Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 21 grudnia 2018

Kurczak w sosie z suszonych grzybków

 


  • 400 g fileta z kurczka lub indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • garść suszonych grzybków
  • 500 ml bulionu
  • 2-3 łyżki śmietany creme fraiche
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: ugotowana kasza, zielon sałata

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popiepszyć, dodać oliwę, wymieszać i odstawić na 30 minut. Grzybki namoczyć w wodzie, następnie ugotować w wodzie której się moczyły. Na rozgrzaną mocno patelnię włożyć kawałki kurczka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, zdjać z patelni na talerz. Na tą samą patelnię dodać masło, roztopić, dodać pokrojoną cebulę, oraz posiekany czosnek, zeszklić, dodać odcedzone grzybki, podsmażyć przez kolka minut. Wlać bulion i gotowć przez kilka minut, pod koniec dodać mięso oraz śmietanę creme fraiche. Gdy sos jest zbyt  rzadki, można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z 3 łyżkami wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podajemy z kaszą, zieloną sałatą. Smacznego.


środa, 19 grudnia 2018

Tradycyjna sałatka jarzynowa

 


  • 10 ziemniaków
  • 5-6 marchewek
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 korzenie pietruszki
  • 6 jajek
  • 1 jabłko
  • kawałek selera
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki, (posiekany)
  • mały kawałek pora
  • około 5-7 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól, śweżo zmielony pieprz

Ziemniaki ugotować u mundurakach, wystudzić, obrać. Marchew, seler, pietruszkę ugotować (około 20 minut), wystudzić obrać. Jajka  ugotować na twardo. Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Odcedzić.

Kiszone ogórki, pokroić w kostkę i przełożyć na sitko. Obrane jabłko  pokroić w kostkę. Por drobno posiekać. Ostudzone warzywa, jajka również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki. W miseczce wymieszać majonez, musztardę, jogurt, oraz sól i pieprz. Wlać do sałatki i dokładnie wymieszać delikatnymi ruchami łyżki. Przełożyć do dwóch szklanych naczyń, posmarować cienko majonezem, udekorować. Wstawić do lodówki.


wtorek, 18 grudnia 2018

Śledzie w musztardzie

 



 

  • 5-6 filetów śledziowych solonych
  • ok. 5 łyżek musztardy
  • 2 cebule
  • olej np. rzepakowy
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • około 1/2 szklanki oleju rzepakowego

 

Śledzie moczyć w mleku, ok. godzinę, odsączyć, osuszyć, pokroić wna mniejsze kawałki. Śledzie wymieszać z musztardą, pieprzem, sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka. W słoiku na dnie ukłożyć na przemian warstawami cebulę, śledzie wraz z musztardą. Ułożyć listek laurowy i ziele angielskie. Zalać oliwą. Śledzie wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.



Ryba w zalewie pomidorowej

 


 

  • 1 kg filetów dowolnej ryby
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Zalewa

  • 6 szklanek wody wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 cebul
  • mały koncentrat pomidorowy Kotlin
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy

Filety (mrożone rozmrozić) pokroić na mniejsze części, posolić, popieprzyć. Jajka roztrzepać widelcem, bułkę tartą wsypać na miseczkę. Kawałki ryby moczyć w jajku, następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Do garnka wlać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć, wlać wodę, ocet, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, koncentrat pomidorowy. Zagotować, przestudzić. Ryby ułożyć w naczyniu warstawami, zalać zalewą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Smacznego.

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Tort piernikowy

z powidłami śliwkowymi i cynamonowym kremem mascarpone

 




Ciasto piernikowe

  • 400 g mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  •  20 g przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 300 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka
Krem
  • 500 g mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki dorze schłodzonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Dodatkowo

  • nasączenie: 9 łyżek amaretto lub soku z pomarańczy
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, orzechy włoskie do dekoracji



Formę o średnicy ok. 22-25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Do większej miski dodać mąkę, cukier, kakao, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.

Do rondelka wlać mleko i miód. Podgrzać do rozpuszczenia miodu. Do drugiej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę. Wlać mleko z miodem i zmiksować.

Przelać mokre składniki do suchych i zmiksować na jednolitą masę. Do formy wylać 1/3 masy piernikowej, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika,ostudzić kilka minut, obkroić brzegi nożem, wyłożyć ciasto z papierem na kratkę. Spód formy ponownie wyłożyć papierem, brzegi wypuszczając na zewnątrz, wylać drugą część ciasta i upiec. To samo zrobić z 3 cześcią ciasta. Blaty piernikowe dobrze wystudzić.

Do miski dodać mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubijać przez około 5 minut, aż krem będzie sztywny. Pod koniec dodać cynamon.

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, skropić 3 łyżkami likieru, posmarować 2 łyżkami powideł i wyłożyć 1/3  część masy. Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami. Wierzch posmarować kremem i wygładzić, boki tortu nie smarujemy. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Wylać na wierzch tortu, wygładzić i rozprowadzić długim nożem do brzegu, tak aby czekolada spłynęła. Ułożyć orzechy włoskie. Schłodzić przez kilka godzin.



Źródło: Kwestia Smaku

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Sernik na korzennym spodzie

 


 

Spód

  • 250 g ciasteczek korzennych (lub twardych pierników lub kruchych ciasteczek z dodadkiem 1 łyżki przyprawy do pierników)
  • 70 g masła

 Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja

  • orzechy  włoskie
  • ok. 300 g masy krówkowej

 

Tortownicę o ø 26 cm, spód wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz. Ciastka pokruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki (2 cm), uklepać łyżką, wstawić do lodówki.
Miękkie masło ubić na puszysty krem, dodawać stopniowo po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas miksując.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po kolei cukier wanilinowy, śmietankę, mąkę ziemniaczaną cały czas miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową delikatnie i dokładnie.
Masę serową wylać do formy wyłożonej ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170°C. Piec przez ok. 60 minut.
Po ostudzeniu zdjąć obręcz z sernika. Masę krówkową dokładnie wymieszać i posmarować sernik. Udekorować orzechami.
Źródło> kwestia smaku
wtorek, 04 grudnia 2018

Czekoladowe ciasteczka

 


  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 250 g mąki
  • 150g masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenoa
  • szczypta soli

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić. Wszystkie składniki zagnieść wraz z czekoladą. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować ( około pół łyżki na 1 ciastko), kulki, następnie delikatnie spłaszczyć dłonią i układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w 180°C, 12-14 minut. 

poniedziałek, 03 grudnia 2018

Zupa buraczkowa na rosole

 


 

  • korpus z kury lub 2 udka, skrzydełka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 grzybki suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula
  • 4-5 czerwonych buraczków
  • 3 ziemniaki
  •  natka pietruszki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki soku z cytryny i cukier do smaku

 Do większego garnaka włożyć umyty korpus, wlać 2 litry wody i gotować na bardzo małym ogniu pod przykrywką przez 1 godzinę (rosół ma lekko mrugać), w międzyczasie zdjąć szumowinę, która się zbiera na powierzchni. Po godzinie dodać marchew, seler, korzeń pietruszki, czosnek, grzybki, ziele angelskie, liść larowy, sól, pieprz. Gotować przez 30 minut. Cebulę obrać, przekroić i opalić na palniku lub w piekarniku,  dodać do rosołu, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę buraczki i ziemniaki. Gotować przez kolejne 30 minut. Mięso, marchew, seler, korzeń pietruszki wyłowić z garnka. Mięso obrać, warzywa pokroić w plasterki i włożyć z powrotem do garnka, dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.




Tagi: buraczki
19:42, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Dynia z brokułem w sosie kokosowo-pomidorowym

 


  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • połowa brokuła
  • około 300-400 g dyni hokkaido
  • 1 mała puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ryż basmati do podania

Mięso pokroić w kosteczkę wymieszać z 1 łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Dynię pokroić w kostkę. Brokuł rozdrobnić na różyczki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kurczka i obsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać 1 łyżkę oliwy, czosnek, imbir oraz dynię i smażyć przez kilka minut. Wlać mleko kosowe oraz dodać pomidory wraz z sokiem. Gotować bez przykrycia na delikatnym ogniu przez około 15 minut.

Na 5 minut przed końcem gotowania dodać brokuł i podsmażone mięso. Podawać z ryżem. Smacznego.