Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
sobota, 31 marca 2012

  Tagliatelle  z cukinią i łososiem

 


Makaron wstążki  z cukinią i łososiem w sosie śmiatanowo-cytrynowym. Smaczne i sycące. Danie, którego przygotowanie zajmie Wam 30 minut.


4 porcje:

  • 250- 300 g   świeżego łososia
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 16%
  • 1 łyżka mąki
  • 250 bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytrymy+ otarta skórka
  • sól morska, świeżo zmielony biały  pieprz
  • 300 g  makaronu tagliatelle 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie umyć łososia, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż  na długie paski- najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Cebulę i czosnek obrać i zeszklić na maśle, posypać mąką, ponownie podsamżyć. Wlać bulion i śmietanę, gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać cukinię, dusić jeszcze przez  2-3 minuty. Pod koniec dodać łososia, sok i skórkę  z cytryny, sól, pieprz. Podgrzewać przez 2 minuty. Sos wymieszać z makaronem.

Smacznego :)


czwartek, 29 marca 2012

  Klopsiki  z  porem  w  sosie curry


Pyszne i błyskawiczne danie na obiad. Kulki z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego w sosie curry. Smacznego !

 

  • 500 g mięsa mielonego mieszanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie pory
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • ¼ l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą, przecierem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Uformować  około 20 kulek. Podsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu dodać umyty i pokrojony por ( większe kawałki). Psypać curry i mąką-  podsmamżyć. Wlać mleko i bulion, dusić około 5 minut. Następnie dodać kulki mięsne, podgrzać. Podawać z ryżem.

środa, 28 marca 2012

    Kokardki z cukinią i fetą


Pychotkaaaaaaaaa, pyszny makaron w sosem pomidorowym. Uwielbiam takie smaki. Naprawdę polecam :)

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200g sera feta
  • 5 łyżek śmietanki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oregano, tymianek, bazylia
  • 250 g makaronu kokardki

Cukinię opłukać, osuszyć następnie pokroić w 3 cm słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Umyte pomodory pokroić na małe kawałki. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. 

Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę.Dodać pomidory, oregano, tymianek, bazylię, czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić około 15 minut bez przykrycia. Następnie dodać cukinię i wlać śmietanę. Dusić 5 minut.

Połączyć z pokrojoną w kosteczkę fetą. Podawać z makaronem.

 

Smacznego :)

wtorek, 27 marca 2012

   Wątróbka drobiowa z jabłkiem

 


Wyśmienity pomysł na obiad.  Niesamowity smak  kurzej wątróbki, z duszoną cebulą,  jabłkiem i tymiankiem. Bardzo polecam.

  • 500 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka )
  • 2 kwaśne  jabłka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • tymianek do smaku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki, obrane  jabłka na mniejsze kawałki. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Dodać przyprawy, sok z cytryny, mleko, natkę. Podgrzewać chwilę, po czym podawać ciepłą  np, z ziemniakami puree.


Smacznego !

 

 

poniedziałek, 26 marca 2012

  Frittata  z  warzywami

 


 Frittata to prosty przepis na szybkie danie, którego podstawą są jajka. Można ją  wykonać  na wiele sposobów: mięsną, wegetariańską, śródziemnomorską, dadać ulubione świeże zioła.  W zależności od tego co masz  pod ręką  i co lubisz. Można ją podawać na zimno lub ciepło,  jako przystawka lub danie główne. 


  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 150 g  mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatałowa do smaku

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Umytą paprykę oczyścić z nasion, pokrioć na paski. Cebulę posiekać. Fasolkę wrzucić do osolnego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Jajka roztrzepać z mlekiem. Połączyć z serem, posiekaną natką i szczypiorkiem, przyprawić solą, pieprzem, gałką.

Na ceramicznej lub żeliwnej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, paprykę, fasolkę. Pod koniec smażenia dodać pokrjone ziemniaki, następnie zalać wszystko masą jajeczną. Patelnię wstawić  do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekać 10-15 minut, aż wierzch fritaty będzie ścięty.

Smacznego :)

 


niedziela, 25 marca 2012

   Cocktail  z  krewetek

 


Wspaniały, pyszny pomysł na śniadanie- cocktail z krewetek. Polecam.

6 porcji

  • 250 g krewetek świeżych lub mrożonych
  • 1 puszka mandarynek ( 300 ml )
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z mandarynek
  • sól morska, biały pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sałata do dekoracji

 

Krewetki jeśli były mrożoe, rozmrozić. Zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzić. Pokroić na kawałki, jeśli są małe nie ma takiej potrzeby. Ja użyłam krewetek tygrysich, ponieważ najlepiej mi smakują.

Mandarynki odcedzić, pozostawiając 2 łyżki soku.

Jogurt, majonez, sok z mandarynek, sok z cytryny, ketchup,koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z krewetkami i mandarynkami.

Na dnie pucharku ułożyć sałatę, rozłożyć coktail.    Życzę smacznego!


 

 

 

  Jajka  faszerowane  tuńczykiem


 

 

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół cebuli + posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska, biały pieprz
  • curry do smaku

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupki. Jajka przepołowić, wyjąć ostrożnie  żółtka. Przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i połączyć z odcedzonym od oleju tuńczykiem. Cebulę i szczypiorek  drobno posiekać. Połączyć z żółtkami i tuńczykiem, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku curry, solą, pieprzem. Farszem napełnić połówki białek. Posypać słodką papryką.

Smacznego!

środa, 21 marca 2012

  Quiche  z  tuńczykiem

 


Smakołyk z Francji- Quiche to rodzaj tarty z kruchego ciasta, polanego  śmietanowo- jajeczną  masą. Nadzienia  mogą być dowolne, np. to co mamy akurat w lodówce. Tarta w tej wersji jest przepyszna i rozpływająca  się w ustach. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam !



Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g  miękiego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek wody

Nadzienie:

  • 2 małe cukinie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka- kolor dowolny
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki
  • 100 g żółtego tartego sera
  • po pół łyżeczki bazyli, oregano
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Z mąki, masła pokrojonego w kostkę, soli i 6 łyżek wody zagniatamy  ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Formę do tarty (najlepiej o średnicy 22- 26 cm ) smarujemy masłem. Rrozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5 mm. Rozkładamy ciastem  dno i boki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220°C,  pieczemy  15-20  minut. Po upieczeniu ciasto lekko wystudzić.

W międzyczasie umyte warzywa (cukinia, paryka, marchewka, cebula, czosnek), drobno pokroić w kosteczkę. Tuńczykodsączyć, delikatnie rozdrobnić na kawałki.

Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać pozostałe warzywa,  doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano. Smażyć 10 minut.

W naczyniu  roztrzepać  jajka i  śmietanę. Doprawić  solą, świeżo zmielonym  pieprzem, gałką. Masę jajeczną wymieszać z tartym serem. Podsmażone warzwa rozłożyć na przestudzonym spodzie tarty. Polać masą jajeczną. Piec 25 minut w 200°C.


 


wtorek, 20 marca 2012

   Najlepszy  Gulasz  pomidorowy


 

 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 puszka pomidorów ( 400 g )
  • ¾ l bulionu mięsnego
  • słodka papryka w proszku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, ewentualnie  większe kawałki pokroić. Obraną cebulę pokroić w piórka. Z gałązki rozmarynu oderwać igiełki i posiekać.

Oliwę dobrze rozgrzać w dużej patelni,  mięso mocno podsmażyć, przyprawić solą. Dodać cebulę, czosnek. Krótko podsmażyć, dodać  przecier pomidorowy, mąkę i krótko podsmażyć. Wlać bulion i sok z pomidorów. Przyprawić papryką, pieprzem, posiekanym rozmarynem. Dusić pod przykryciem minimum 1 godzinę.

Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażana i pomidory z puszyki   w kawałki. Dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. Podawać z  makaronem wstążki. 

Smacznego...

 

poniedziałek, 19 marca 2012

   Terrina   z  łososia

 


Wykwintna, smaczna,  przystawka z wędzonego łososia. Danie idealne na zbliżające się Świeta Wielkanocne na  przyjście gości. To również super pomysł na smaczną przekąskę na imprezę.


 

 


  • 200g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 5 płatków żelatyny (około 2 łyżeczki)
  • 5 łyżek śmietany + 100 ml śmietany  30%
  • 4 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 5 łyżek kremu chrzanowego ( gotowy w słoiczku )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz
  • 6 filiżanek o pojemności  około 150 ml
  • folia spożywcza

Filiżanki opłukać zimną wodą, wyłożyć folią spożywczą, następnie plastrami łososia. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Posiekaną natkę zmiksować z 4 łyżkami śmietany.

Serek śmietankowy wymieszać z kremem chrzanowym, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Żelatynę wycisnąć i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu, dodać 3 łyżki serka, wymieszać i połączyć z pozostałym serkiem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej dokładnie mieszając. Około ¼ masy połączyć z zmiksowaną pietruszką.

Połowę masy serowo0-chrzanowej wyłożyć do 6  filiżanek. Następnie wyłożyć masę pietruszkową. Wstawić do lodówki.

Wyłożyć pozosałą masę serowo-chrzanową. Wystającą folię przykryć filiżanki. Schładzać minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.



  Sałatka  z  kuskusa


Przepyszna,  sałatka kuskus, wspaniała na każdą okazję. Rewelacyjna jako dodatek do grilla, obiadu, kolacji,  lub  jako samodzielne danie. Nasza ulubiona, polecam gorąco :-)

 

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • kilkanaście  czarnych oliwek
  • 150 g sera feta
  • 2 pomidory
  • posiekana natka pietruszka
  • 4+ 1  łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu  balsamicznego  jasnnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus wsypać do małego naczynia, zalać 1 szklanką gotującej wody, dodać 1 łyżkę oliwy+ sól do smaku, wymieszać i przykryć na 5 minut. Wymieszać, ostudzić.

Umyte warzywa pokroić, sałatę porwać na kawałki, fetę pokroić w kosteczkę, dodać oliwki. Wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z kuskusem.

Smacznego :-)

sobota, 17 marca 2012

  Spaghetti z rukolą i pomidorami 

 


Błyskawiczne, proste danie w 20 minut. Szczególnie dla tych którzy są zapracowani i nie lubią stać długo w kuchni. Smaczny, lekki, cytrynowy w smaku,  makaron spaghetti z rukolą, suszonymi i świeżymi pomidorami. Polecam serdecznie.

 

 4 porcje

 

  • 400 g spaghetti
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 ząbki czosku
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina cukru
  • 40 g sera  parmezan

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Suszone pomidory pokroić w paski, umyte pomidorki przepołowić, czosnek posiekać. Rukolę opłukać i osuszyć. 

Na patelni rozgrzać oliwę z suszonych pomidorów, podsmażyć krótko  czosnek, suszone pomidory. Nastepnie dodać przepołowione pomidorki, sok i otarta skórka z cytryny. Poddusić, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dodać makaron, połączyć z rukolą. Podawać na talerzach  posypując wiórkami parmezanu. Życzę smacznego!



czwartek, 15 marca 2012

  Polędwiczki  w  sosie  gorgonzola

 


Polędwiczki wiepszowe  w pysznym, kremowym, sosie z sera gorgonzola. Idealne danie na obiad i jeśli mamy dóży głód :)  Dodatki do mięsa wedle własnego uznania i smaku.

 


4 porcje

  • 1 polędwiczka wieprzowa około 500 g
  • 1 oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

sos:

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki  30%
  • 100 ml bulionu warzywnego
  •  150 g sera gorgonzola
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
    

 Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem. Wlać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po czym dodać ser gorgonzola, ciągle mieszając, aż ser roztopi się i połączy ze śmietaną. Przyprawić gałką, solą, pieprzem.

Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, posypać sólą i świeżo zmielonym  pieprzem. Podsmażyć z obu stron przez  2 - 3 minuty. Podawać,  polawając sosem, z dodatkiem np.  jarzynką  z marchewki i  smażonymi ziemniakami.

 

Jarzynka z marchewki

  • około 500g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki  octu winnego białego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ewentualnie natka pietruszki

Marchew obrać, umyć, pokroić w słupki lub w plasterki. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić marchew, podsmażyć. Dusić pod przykryciem 5-6 minut. Czosnek posiekać, dodać do marchwi, dusić kolejne 2 minuty, po czym wlać ocet winny, curry, odrobinę cukru, sól i pieprz do smaku. Posypać natką.

Smacznego!

 




środa, 14 marca 2012

  Rukola z mozzarellą


 

  • 1 papryka ( pieczona w piekarniku lub na patelni )
  • 250 g mozzarelli w kulkach
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • połowa sałaty lodowej lub innej
  • pół opakowaniarukoli lub innej sałaty

Dressing:

  • sok z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć na talerze. Pomidorki przepołowić na połówki. Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki. Wszystkie składniki poukładać na sałacie.

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Polać nim sałatę. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego :-)

 


   Focaccia  z  oliwkami

 


 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej ( lub przenna )
  • 1 szklanka mąki przennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3/4  szklanki ciepłej wody
  • 1/3  szklanki ciepłego mleka
  • 4- 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki posiekanych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej

Mąkę przesiać do miski wraz z solą. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut. Następnie wlać do mąki i dodać oliwę. Dłońmi wyrobić ciasto, powpli wlewając ciasto. Dodać posiekane oliwki, pokrojone drobno suszone pomidory i tymianek. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 23 x 29 cm natłuścić, przełożyć ciasto i rozłożyć na całej powierzchni formy. Odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać gruboziarnistą solą. Piec około 30 minut.

niedziela, 11 marca 2012

  Wyśmienita  sałatka  meksykańska

 


Bardzo smaczna warstwowa sałatka mekykańska, idealna na kolację. To również  doskonały dodatek do codziennych obiadów, grilla -  można wtedy nie dodawać mięsa.

Wyjątkowgo smaku i aromatu  nadaje sałatce kumin, salsa i pasujące doskonale chrupiące chipsy tortilla. Namawawiam serdecznie  do zrobienia tej sałatki,  jest wyśmienita.

 

 

  • mała sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limetki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 100 g sera cheddar lub gouda
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 4-6  łyżek meksykańskiego sosu salsa ( gotowy sos w butelce )
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 cebulki dymki
  • 300 g kwaśnej śmietany 10%
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • kukurydziane chipsy tortilla
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso mielone podsmarzyć bez dodatku tłuszczu, doprawić do smaku salą i pieprzem, wystudzić. Sałatę umyć, pokroić w paski. Pomidory umyte pokroić w kostkę. Awokado przepołowić wzdłuż, usunąć pestkę, obrać ze skórki,  pokroić w kosteczkę i wymieszać z sokiem z limetki. Fasolkę odcedzić przez sitko i opłukać wodą. Ser potrzeć na tartce jarzynowej. Cebulke dymkę umyć, pokrioć w krążki, połączyć z kwaśną śmietaną i kuminem, doprawić solą i pieprzem. Umytą i osuszoną  kolendre posiekać.

Sałatkę układać według kolejności jak powyżej w składnikach, kąńcząc polewając sosem śmietanowym. Poukładać chipsy. Schłodzić, przed podaniem wymieszać.

 Smacznego :-)

 

 


sobota, 10 marca 2012

  Zupa  chińska  z  makaronem  ryżowym

 


 

 


 

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • około 10 krewetek
  • 20 g świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa papryczki chilli
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa pora
  • 100 g  świeżych kiełków  fasoli mung
  • kilka grzybków mun
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szt trawy cytrynowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • świeża kolendra

Grzybki mun zalać wrzątkiem. To samo zrobić z makaronem ryżowym, (odcedzić po 3 minutach ).  Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Imbir, chilli i czosnek,trawę cytrynową drobno posiekać, pokroić paprykę, por.

W większym garnku rozgrzać olej, dodać imbir, czosnek, chilli, krótko  podsmażyć. Następnie dodawać kolejno mięso z kurczaka, paprykę, por, kiełki, cały czas mieszając. Zalać bulionem, dodając trawę cytrynową, pokrojone grzybki mun, sos sojowy, krewetki, makaron ryżowy. Całość gotować 5 minut, doprawić do smaku octem ryżowym, sosem sojowym.

  Sernik   błyskawiczny

 


Pyszny, niskokaloryczny  sernik bez dodatku mąki i tluszczu.

 

 

  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 g chudego twarożku
  • 750 g twarogu  z maślanki
  • 2 łyżki kaszki manny
  • skórka z otartej cytryny
  • szczypta soli

Piekarnik  nagrzać  do 175°C. Jajka, cukier i sól ubić mikserem na puszysty krem. Dodawać stopniowo, budyń, kaszkę mannę, twarożki.

 Tortownice o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem, posypać mąką. Wylać masę serową. Piec 1 godzinę. Po upieczeniu  studzć  przy uchylonych  drzwiczkach piekarnika, przez 15 minut. Zdjąć obręcz tortownicy i dobrze schłodzić.

Smacznego :-)

środa, 07 marca 2012

  Antipasti - sałatka

 


 

 

  • 2 bakłażany
  • 2 średnie cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule lub biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g sera feta
  • 1  łyżka ziół  prowansalskich
  • 2+4 oliwy z oliwek
  • 3  łyżki ocetu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, paprykę w większe kawałki, cebulę w krążki. Pieczarki jeśli są większe pokroić w ćwiardki. Wszystkie warzywa wymieszać  z oliwą, ziołami  prowansalskimi, gałązki rozmarynu. Wyłożyć na dużą formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C z funkcją grill lub termoobieg. Piec 25- 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po upieczeniu dobrze wystudzić.

Do naczynia wlać pozostałe 4 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, dodać sól, pieprz, 1 ząbek czosnku  drobno posiekany. Połączyć z warzywami, dodać pokrojoną w kostkę fetę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby sałatka  dobrze się zamarynowała, a najlepiej smakuje następnego dnia. Podawać z białym pieczywem.

 

Smacznego !


wtorek, 06 marca 2012

 Krem  marchwiowy  z  imbirem


Orginalna w smaku, pyszna, lekko rozgrzewająca zupa krem z marchwi z dodatkiem niezastąpionego świeżego imbiru. Także,  jeśli mamy w domu marchew i imbir to do dzieła. Zdrowa zupka w 30 minut.

4 porcje

  • 8 średnich marchewek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • sól morska, biały pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • dekoracja: chipsy ziemniaczane, kwaśna śmietana

Cebulę, czosnek , imbir, obrać, pokroić w kosteczkę. Marchew umyć, obrać, pokroić na kawałki. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać warzywa,  podsmarzyć 4 minuty. Zalać bulionem. Gotować na śednim ogniu, 20 mimut bez przykrycia. Zupę zdjąć z ognia,  zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Rozlać do miseczek, udekorować śmietaną i czipsami.

Smacznego :)

poniedziałek, 05 marca 2012

  Błyskawiczny  kurczak  po  tajsku

 


Przepis  jest niezwykle łatwy i szybki  do zrobienia. Jest to jedna z wielu wersji tajskiego kurczaka, z dodatkiem czerwonej pasty curry. Smak potrawy jest przepyszny kokosowo- cytrynowy.

4 porcje

  • 150 g ryżu basmati
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 wiązka  młodej cebulki dymki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z  połowy cytryny
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry    ( do kupiena w supermarketach na stoiskach z orientalną żywnością )
  • 2 łyżki oleju arachidowego, lub innego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól morska

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostetkę. Dymkę umyć, pokroić. Umytą marchew pokroić w talarki na ukos. Wycisnąć sok z połowy cytryny.

Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Podsmażyć mięso i marchew 5 minut , następnie dodać dymkę, krótko podsmażyć, doprawić solą. Zdjąć z patelni.

Na patelnię wlać sok z cytryny, wmieszać mąkę i pastę curry. Wlać mleko kokosowe, podgotować 5 minut. Połączyć z mięsem i marchewką i orzechami gróbo posiekanymi . Krótko podgrzać. Podawać z ryżem basmati.


niedziela, 04 marca 2012

  Flammkuchen

 


Klasyczna ( tarte flambée ), tarta składąjca  się z cienkiego ciasta drożdżowego, szynki, cebuli i kwaśnej  śmietany.W tym przepisie  zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto filo, równie bardzo smaczna, chrupiąca i aromatyczna. Moja ulubiona, często gości na naszym stole, idealna przekąska  do wina czy piwa. Pychotka!

 

  • 2 arkusze ciasta filo około 200 g ( ok.30x30)
  • 200 g gęstej kwśnej śmietany
  • 2 czerwone cebule
  • 150 g chudego boczku wędzonego
  • 2 cebulki dymki ( opcjonalnie )
  • garść rucoli
  • parmezan
  • sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa do formy

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę posmarować oliwą. Rozłożyć pierwszy blat ciasta, ponownie posmarować oliwą, rozłożyć drugi. Całoścć posmarować śmietaną, posypać boczkiem drobno pokrojonym w kosteczkę,  cebulą pokrojoną w krążki, dymkę. Opruszć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Podawać na ciepło z rucolą i potartym parmezanem.

Smacznego :-)

 

piątek, 02 marca 2012

  Zapiekany koper włoski z  mięsnymi kulkami

 


Smaczna, z lekkim posmakiem anyżku. Dość sycąca zapiekanka z udziałem fenkułu, ziemniaków, kuleczk z mięsa wołowego mielonego, mozarelli, polana sosem jajecznym.Warto spróbować.

  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 kulka mozzarelii (125 g )
  • sól morska,   świeżo zmielony pieprz,słodka papryka w proszku

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie  15- 20 min. Cebulę pokroić w kosteczkę. 1/3 cebuli połączyć z mięsem mielonym, dodać bułkę tartą,1 jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem,papryką. Uformować około 20 kuleczek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kulki mięsa 5 min. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć  pozostałą cebulą z posiekanym  drobno czosnkiem.Wlać mleko,podgrzać,dodać kwaśną śmietanę. Odstawić na bok.

Oczyść  bulwy kopru. Zewnętrzne liście lekko łykowate należy obrać. Ddetnij łodyżki i korzonki. Bulwy pokroić pionowo w  cienkie plastry.Ugotowane ziemniaki pokroić w większe kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dojąc kulki mięsne i koper.

Pozostałe 2 jajka rozmącić, połączyć z sosem cebulowym, doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Wylać  na zapiekankę. Mozarellę pokroić w plasterki poukładać na wierzch. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C i piec przez około 30 min.

Smacznego :-)


 


czwartek, 01 marca 2012

Paczuszki z ciasta filo

 


 

Przepyszna, chrupiąca  przekąska  lub przystawka z ciasta filo w połączeniu z aromatyczną rucolą, polana malinowym dressingiem. Pycha !!! Polecam gorąco.

  •  ciast0 filo ok. 200 g
  • 250 g sera feta
  • 3 średnie pmidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz
  • forma do muffinek lub pojedyńczych foremek

  sałata:

  • 150 g mrożonych malin
  • 125 g rucoli

  dressing :

  • ok. 10 łyżek 0liwy z oliwek
  • 3 łyżki ocetu balsamicznego  bianco lub ocet malinowy
  •  1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka płynnego miodu                                                                
  • odrobina suszonej bazylii lub innych ulubionych ziół   
  • sok z malin (powstały podczs odmrażania malin)                                             
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzać do 180°C. W międzyczasie,maliny wyłożyć na sitko do rozmrożenia-powstały sok zatrzymać.Formę do muffinek posmarować oliwą.Ciasto filo pokroić na 24 kwadraty ok.13 x 13 cm. Kwadraty posmarować oliwą i połączyć jeden z drugim tworząc ośmiokątną gwiazdę. W ten sposób powstanie 12 par. Ciasto delikanie (   jest bardzo cienkie  ), przełożyć do formy tworząc wgłębienia.

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.To samo zrobić z obraną cebulą i fetą. Dodać wszystkie przprawy i oliwę, wymieszać. Porozkładać do wgłębień z ciasta,ew.psypać solą i pieprzem. Piec 15-20 minut w dolnej części piekarnika, na złoty kolor.

W międzyczasie przygotować sałatę. Rucolę opłukać, osuszyć. Do niewielkiego słoika (lub sharker do sosów) należy dodać wszystkie składniki, następnie zakręcić i dynamicznie potrząsać. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy.

Połączyć dressing z rukolą i malinami. Sałatę serwować z zapieczonymi ciepłymi paczuszkami. Pycha!