Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
poniedziałek, 18 grudnia 2017

Torcik piernikowo-serowy

 


Masa serowa
  • 500 g sera twarogowego
  • 250 g sera mascarpone lub twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
Masa piernikowa
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
Powidła:
  • słoiczek powideł śliwkowych 290 g
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego lub innego alkoholu (lub soku pomarańczowego)
Dekoracja:
  • reszta mleka skondensowanego pozostała z masy serowej
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • orzechy włoskie



Masa serowa
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Do miski włożyć ser razem z mascarpone i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym i mlekiem skondensowanym. Dodać jajka i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Masa piernikowa
W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, wciąż podgrzewając dodawać kolejno miód, połamaną czekoladę, przyprawę piernikową, kawę zbożową i cynamon. Podgrzewać cały czas mieszjąc do roztopienia się czekolady. Następnie zdjąć garnek z ognia dodać  sodę, mleko i jajko. Wszystko energicznie mieszać łyżką. Dodać mąkę, wymieszać na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dno tortownicy wylać połowę  masy piernikowej, wyrównać łyżką i wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie wymieszać powidła z alkoholem
Wyjąć formę z piekarnika, rozsmarować na wierzchu połowę powideł, następnie wylać  połowę masy serowej, wyrównać i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Ponownie wyjąć formę i delikatnie wyłożyć drugą połowę masy piernikowej, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Po 15 minutach wyjąć  formę z piekarnika i rozsmarować  drugą część powideł, następnie delikatnie wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec ostatnie 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa
W rondelku podgrzać ciągle mieszając resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym. Rozsmarować po powierzchni sernika i udekorować orzechami.
Źródło: Kwestia Smaku



piątek, 08 grudnia 2017

** Deser świąteczny**

 


 

4 porcje:

  • 120 g ciasteczek korzennych np, spekulatius
  • 100 ml wina do grzania (Glühwein) lub soku wiśniowego z kompotu lub rum wymieszanyz kompotem
  • 700 ml wiśni w kompocie
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, umieścić w dekoracyjnych szklankach, polać winiem lub sokiem. Następnie w szklaneczkach ułożyć odsączone wiśnie. Mascarpone z śmietanką, cukrem, cukrem waniliowym (można też dodać cynamon do smaku), ubić na sztywno przez kilkanaście sekund. Rozłożyć do szklaneczek, posypać cynamonem. Schłodzić.



13:28, ginam35
Link Dodaj komentarz »

Grzane wino


 

  • 1 butelka półwytrawnego czrwonego wina
  • 1 pomarńcza
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5-8 goździków
  • 3 ziarenka kardamonu

Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, pokroić w plastry. Do garnka wlać wino oraz dodać wszystkie składniki, podgrzewać około 5 minut, wino ma być gorące. Uważać aby się nie zagtowało. Rozlać do szklanek i podawać gorące.