Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 15 listopada 2018

Kurczak z dynią i pieczarkami


 

 

  • 400 g polędwiczek  z kurczaka
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 450 g obranej dyni
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 600 ml bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Polędwiczki posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki, a cebulę w kosteczkę.
Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym, dodać łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Zdjąć na talerz.
Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i dodać pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez kilka minut, zdjąć na talerz.
Na patelnię włożyć dynię, łyżkę masła, posolić i smażyć przez około 3 minuty. Wlać gorący bulion, śmietanę, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka. Dodać pieczarki, kurczaka, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec wsypać natkę pietruszki. Podawać np. z ryżem, ziemniakami.
Źródło. Kwestia smaku




wtorek, 13 listopada 2018

Sernik dyniowy

 


 

Spód:

  • 150 g ciasteczek owsianych czekoladowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 25 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu 
  • 250 g serka mascarpone
  • 4  jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 350 g puree z upieczonej dyni hokkaido
  • 200 g masy kajmakowej (z puszki)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka, orzechy i roztopione masło umieścić w malakserze i dokładnie zmiksować, wyłożyć na spód tortownicy.

Zmiksować twaróg z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym, skórkę pomarańczową. Dodać jajka i ponownie zmiksować ( krótko, do połączenia się składników). Masę serową wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C (góra i dół ) i piec przez ok. 65-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem osuszyć powierzchnię sernika ręcznikiem papierowym i oprószyć cynamonem.

poniedziałek, 12 listopada 2018

Tort kawowy z malinami

 


 

Biszkopt:

  • 125 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

Masa kawowa:

  • 500 ml  śmietany kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso (nescafe)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru kawowego lub kawa do nasączenia

Frużelina malinowa:    

  • 300 g malin, mogą być mrożone
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Dekoracja:

  • kilkanaście świeżych malin
  • ziarenka czekoladowo-kawowe
  • kawa espresso rozpuszczalna do obsypania boków
  • 100 ml śmietanki ubitej na sztywno 1 łyżką cukru pudru

Biszkopt: tortownicę o wymiarach 24 cm ø (lub 26 cm tort będzie nieco niższy), wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzlielić od żółtek, ubyć na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta ( lub miksować chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników). Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej częśći dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać, wyłożyć  łyżką na jasne ciasto robiąc kleksy- nie wyrównywać ciasta. Tortownicę uderzyć dwa razy o blat, (w celu utworzenia łaciatego biszkoptu). Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C i piec 25 minut.

Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Odzielić ostrym nożem brzegi od tortownicy. Przekroić na dwa  blaty.

Frużelina malinowa: maliny włożyć do rondelka, wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu aż cukier się roztopi. Następnie maliny przetrzeć przez sitko, przetarty sok z powortem przelać do rondolka. Dodać rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną, sok z cytryny, podgrzać, odstawić z ognia i wystudzić.

Spodni blat ułożyć na paterze, nasączyć likierem kawowym, rozsmarować frużelinę z malin, wyłyżyć około 1/3 masy kawowej, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą masą i rozsmarować cały tort, wygładzić długim nożem. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, włożyć do rękawa cukierniczego  i udekorować tort dowolnie. Ułożyć maliny oraz ziarenaka czekoladowe, boki obsypać kawą, następnie przeciągnąć grzebieniem cukierniczym wzdłuż bok. Schłodzić przez kilka godzin. 









piątek, 09 listopada 2018

Hummus z dynią



 

  • około 500 g ugotowanej ciecierzycy (wczesniej namoczona 12 godzin) lub z puszki
  • 150 ml wody z ugotowanej ciecierzycy lub sok pozostały z puszki
  • 300 g upieczonej dyni w piekarniku (upieczona w kawałkach w 180°C, 30 minut)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 2-3 cytryn lub ocet jabłkowy 60 ml (do smaku)
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)

W blenderze umieścić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować na jednolitą gładką konsystencję. Hummus nie powinien być rzadki lub zbyt gęsty, w razie potrzeby dolać trochę wody. Podajemy z pieczywem.

czwartek, 08 listopada 2018

Carbonara z dynią

 


 

 

 

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 400g dyni hokkaido
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony drobno boczek i czosnek, zeszklić. Następnie dodać dynię drobno pokrojoą w kosteczkę. Wszystko razem smażyć do momentu aż dynia będzie miękka. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzony od razu przełożyć na patelnię z boczkiem. Jajka połączyć z śmietaną, startym parmezanem, roztrzepać widelcem. Wlać do makaronu, dodać natkę pietruszki, doprawić do do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać od razu na talerzach, posypać pozostałym parmezanem. Smacznego.