Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 31 grudnia 2014

Sałatka warstwowa gyros

 


 

 

 

  • 3 pojedyńcze piersi z kurczka
  • 2-3 łyżki przprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • zielony ogórek
  • 5 ogórków konserwowych
  • cebula czerwona
  • szczypior
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu+ 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sałata rzymska
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso z kurczka pokroić w drobną kostkę, wymieszć z przyprawą gyros, oliwą, solą i pieprzem do smaku. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.Następnie usmażyć na wysokim ogniu. Wystudzić.

Paprykę, ogórek zielony i konserwowy pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Sałatę pokroić w piórka.

W szklanym naczyniu ukłdamy warstwowo:

  1. pierś kurczka
  2. konserwowy ogórek
  3. zielony ogórek
  4. ketchup
  5. kukurydza
  6. paprka
  7. cebula i szczypior
  8. majonez połączony z jogurtem
  9. sałata rzymska


niedziela, 21 grudnia 2014

Torcik  jabłkowo- cynamonowy

 


 

 

 

  •  350 g mąki
  • 175 g miękkiego masła
  • 175g + 25 g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 3 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 średnich jabłek
  • 400 ml soku jabłkowego
  • 100 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki rodzynek
  • 50 g migdałowych słupków

do dekoracji:

  • 250 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon do posypania

Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownicę o wymiarach 26 ø cm wysmarować masłem.

Masło utrzeć z 175 g cukru na puszysty krem. Następnie dodawać stopniowo jajka. Makę, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać na przemian z mlekiem, cały czas  miksując na wolnych obrotach. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 40-45 minut. Poi upieczeniu wystudzić na kratce.

A w międzyczasie umyć jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe  kawałki. W 5 łyżkach soku jabłkowego i dodatkiem 25 g cukru, rozmieszać dwa budynie waniliowe. Pozostałą ilość soku jabłkowego plus  łyżka soku z cytryny, zagotować. Następnie dodać pokrojone jabłka. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym wlać rozczyn budyniowy, gotować przez minutę. Na koniec dodać rodzynki i słupki migdałowe. 

Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Wokół dolnej części ciasta zapinamy obręcz do tortów, wykładamy masę  jabłkową i przykrywamy drugim krążkiem ciata. Wstawić do lodówki na godzinę.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Rozłożyć nierówno na ciato. Posypać cynamonem. Smacznego.



sobota, 20 grudnia 2014

Śledź po kaszubsku

 


 

  • 300 g matiasów
  • 2 cebule
  • kilka śliwek
  • garść rodzynek (namoczone w wodzie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

Matiasy namoczyć w wodzie, przez około 3 gdziny zmieniając wodę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka, posypać łyżką cukru i zeszklić. Nastepnie dodać namoczone i odcedzone rodzynki, śliwki pokrojone w paseczki, majeranek, paprykę w proszku, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszać i wystudzić.

Namoczone śledzie, pokroić na mniejsze kawałki. Układać w naczyniu warstwami na przemian z sosem pomidorowym. Marynować w lodówce. Najsmaczniejsze są nastepnego dnia. Polecaam serdecznie. Smacznego.

 


piątek, 12 grudnia 2014

Ciasteczka z dżemem

 


 

 

około 40 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta solo
  • skórka otarta z cytryny
  • dowolny dżem

Wszystkie składniki wyżej wymienione (poza dżemem), zagnieść na kruche ciasto. Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około godzinę. Gdy ciasto jest schłodzone, formujemy dłońmi małe kulki o okło  ø 3 cm. Następnie odcisnąć kciuk w każdej kulce, tworząc zagłębienie, wypełnić ulubionym dżemem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożnej papierem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10-15 minut w 200°C, kiedy ciastka osiągną złoty kolor na brzegach. Pyszne kruche ciasteczka i bardzo łatwe do wykonania, polecam gorąco.