Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
niedziela, 29 grudnia 2013

Cubra Libre

 


 

 

  • 6 cl białego rumu  (Havanna Club)
  • 100 ml coca-coli
  • połowa limonki pokrojona na ćwiartki
  • kostki lodu

 

Do wysokiej szklanki typu highball włożyć kawałki limonki, wygnieść muddlerem wlać rum i dopełnić colą, wrzucić kostki lodu. Na zdrowie!


sobota, 28 grudnia 2013

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami


 

Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem kapusty i grzybów są pyszne, puszyste, lekkie. Doskonałe z czerwonym barszczem, jak również idealne  jako przystawka czy przkąska np, na sylwestrową imprezę. Można użyć dowolnego farszu.

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka suszonych grzybów (lub 500 g pieczraek)
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Grzyby opłukać, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką wody, moczyć przez 1 godzinę. Następnie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, przez około 30 minut. Odcedzić, zachowując wywar z grzybów. Grzyby drobno pokroić.

Kapusta jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać  na sitku pod bieżącą wodą, odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów i wody tyle aby kapusta była pokryta. Włożyć także liść laurowy, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 - 60 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody.

Obraną cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Następnie dodać pokrojone grzybki i razem podsmażyć. Dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i  cukrem, podgrzewać chwilę. Wystudzić.

Ciasto:

  •  3 żółtka
  • 350 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 1 łyżeczka soli


Na wierzch:

  • żółtko + 1 łyżka mleka
  • do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek

Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki  włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i  odstawić na około 10 - 15 minut.

Przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).

Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny i upiec następnego dnia, lub od razu piec paszteciki.

Posypać stolnicę mąką  i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić  na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć farsz i zwinąć w długi rulonik. Zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem. Powtórzyć z resztą ciasta.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść roladki i ułożyć je łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Następnie pokroić nożem  na około 4-5 cm kawałki i posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym z mlekiem. Posypać kminkiem, czarnuszką. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Jesli ciasto było zrobione dzień wcześniej, należy wyjąć z lodówki  i ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę. Dopiero wtedy można formować paszteciki.

Piekarnik nagrzać  do 180°C. Paszteciki wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią.

Inspiracja pochodzi z Kwesti Smaku.com.

środa, 25 grudnia 2013

Tort korzenny z masą cynamonową


 

 

 

           Biszkopt:

• 6 jajek
• 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
• 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
• 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
• 2 łyżki kaka

 

Nasączenie:

• sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około 1/2 szklanki)

 

Przełożenie:

 

• 1 słoiczek powideł śliwkowych (240-250 g)
• 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego


                                                         

Masa:
• 500 ml śmietany kremowej do deserów 36% (polecam Łaciatą), bardzo dobrze schłodzonej (minimum dobę)
• 500 g sera mascarpone

• 1/2 szklanki cukru pudru
• 1 i 1/2 łyżki cynamonu

Dekoracja:
• tarta czekolada na boki
• cynamon na wierzch (ewentualnie z gwiazdkami)



Biszkopt: Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, oddzielić żółtka od białek. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy około 24 -26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę cukru pudru, cały czas ubijając przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty (u mnie były 2)

Masa: zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować (kilka sekund). Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Przełożenie: wymieszać powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym, odłożyć.

Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), posmarować połową powideł z likierem i wyłożyć 1/3 masy z mascarpone. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości nasączenia, posmarować resztą powideł i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.

Boki tortu obłożyć (dłonią) tartą czekoladą. Wierzch posypać cynamonem.

Źródło: Kwestia Smaku.com

 

 

 


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z ziemniakami

 



  • 300 g matiasów w oliwie
  • 5-6 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka natki pietruszki, koperku, szczypiorku

Ugotowane przestudzone  ziemniaki obrać z łupinek i jajka obrane ze skorupek pokroić w grubszą kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać posypać solą i odstawić na 10 minut. Matjasy, obrane jabłko pokroić w kosteczkę. Ogórki jeśli są małe w plasterki lub kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier do smaku połączyć. Dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

niedziela, 22 grudnia 2013

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

 


  • 1 duży seler korzeniowy około 800 g
  • 1 puszka pokrojonego ananasa 560 g
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 100 g crème fraîche lub jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Seler obrać, umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posoilić, dodać sok z cytryny i wymieszać. Crème fraîche wymieszać z majonezem, cukrem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany sos połączyć z selerem, dodać pokrojony ananas (odsączony z soku), wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

Filety z kurczaka z sosem pieczarkowym

 


 

  •  500 g filetów z kurczaka
  •  2 łyżeczki musztardy
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  •  1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  150 g szynki suszonej (cienko pokrojonej), np. parmeńska, serrano, szwarcwaldzka
  •  4 łyżki masła klarowanego

 

Sos pieczarkowy:

  • 2 mała cebula
  • 400 g pieczarek
  •  150 ml bulionu
  • kilka kawałków suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 kieliszek brandy lub calvadosu (opcjonalnie)
  • 80 ml śmietany 30%

 Filety z kurczaka:

Filety opłukać i dokładnie osuszyćręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na cienkie filety, z każdej piersi powinno powstać około 4 - 5 filecików, w najgrubszej części mięso można przekroić wzdłuż. Filety delikatnie rozbić tłuczkiem lab wałkiem na cienkie filety tej samej grubości (około 1 cm). Doprawić je solą, pieprzem, tymiankiem, wysmarować musztardą. Zawinąć w szynkę parmeńską.

Na patelni rozgrzać masło na umiarkowanym ogniu, włożyć  misęso i  smażyć na małym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Masło nie powinno się palić, nie może też być na patelni zbyt duża temperatura. Filety odłożyć na talerz.

Sos pieczarkowy:

Patelnię po kurczaku wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki na kawałki lub plasterki. W oddzielnym garnku zagotować bulion z połamanymi na kawałeczki suszonymi grzybami, gotować pod przykryciem przez kilka minut. Jeśli używamy sosu sojowego dodajemy go do bulionu i zagotowujemy.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pieczarki i tymianek i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (sos można przygotować wcześniej). Danie proste i przepyszne, a sos to po prostu bajka! Dodatkiem do dania może być kasza, ziemniaki zapiekane np. gratin, placki ziemniaczan (rösti). Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com. Smacznego.

Dodatek, surówka z świeżego selera i ananasa:

  • 1 duży seler korzeniowy około 800 g
  • 1 puszka pokrojonego ananasa 560 g
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 100 g crème fraîche lub jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, biały pieprz

Seler obrać, umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posoilić, dodać sok z cytryny i wymieszać. Crème fraîche wymieszać z majonezem, cukrem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Otrzymany sos połączyć z selerem, dodać pokrojony ananas (odsączony z soku), wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. 


 

sobota, 21 grudnia 2013

Najlepsza rolada makowa

 


 

Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe:

  • 500 g mąki przennej
  • 40 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g suchego zmielonego maku
  • 100 ml gorącego mleka
  • 5 białek
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek+3 łyżki rumu
  • 100 g  posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub 3 łyżki likieru migdałowego

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki  gorącej wody lub sok z cytryny, bądź likier migdałowy

Cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą.

 

Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki maki, dokładnie wymieszać.   (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.

Do miski przesiać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie utarte żółtka. Wyrobić ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć  ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5. Ciasto powinno podwoić objętość. 

Masa makowa: do większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie.

Mak połączyć z składnikami jak powyżej (rodzynki odsączone). Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na trzy  części, każdą rozwałkować (podsypując  mąką) na prostokąt (około 33 x 27 cm) o grubości ok. 3 mm. Na każdy prostokąt rozłożyć 1,3 masy makowej, zostawiając wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć  w roladę i owinąć papierem do pieczenia, dość luźno zostawiając ok 1 cm luzu. Rolady makowe przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 30 min  do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż makowce wyraźnie się zarumienią. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polukrować.

Makowce są wyśmienite, delikatne, miękkie, wilgotne, rozpływają się w ustach, knieczenie do wypróbowania. Polecam gorąco. Ciasto nadaje się doskonale do zamrażania, wcześniej go jednak nie lukrując. Smacznego.



Kandyzowane jabłka na patyku


 

  • 3 kwaśne  jabłka np. granny smith
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1- 2 łyżeczki barwnika spożywczego (użyłam Wilton, do kupienia w sklepie online)
  • 3 patyczki drewniane
  • termometr cukierniczy

Jabłka nabić na patyk. Cukier, wodę, barwnik i ocet wymieszać w rondelku o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu, aż termometr cukierniczy wskaże temperaturę 150 C,  t.j około 5 minut. Jabłka zanurzać w syropie  jedno po drugim, dobrze je pokrywając (ostrożnie syrop jest bardzo gorący!). Następnie zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie.  Jabłka ułożyć  patyczkiem do góry na talerzu posypanym cukrem lub blaszce posmarowanej olejem. Ostudzić.

piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie cytrynowe

 


 

  • 2 opakawania śledzi matias w oleju (600 g)
  • 2 cytryny
  • mała garść goździków
  • 2-3 łyżki oliwy

Cytryny bardzo dokładnie umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Obrać  je ze skórki jak najcieniej - pozostawiamy tylko żółtą część. Po obraniu cytryn wycisnąć z nich sok. Śledzie opłukać pod  bierzącą  zimną wodą, następnie osuszyć ręcznikiem papierowymi  i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

W słoiku ułożyć warstwę skórek z cytryny, na to kilka goździków i warstwę śledzi. Kontynuować  do zapełnienia słoiczka, na wierzchu układając warstwę skórek. Całość zalać sokiem z cytryny, dbając o to, aby wypełnił on także dół słoiczka. Na górę wlać oliwę, zakręcić słoik, przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują po dwóch dniach leżakowania ;-) Smacznego.

Źródło: Eksplozja smaku

Barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami

 


 

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • pęczek włoszczyzny (marchew, por, seler, korzeń pietruszki)
  • kilka suszonych grzybków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarnen ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 łyżki octu jabkowego lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, grzybkami suszonymi,  ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawaki buraki (oprócz jednego). Zalać 1,5- 2 l wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawić do  solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem przecedzić, podgrzać, ale już nie gotować. Podawać na głębokich talerzach lub w bulionówkach z uszkami, krokietami lub pasztecikami.

 

 

Uszka  grzybkami:

 

Ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki przennej
  • ½ ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz do uszek:

  • 50 g suszonych grzybków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do rondelka włożyć grzyby, wlać 1 szklankę wody i ugotować na średnim ogniu pod przykryciem  do miękkości (30 minut). Obraną cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle.

Ugotowane grzybki przecedzić, ostudzić. Wywar pozostały po ugotowaniu grzybów możemy przeznaczyć do dodania do barszczu. Grzybki drobno posiekać, włożyć  na patelnię z cebulką, dodać bułkę tartą, śmietanę,  sól i pieprz do smaku. Krótko podsmażyć, wystudzić.

A w międzyczsie gdy farsz się studzi, przygotowujemy ciasto na uszka. Mąkę przesiewamy na stolnicę, na czubku kopca robimy małe zagłębienie, do którego wbijamy jajko. Powoli podlewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinamy małe kółka np. większym kieliszkiem,  na środek nakładamy połowę łyżeczki farszu, składamy na pół i sklejamy małego pierożka. Najpierw kleimy czubek, a potem boki. Brzegi pierożka zawijamy wokół palca i dociskamy, tworząc kształt uszka.

Uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Wyjmujemy na durszlak, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i układamy na talerzach,  zalewamy barszczem. Smacznego!

 


 

niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne

 


 

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 20 g  przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne foremki

Z podanych powyżej składników zagnieść  ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na  placek o grubości 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty foremkami. Pozostałe resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać. I tak do  całkowitego wyczerpania się ciasta.

Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, 12-15 minut. Po upieczeniu ciasteczka można polukrować.

Rogaliki migdałowe

 


 

około 80 sztuk

  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Mąkę, cukier, migdały, żółtka, cukier waniliowy, masło pokroić na mniejsze kawałki- wszystkie te składniki dokładnie zagnieść na ciasto. Wstawić do lodowki na 1 godzinę.

Ciasto wyjąć z lodówki, uformować długi rulon o średnicy 2,5 cm, następnie pokroić w 0,5-1 cm talarki i uformować z nich krótkie ruloniki, zaokrąglić w kształt rogalika. Piec partiami aby w trakcie pieczenia się nie połączyły ( 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Przechowujemy w blaszanym pudełku.

wtorek, 03 grudnia 2013

Bakłażan z mięsem w sosie pomidorowym

pod ziemniaczaną kołderką

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego (mielonego)
  • 2 bakłażany
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Obrane, umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Umyte bakłażany i paprykę  pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć bakłażan wraz z papryką, (w razie potrzeby dolać oliwy) krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pasatę pomidorową, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, szczyptę cukru, sól, pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po koniec dodać podsmażone mięso. Warzywa z mięsem wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić, ugnięść tłuczkiem z 2 łyżkami masła, wyłożyć na warzywa z mięsem, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!