Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasteczka z ciasta francuskiego o smaku korzennym

 


 

  • opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (450 g)
  • 50 g brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml skondensowanego mleka do kawy 7%
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Ciasto odmrozić. W rondelku zagotować mleko, cukier, miód oraz przyprawę do piernika. Gotować na małym ogniu kilka minut aż masa zacznie gęstnieć- cały czas mieszając. Wystudzić.

Płaty ciasta ułożyć na papierze do pieczenia w prostokąt, zakładając brzegi jeden na drugi, delikatnie przewałkować wałkiem w celu złączenia brzegów. Rosmarować masę korzenną , następnie boki ciasta zwinąć do środka, najpierw z jednej strony potem z drugiej. Przewrócić złączeniem do dołu. Wstawić do lodówki  na około 10 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki pokroić ostrym nożem na 0,5-1 cm grubości plasrty. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

iu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5- - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



iu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5- - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej - See more at: http://smakinatalerzu.blogspot.de/2013/02/cynamonowe-ciastka-z-ciasta-francuskiego.html#sthash.Iv5DYmGL.dpuf



poniedziałek, 14 grudnia 2015

Tort orzechowy Rokoko

 


 

 

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g mąki przennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao

Masa orzechowa:

  • 1 budyń waniliowy + 3 łyżki cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych mielonych
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki czystej wódki (opcjonalnie)

 Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czkolady
  • 50 g masła

 

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka odzielić od żółtek. Białka z 5 łyżkami wody ubić na sztywno, po czym dalej ubijąc dodać 150 g cukru i cukier waniliowy, oraz pojedyńczo żółtka. Na koniec dodać przesianą makę przenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, krótko i delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika funkcja góra-dół 175°C,  funkcja z termoobiegiem 150°C. Piec 30 minut.

Masa orzechowa: Ugotować budyń z 3 łyżkami cukru, wystudzić. Połowę orzechów zmielić w blenderze do mielenia-miksowania, pozostałą połowę odłożyć do dekoracji. Masło utrzeć z wódką i  50 g cukru na puszysty krem, nastpnie dodać wysudzony budyń cały czas miksując. Na koniec dodać mielone orzechy włoskie i laskowe. Biszkopt przekroić wzdłuż dwa razy. Pierwszy blat ułożyć na paterze, rozsmarować połowę kremu orzechowego, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozotsały krem, przykryć ostatnim blatem.

Czekoladę  i masło włożyć do metalowej miseczki, roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Polewą czekoladową posmarować tort i udekorować odłożonymi orzechami włoskimi.


czwartek, 10 grudnia 2015

Makaron z pesto z jarmużu

 


  • 250 g dowolnego makaronu
  • około 200 g pesto z jarmużu
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do dego samego garnka w którym się gotował makaron. Dodać pesto,wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Podawać na głebokich talerzach, posypać świeżo startym parmezanem. 

Pesto z jarmużu

 


Bildergebnis für feld  grünkohl

  • 200 g świeżego jarmużu (Grünkohl)
  • 80 g płatków lub posiekanych migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy extra vergin
  • 80 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Jarmuż zalać gotującą posoloną wodą i blanszować przez 3 minuty. Dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować z płatkami migdałowymi, czosnkiem, oliwą. Na koniec dodać parmezan wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia polać łyżką oliwy, przykryć i wstawić na jeden dzień do lodówki w celu "przegryzienia się składników". Pesto smakuje nie tylko z makaronem, jest również doskonałe jako dodatek do warzyw, mięs, ryb lub posmarowane na swieżą bagietkę lub ciabattę. Polecam.

Bakłażan w sosie pomidorowym

 


  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  850 ml
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki tartej bułki + 3 łyżki startego parmezanu
  • oliwa do smażenia
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Bakłażany umyć, pokroić w 0,5-1 cm plastry, ułożyć na blaszce, posolić, i odstawić na 30 minut.

Sos pomidorowy: cebulę i czosnek drobno pokroić, listki bazylii umyć, suszyć i pokroić. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, następnnie dodać pomidory wraz z sokiem (pomidory rozdrobnić drewnianą łyżką), dodać płowę bazylii. Gotować 15 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać pozostałą bazylię.

Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym. Smażyć na oliwie z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Naczynie żarodporne posmarować 2 łyżkami sosu pomidorowego. Ułożyć połowę plastrów bakłażana, (częściowo pokryć jeden na drugi), posypać 2-3 łyżki parmezanu, oraz ułożyć porwane kawałki parmezanu i polać połową sosu pomidorowego. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać bułką tartą wymieszaną z parmezanem i kawałeczkami masła. Gotowanie danie podajemy np. z cibattą, bulgur, kuskus.





poniedziałek, 07 grudnia 2015

Sernik dyniowy

 


 

Spód:
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g zimnego masła
Masa serowa:
  • 300 g pieczonej dyni hokkaido
  • 500 g  twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g białej czekolady
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
Dekoracja:
  • 130 g powideł śliwkowych
  • 5 łyżek soku z pomarańczy

 

Pokrojoną, pozbawioną ziaren dynię należy upiec w piekarniku (około 450 g surowej) w tem. 180° przez około 30 minut. Po upieczeniu zmiksować wraz z skórką, i odmierzyć potrzebną ilość puree.
Spód: zagnieść kruche ciasto z podanych składników. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez okło 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód wylepić ciastem, podziurkować widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Masa serowa: twaróg zmiksować z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Następnie dodać roztopioną czekoladę i skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Dodać jajka, i miksować krótko, do połączenia się składników.
Masę serową wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do ścięcia się masy.
Powidła zagotować z sokiem z pomarańczy, wylać na upieczony sernik.
Źródło: Kwestia smaku. com
 



czwartek, 03 grudnia 2015

Spaghetti carbonara


 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 150 g chudego boczku
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 50 g tartego parmezanu grana padano
  • sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć aż się zarumieni, w razie potrzeby dodać łyżkę masła. Do boczku dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Zarumienić. W miseczce rozbić jajko, dodać żółtka, starty parmezan  i sporo pieprzu, roztrzepać widelcem. Gdy makaron jest gotowy, odcedzić (nie polewać zimną wodą), wymieszać z cebulką i boczkiem, masą jajeczną, natką pietruszki. Podajemy na głębokich talerzach posypując dodatkowo startym parmezanem.