Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
sobota, 31 grudnia 2016

Śledź pod pierzynką

 


 

  • 250 g solonych śledzi (matjasy)
  • 4 jajka
  • 2-3 buraczki
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • około 200 g majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 60 minut, odsączyć i pokroić w kostkę. Marchewki, ziemniaki, buraczki ugotować  w mundurkach. Warzywa wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka również zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem. 

Pokrojone śledzie ułożyć w szklanej misce. Następnie ułożyć cebulę, ziemniaki, posypać solą i pieprzem, polać połowę sosu majonezowego, buraczki, następna warstwa marchewka, polać resztę sosu, ostatnią warstwę kończą jajka. Posypać szczypiorkiem, odstawić na godzinę do lodówki. 


 

 

 

 



piątek, 30 grudnia 2016

Pieczony schab

 


  • 1 kg schabu bez kości
  • po łyżeczce: słodka papryka, majeranek,tymianek, oregano
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek wymieszać z olejem i natrzeć umyty i osuszony schab. Odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso umieścić w rękawie do pieczenia, związać boki, worek nakłuć kilka razy z góry. Włożyć do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 1 godzinę.

Pikantny dip z daktyli


 

  • 200g daktyli bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cebulki dymki
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24%
  • 250 g serka śmietankowego np. Pphiladelphia lub chudego twrarożku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki pasty Harissa

W blenderze zmiksować daktyle, obrany czosnek, cebulkę dymkę, kmin rzymski, curry, pastę Harissa. Na koniec dodać serek śmietankowy, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do miseczki, podajemy z krakersami, ciabattą, warzywami, itp. Smacznego.

środa, 28 grudnia 2016

Tort z kremem chałwowym i bezą kawową

 



 

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wody
Krem chałwowy:
  • 500 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 chałwy waniliowej
Oraz
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoiczek wiśni w syropie lub spirytusie
  • 200 ml herbaty korzennej+ 4 łyżki rumu (opcjonalnie)

 Biszkopt:

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C.Oddzielić białka od żółtek. Białka (4 sztuki) ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, po 1 łyżce, cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku (7 sztuk) cały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijać masę jeszcze przez około 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z kakao, dodać w trzech partiach do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką lub bardzo wolno miksować mikserem. Wyłożyć do formyi piec przez 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie ostudzić. Następnie przekroić na 2 blaty. Okruszki zachować do dekoracji boków.
Beza:
Piekarnik nagrzać do 140°C. Białka wlać do miski, dodać małą szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier po łyżce cały czas ubijając. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną, octem i kawą rozpuszczoną w łyżce wody.Wyłożyć na spód formy 24 cm wyłożonej papierem. Piec przez 1 i 1/2 godziny.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zdjąć z papieru podcinając bezę nożem. Zachować okruszki.
Krem chałwowy:
Ubić mascarpone z cukrem waniliowym (ok. 2 minuty). Dodać rozkruszoną chałwę i zmiksować. Wstawić do lodówki.
Przełożenie:
Herbatę korzenną ostudzić i wymieszać z rumem.
Pierwszy dolny blat położyć na paterze, posypać przez sitko łyżeczką kawy, skropić połową nasączenia, wyłożyć wiśnie oraz połowę kremu chałwowego.
Położyć drugi krążek, znów posypać kawą, nasączyć, rozsmarować resztę kremu chałwowego (2 łyżki zostawić na boki). Na wierzch położyć bezę, boki posmarować resztą kremu, obłożyć okruszkami biszkoptu i bezy. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Źródło> Kwestia smaku



 



piątek, 23 grudnia 2016

Gwiazda makowa

 


 

 

 

  • 500 g mąki przennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g drożdży
  • około 300 g masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania

 

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Dodać jajka i połączyć łyżką wszystkie składniki. Następnie dodać roztopione ciepłe masło i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką,  uformować kulę, podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek ciasta na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem. Ciasto poprzecinać na 16 części, jak tort, nie docinając go do samego środka. Każdy kawałek obkręcić parami na zmianę- jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 180° C. Wyrośniętą gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut. Po przestudzeniu polać lukrem- sok z cytryny wymieszanz z cukrem pudrem.



Źrdło: Kwestia Smaku

czwartek, 22 grudnia 2016

Sałatka z kiszonych buraczków

 


 

  • około 700 g kiszonych  buraczków z zakwasu na barszcz
  • 200 g sera owczego feta
  • 2 cebulki dymki
  • 1 -2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, koperek

Buraczki które były pokrojone w plastry do zakwasu na barszcz, pokroić w słupki lub w kosteczkę. Przełożyć do większej miski, dodać pokrojoną w kostkę fetę, pokrjoną cebukę dymkę, czosnek, majonez, jogurt, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Jest to wspaniała okazja do wykorzystania ukiszonych buraków z zakwasu na pyszną, zdrową, sałatkę, polecam gorąco.

wtorek, 20 grudnia 2016

Zakwas z buraków

 


 

 

 

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 litr przegotowanej ostudzonej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarerenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty
  • 1 łyżka soli

Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na cienkie plastry, ułożyć w naczyniu kamiennym, szklanym lub ceramicznym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, umieścić w nauczyniu, dodać rownież ziele angielskie i liście laurowe. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty). Zalewą zalać buraki. Buraki powinny być przykryte wodą.

Naczynie przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3-5 dni, w zimnym pomieszczeniu dłużej. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać.  Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.

Gotowy zakwas  przelać do butelek lub słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. Genialy zakwas do czerwonego barszczu lub do picia jako naturalny prozdowrotny probiotyk dla naszych jelit, jak  i całego organizmu.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pieczone kacze udka z sosem winno-porzeczkowym z karmelizowaną cebulką

 


 

  • 4 świeże kacze udka
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku
  • ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe, 3 gałązki tymianku

Sos:

  • 600 g cebulki szalotki
  • 1 łyżka cukru
  • 150 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dzień wcześniej mięso umyć, osuszyć, natrzeć rozmiażdżonym czosnkiem, posypać solą, pieprzem, papryką, skropić oliwą i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia, piekarnik nagrzać do 180°C. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć udka i obsmażyć z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać bulion, wino, dodać gałązki tymianku oraz liść laurowy. Przykryć i piec 1,5 godz. w 180°C. Pod koniec pieczenia dkryć, włączyć funkcję grill , aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca.

W międzyczasie obrać cebulkę szalotkę, większe przepołowić. W rondelku rozgrzać masło, dodać cebulkę i podsmażyć, posypać łyżką cukru i karmelizować przez minutę. Następnie dodać wino, ocet balsamiczny, bulion, starty imbir, oraz konfiturę z czarnej porzeczki, gotować na małym ogniu bez przykrycia pzez około 35 minut. Pod koniec gotowania dodać kilka łyżek sosu z pieczenia udek.

Kacze udka podajemy z sosem wraz z cebulką, jako dodatek mogą to być knedle, krokiety ziemniaczane, szpecle. Polecam gorąco.


Sernik miodowo-cynamonowy na pierniczkach

 


  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
Dekoracja:
  •  mielony cynamon
  • laska cynamonu

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka miksując krótko po każdym jajku, do połączenia się składników.

Dodać miód i śmietankę kremówkę, zmiksować. Wylać na pierniczki, wstawić do nagrzanego piekarnika  180°C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec jeszcze przez 90 minut.

Stopniowo wyjmować z piekarnika. Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować laską cynamonu.



Źródło: Kwestia Smaku

czwartek, 08 grudnia 2016

Sałatka z kaszą jaglaną

 


 


 

3 porcje:

  • 3-4 garści rukoli
  • około 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • połowa ogórka
  • 100 g sera feta pokrojony w kosteczkę
  • garść orzechów włoskich
  • po  około 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

 

Dressing:

  • około 3 łyżki oliwy extra vergine
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Rukolę umyć i wywirować w suszarce do sałat. Rozłożyć na 3 talerze. Na rukolę rozłożyć kaszę jaglaną, pokrojoną drobno paprykę, ogórek, rzodkiewki, ser feta, orzechy. Składniki na dressing wymieszać dokładnie w miseczce, polać sałatkę i posypać natką oraz szczypiorkiem.

środa, 07 grudnia 2016

Sałatka z pomarańczą, granatem


 

3 porcje:

  • 4 garście rukoli
  • 2 pomarańcze
  • 1 granat
  • garść orzechów włoskich

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu jabłkowego mętnego
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Rukolę umyć i wywirować w suszarce do sałat. Rozłożyć na 3 talerze. Z granatu wygnieść ziarenka. Pomarańcze umyć i wyfiletować - czyli ostrym nożem odciąć górę i dół, następnie odciąć skórki i wykroić z niej cząstki bez błonek. Ziaraneka granatu i cząstki pomarańczy ułożyć na rukoli, posypać orzechami włoskimi. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Smacznego.

piątek, 02 grudnia 2016

Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną

 


4 porcje:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 500 g dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej lub 1 łyżka soku z limonki
Marynata do kurczaka:
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1  ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lub mniej  czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso wyjąć wcześniej z lodówki. Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki).

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażać kurczaka. Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować na dużym ogniu przez około 15 minut, do miękkości dyni. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę, pastę tamaryndową lub sok z limonki. Podawać z ugotowanym ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia Smaku

 

 

 



czwartek, 01 grudnia 2016

Piernik świąteczny

 


 

  • 400 g mąki
  • 250 g miodu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g posiekanych bakalii: orzechy włoskie, laskowe, suszona żurawina
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę i sól. Po ostudzeniu wbić jajkai i zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie, powidła śliwkowe, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w tem. pokojowej na minimum 3 dni do fermentacji. Długą i wąską formę wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić  do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec ok. 1 godzinę. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 2-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.

Tagi: orzechy
15:11, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »

Ciasteczka orzechowe z czekoladą

 


 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g orzechów laskowych
  • 80 g płatków owsianych
  • 130 g miękkiego masła
  • 130 g mąki
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Czekoladę, orzechy, płatki owsiane, umięścić w blenderze i zmiksować (kilkanaście sekund). Przełożyć do miski, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masło pokrjone na kostkę, cukier, jajko, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Z ciasta formać kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć dłońmi i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 3 cm. Piec około 10-15 minut.