Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
niedziela, 30 grudnia 2012

Śledzie marynowane w przyprawach korzennych z whisky

Doskonała przekąska na sylwestrową noc

 


 





 

  • 400 g  filetów śledziowych w oleju  (matjasy)
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 180 ml oleju lnianego (lub innego roślinnego np. dobrego rzepakowego)
  • 1 mała cebula

 

Przyprawy:

  • 1 listek laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry (ja dodałam 1 łyżeczkę kolendry w ziarenkach)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

 

Śledzie wyjąć z opakowania, pokroić na kawałki.

Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 180 ml oleju lnianego. Odstawić.

Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kolendry i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać mielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty. Przełożyć do zalewy i wymieszać. Śledzie układać  w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni. Przed podaniem ułożyć na  półmisku.

Smacznego ;-)



Źródło: Kwestia smaku



sobota, 29 grudnia 2012

 Seromakowiec bez spodu

 


 

Masa serowa :

  • 1 kg sera twarogowego  na serniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • ew.  otarta skórka z połowy pomarańczy

Masa makowa:

  • 250 g maku lub 500 g  gotowej masy makowej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru (nie dodajemy cukru jeśli masa makowa była gotowa )
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy (kilka kropli )
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • do dekoracji: polewa z mlecznej czekolady i białej lub cukier puder, lukier
  • tortownica o ø 26 cm, ze zdejmowaną obręczą                                   

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownicę wysmarować tłuszczem. 

Masa serowa: ser, całe jajka, cukier, miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, zmiksować mikserem na małych obrotach, krótko- tylko do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.

Masa makowa: mak sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem i dodawać do stopniowo zmielony mak. Następnie dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, rum i aromat migdałowyNastępnie dodać ubite na sztywno białka, delikatnie mieszając  łyżką.

Na spód  tortownicy wyłożyć masę serową, następnie masę makową ( lub na przemian kilka łyżek masy makowej, kilka łyżek masy serowej ). Włożyć do nagrzanego piekarnika 170- 180°C i piec 1 godzinę. Polać polewą upieczony i przestudzony sernik.

niedziela, 23 grudnia 2012

 

                            Wesołych świąt !!!


 Ryba opiekana w zalewie pomidorowo- octowej


 

 

 

  • 1 kg filetów rybnych np, dorsz, mintaj, morszczuk
  • bułka tarta,  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1- 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażania
  • około 300 g papryki konserwowej
  • 3- 4 ogórki konserwowe
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Zalewa :

  • 1/ 3 szklanki oliwy
  • 1/3  szklanki octu ( jeśli lubimy bardziej kwaśne, dodajemy więcej octu )
  • 400 g  pomidorów puszce ( lub 300 ml pasaty pomidorowej  lub soku pomidorowego )
  • 2 łyżki cukru
  • 1- 2  łyżki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • liść laurowy, ziele angieskie

 

Rybę dobrze rozmrozić, opłukać zimną wodą i dokładnie oszuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę.

Zalewa: wodę, ocet, olej, cukier, sól,  pomidory ( jeśli były w całości rozdrobnić ), liść laurowy, ziele angielskie- zagotować. Pod koniec dodając pokrojoną cebulę. Przestudzić. Do zalewy dodać pokrojony ogórek i paprykę.

Rybę obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć warstwowo ( w wysokim naczyniu ) na przemian z zalewą pomidorową. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni.


Smacznego :)

sobota, 22 grudnia 2012

   Prosty i najlepszy keks świąteczny

 


 

 

 

  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 400 g bakalii : ( rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, suszone śliwki, daktyle, suszona żurawina )
  • forma keksowa, tłuszcz do nasmarowania, bułka tarta

Jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Masło i cukier  utrzeć na puszystą masę. Dodając  stopniowo jajka, dalej ucierając wlać rum, otartą skórkę cytrynową. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,  i szczyptą soli,  dodać do masy- wymieszać. Rodzynki dobrze odsączyć z wody, pozostałe bakalie posiekać i wymieszać z 1 łyżką mąki, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać łopatką.

Piekarnik nagrzać do 170°C. Formę keksową nasmarować masłem, opsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć  do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę.

Smacznego !

środa, 19 grudnia 2012

Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi morelami

 


 

 

  • 500 g piersi kurczaka ( doskonłe są również  udka kurczaka )
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 150 g suszonych moreli
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów w puszce ( pokrojone )
  • 3 łyżki masła
  • 120 ml śmietanki
  • ½ łyżeczki cury
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Morele zalać gorącą wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzone i odsączone morele pokroić w paski.

Na głebokiej patelni zeszklić cebulę na maśle. Nastepnie dodać mięso i obsmażać 5 minut. Po czym dodajemy morele,  pomidory z puszki wraz z sokiem, śmietanę, curry, kmin, sól, pieprz do smaku. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15- 20 minut. Podajemy np, z ryżem parabolicznym. Gotowe.

Danie jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecam gorąco.

Smacznego...

 

niedziela, 16 grudnia 2012

Świąteczny tort cynamonowy z mascarpone 

 


 

 

 

 Biszkopt :

  • 50 g posiekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1  op. cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek soku  pomarańczowego ( świeżo wyciśniętego) lub likier amaretto do nasączenia

Masa  mascarpone :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5000 g twarogu
  • 6 płatków żelatyny
  • 4 łyżki miodu
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dekoracja :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2- 3 łyżeczki cynamonu
  • kilka gwiazdek  wyciętych z sztywnego kartonu

Migdały podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Białka oddzielić od białek. Do białek dodać 3 łyżki wody i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 100 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, po czym dodać mielone i uprażone migdały. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową, wyrównać  i wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C ,  piec  około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić w formie.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt wyjąć z formy, oddzielićc papier i przekroić poziomo na 2 części. Dolną część ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz od tortownicy. Nasączyć sokiem pomarńczowym lub likierem amaretto.

Serek marscarpone, twaróg, miód (wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem), cukier, 1 op. cukru waniliowego, i  1 łyżeczka cynamonu- wszystko dokładnie wymieszać.

Żelatynę dobrze  wycisnąć, rozpuścić w małym garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, dodać 2- 3  łyżki masy serowej, wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą marscarpone. 250 g śmietanki kremówki ubić z cukrem waniliowym i połączyć z masą serową, wyłożyć na spodnią część  biszkoptu. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko dociskając. Tort przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, odpiąć obręcz tortu. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i posmarować  powierzchnię tortu- wygładzając, a boki posmarować tworząc nierówną strukturę. Tort wstawić do lodówki. 

Na krótko przed podaniem boki tortu oprószyć  cynamonem. Na wierzch ułożyć delikatnie  przygotowane szablony-gwiazdki. Posypać cynamonem, zdjąć ostrożnie szablony. Gotowe.

Smacznego :-)


 

 

 


środa, 12 grudnia 2012

 Kurczak  w  sosie  grzybowym  z kaszą

 



  • 4 udka kurczaka
  • 1 garść suszonych grzybków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3- 4  łyżki wina marsala (półwytrawne) lub sherry
  • 1 - 2 łyżeczki sosu worcester-opcjonalnie
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka gorzkiej czekolady
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej

Mięso umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem, papryką, skropić oliwą i odstawić na minimum godzinę. Suszone grzyby dokładnie wymyć, zalać 0,5  litra ciepłej i odstawić na co najmniej na pół godziny. Cebulę i czosnek obrać  i drobno pokroić.

Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso z kazdej strony, następnie dodać cebulę i czosnek krótko podsmażając. Po czym wlać grzybki z wodą w której się moczyły, sherry, sos worcester. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 1 godz. W międzyczasie przewracając mięso. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

Gdy mięso jest miękkie, zagęścić sos- 1 łyżkę mąki połączyć z kilkoma łyżkami wody, wlać do sosu- zagotować. Na koniec dodać czekoladę, śmietanę. Podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą.

Smacznego :-))


wtorek, 11 grudnia 2012

  Pieczone buraczki z fetą


 

Smak tak przygotowanych buraków jest całkiem inny niż gotowanych, stanowczo lepszy. Mają bardziej intensywny smak i zachowują wartości odżywcze. To wspaniały dodatek do mięsa  jak i  do ryb.  Polecam gorąco. Samo zdrowie :)

 

  • 1  kg średnich buraków
  • ¼  szklanki oliwy z oliwy
  • ½ łyżeczki zmielonego kuminu- opcjonalnie
  • ½  łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1  łyżka  miodu
  • 150g fety
  • 2 łyżki octu balsamicznego białego
  • gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Buraczki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy  w plastry o grubości 0,5 cm.

W  żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, posiekany czosnek, kmin, chili, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Następnie do gotowej marynaty dodajemy buraczki i dokładnie mieszamy. Układamy gałązki rozmarynu.

Przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschły w trakcie pieczenia  i piczemy w 200°C przez około 1 godziny, do momentu gdy buraczki będą miękkie.

Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i posypujemy pokrojoną lub pokruszoą feta.

Smacznego !

 



 

sobota, 08 grudnia 2012

Gwiazdeczki  cynamonowe 


 

  • 2 białka
  • 150 g pudru cukru
  • 250 g mielonych migdałów
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • foremki gwiazdki

Glazura:

  • 1 białko
  • 100 g pudru cukru
  • szczypta soli

Białka wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na puszysty krem. Dodać cynamon, skórkę z cytryny, mielone migdały, szczyptę soli. Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzać do 140°C. Ciasto wyjąć z lodówki, włożyć pomiędzy dwie folie spozywcze i rozwałkować na placek o grubośći ok. 0,5 cm. Powycinać foremką gwiazdeczki, od czasu do czasu zanurzyć w mące lub pudrze cukrze ( około 50 sztuk ).Przełożyć delikatnie ( cisato jest bardzo delikatne ), na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.

Glazura: Białko ubić mikserem z odrobiną soli na śniegowy krem, posmarować każdą z gwiazdek ( najlepiej zrobić to pędzelkiem ). Piec w środkowej części piekarnika  20 minut w 140°C.

 

Smacznego !


Ciasteczka  maślane

 


 

około 50-60 ciasteczek

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody
  • dowolne foremki

Lukier :

  • około 100 g cukru pudru
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
  • ew. czerwony barwnik spożywczy lub sok z buraczków
  • dowolna posypka

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie  i szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godz. stolnicę posypujemy mąką. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na dwa placki o grubośći około 3 mm. Wycinamy ciasteczka foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C, około 10 minut.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny ( konsystencja gęstej śmietany ). Po upieczeniu lukrujemy i ozdabiamy posypką. Do lukru można dodać kilka kropli barwnika lub soku z buraczków. Ciasteczka są bardzo łatwe i proste  do przygotowania, i oczywiście bardzo  smaczne, kruche. Jeśli chcemy większą ilość ciasteczek, można podwoić składniki na ciasto. 

Smacznego :-)

 

 

                                                                 

 

piątek, 07 grudnia 2012

Adwentowe ciasteczka orzechowe   


 


 

  • 150 g owoców kandyzowanych mieszanych
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 g siekanych migdałów
  • 125 g mielonych migdałów
  • 125 g  mielonych orzechów laskowych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki skrobi spożywczej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 0koło 50 okrągłych opłatków o (4-5 cm ø ) (du kupenia np. Lidl )
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • papier do pieczenia

 

Owoce kandyzowane drobno posiekać. Jajka, cukier, sól, zmiksować mikserem do białości. Wsypać wszystkie orzechy wymieszane z skrobią, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, oraz posiekane kandyzowane owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łopatką i wstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 175°C. Na dwóch blaszkach rozłożyć papier do pieczenia. Porozkładać opłatkowe krążki, następnie rozłożyć ciasto orzechowe. Wstawić do piekarnika i piec około 15- 20 minut. Wystudzić na kratce.

150 g cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny ( konsystencja gęstej śmietany ). Udekorować  ciastka.

Czekoladę włożyć do woreczka od zamarażania żywności, spiąć gumką lub klarą. Woreczek zanurzyć w rondelku  z gorącą wodą, pozostawić do momentu roztopienia czekolady. Następnie woreczek wyjąć z wody.  W jednym rogu zrobić mały otwór lub zciąć norzyczkami i polewać lejącą czekoladę na ciasteczka.

 

 



 


wtorek, 04 grudnia 2012

Pieczona soczysta pierś z kurczaka w ziołach

 


  • 4 małe piersi z kurczaka
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 2 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki dowolnych posiekanych świeżych  ziół np, tymianek, bazylia, natka pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml bulionu

Mięso umyć i osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać, drobno posiekać, połączyć z musztardą, serkiem śmietankowym, bułką tartą, ziołami. Masę ziołową rozmarować na piersi z kurczaka, wlać bulion i  wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC. Piec przez około 20-25 minut w zalażności od wielkości piersi.  Mięso podajemy pokrojone w plastry  np, z  pysznym dipem z ajvar, z pieczonymi ziemniaczkami i z świeżą sałatą.

 

Dip z pasty ajvar :

  • 2- 3 łyżki gotowej pasty ajvar ( do kupienia w supermarkecie )
  • 100 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 250 g jogurtu naturalnego lub twarożku lub kwaśnej gęstej śmiatany (to co kto lubi :-)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki dokładnie połączyć, dodając przecićnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

 

Ćwiarteczki ziemniaczane :

  • 800 g małych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • morska sól gruboziarnista
  • ew. dowolne zioła: rozmaryn, koperek, tymianek, papryka w proszku

Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić wraz z skórka na  drobne ćwiardki- ósemki i układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, solą gruboziarnistaą . Pieczemy w 180 ºC, 30-40 minut na złoty kolor i do miękkości. Od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :-)