondelka włożyć 250 g masła, 4 łyżki kakao, 350 ml coli i krótko zagotować. Gorącą masę przelać do mąki z cukrem. Zmiksować mikserem do połączenia się składników. Maślankę, jajka, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia roztrzepać widelcem, dodać masy z colą i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35- 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Glazura: do rondelka włożyć 25 g masła, 2 łyżki coli, 1 łyżkę kakao, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania glazury. Ciepłą polewę rozmarować na ciepłym jeszcze cieście. Wystudzić.

Smacznego!