Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 24 listopada 2017

Francuska zupa cebulowa


 

  • 500 g cebuli
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • bagietka, tarty żółty ser np.Gruyère
  • odrobina gałki muszkatałowej
  • natka pietruszki

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła  i wrzucić cebulę. Podsmażyć cebulę na złoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym wlać  bulion, wino, sól i pieprz. Gotować na umiarkowanym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksować ale niecałkowicie na krem  i rozlać na porcje. Na wierzchu położyć po dwa plastry bagietki podsmażone na patelni z żółtym serem. Posypać natką pietruszki.

Smacznego :)

wtorek, 21 listopada 2017

Deser mango lassi z pierniczkami

 


4 porcje

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 dojrzałe mango
  • około 150 g pierniczków
  • 2 łyżi cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Mango obrać, oddzielić miąższ od pestki i zmiksować. Jogurt grecki wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Pierniczki pokruszyć. W pucharkach lub w efektownych kieliszkach ułożyć warstwami:pokruszone perniczki, jogurt grecki, zmiksowane mango, pierniczki, jogurt grecki, zmiksowane mango. Schłodzić.

poniedziałek, 20 listopada 2017

Pieczone udka kaczki z jabłkami i z żurawiną



  • 4 kacze udka
  • świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • żurawina ze słoiczka lub 4 łyżki mrożonej
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu
Udka przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu (zamarynowałam udka na noc, skrapiając  oliwą). Następnego dnia udka ułożyć skórką do góry formie do pieczenia,  przykryć i piec przez 50 minut w 180º C.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć nasiona i ponacinać nożem od wypukłej strony. Posypać cynamonem.

Po 50 minutach pieczenia zdjąć przykrycie, ułożyć jabłka nacięciem do góry, posypać żurawinę. Udka posmarować roztopionym masłem z miodem i piec przez jeszcze 50 minut bez przykrycia. Gotowe udka  można podać z puree ziemniacznym i gotowaną czerwoną kapustą. 

 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com

Tagi: żurawina
22:42, ginam35 , Kaczka
Link Dodaj komentarz »

Deser z ciastkami korzennymi

 



4 porcje:

  • około 150 g ciasteczek korzennych spekulatius
  • około 2-3 łyżki likieru cointreau (lub sok pomarańczowy)
  • 1-2 pomarańcze
  • 250 g twarożku na sernki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24% (Schmand) lub greckiego gęstego jogurtu
  • 1 łyżka cukru waniliowgo
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • DEKORACJA: kawałaki pomarańczy, cukier (3 łyżki) skarmelizowany na patelni i wylany  na papier do pieczenia tworząc dowolny kształt, cynamon

Ciasteczka pkruszyć w woreczku foliowym, dodać cynamon i wymieszać. Pomarańczę dokładnie okroić ze skórki i ostrym nożem wyciąć filety. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg połączyć z kwaśną śmietaną, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnymi ruchami. W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: fileciki pomarańczy, masa serowa, pokruszone ciasteczka skropione likierem cointreau, ponownie masa serowa. Kolejność warstw jest dowolna. Na koniec deser posypujemy cynamonem, dekorujemy zastygniętym skarmerlizowanym cukrem i kawałkami pomarańczy.

Tagi: cynamon
20:37, ginam35 , Desery
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 listopada 2017

Dynia z kurczakiem i pieczarkami

 


  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • około 500 g dyni hokkaido
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 600 ml bulionu dowolnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kurczaka pokroi na kawałki, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w mące.

Dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać głęboką dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Dodać 1 łyżkę masła, włożyć kurczaka, smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor, zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy i dodać cebulę, zeszlić, następnie włożyć pieczarki. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, wyłożyć na talerz. Ponownie na tą samą patelnię, włożyć dynię, łyżkę masła, posolić, smażać przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka, wlać gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, aż dynia będzie miękka.
Dodać śmietanę, pieczarki i natkę pietruszki, gotować bez przykrycia przez ok 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać np. z ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia smaku.com

środa, 08 listopada 2017

Brownie z kremem orzechowym

 



  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 0,5- 1 szklanki cukru
  • 135 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Krem orzechowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka amareto
  • dekoracja: cynamon, orzechy

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz. Do rondelka włożyć masło, dodać kawę, kakao, ekstrakt waniliowy, roztopić na minimalnym ogniu, często mieszjąc. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać do roztopienia. W misce roztrzepać jajka z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Dodać mąkę i orzechy, ponownie dokładnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C, piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem orzechowy: wszystkie składniki włożyć do miski i ubijać przez około 2 minuty na puszysty krem. Wyłożyć na wystudzone brownie, posypać cynamonem i orzechami.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com

 

niedziela, 05 listopada 2017

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi


  • 4-5 filetów śledziowych w oleju
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklaki pokrojonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • świeżo zmielony pieprz
  • około 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć, przełożyć do miseczki, dodać koncentrat pomidorowy  wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.Dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory wraz z olejem ze słoika, dodać ocet, orzechy, pieprz i dokładnie wymieszać. Filety śledziowe pokroić na kawałki i wymieszać ze wszystkimi składnikami, wlać olej. Przełożyć do słoika, przechowujemy w lodówce.



piątek, 03 listopada 2017

Pyszna zupa z dyni z kurczakiem

 


 

  • około kg dyni hokaido
  • 2 piersi z kurczka
  • 250g pieczarek np. brazowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml śmietany
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek, imbir oraz oliwę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Umytą dynię przekroić na pół, usunąć łyżką ziarna, następnie dynię pokroić w kosteczkę, (hokkaido nie obieramy ze skórki). Pieczarki pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kosteczkę. Do gotującego bulionu dodać dynię, sól, curry oraz pieprz. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie na dobrze rozgrzaną patelnię włożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą,  obsmażyć na wysokim ogniu. Dodać do zupy. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, posypać mąką, zarumienić, po czym wlać śmietanę cały czas mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec wsypać natkę pietruszki, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smacznego...