Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
sobota, 26 listopada 2016

Likier piernikowy

 


 

  • 300 ml czystej wódki
  • 600 ml śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki umieścić w garnku, podgrzewać przez 10 minut do rozpuszczenia się czekolady, na koniec delikatnie zagotować, 30 sekund. Wystudzony lokier przelać do czystej butelki. Przechowywać w lodówce.

wtorek, 22 listopada 2016

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z porem i bekonem

 


 

  • 500 g dyni hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 3-4  pory
  • 8 plastrów bekonu
  • kulka mozzarelli lub ser gouda
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml mleka
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • tymianek

Ziamniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, dynię hokkaido pokroić (nie obieramy ze skórki) również  w kostkę. Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. W międzyczasie, umyty por przekrioić na połowy, blanszować przez około 8 minut.

Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić. Następnie dodać do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków z dynią, wlać mleko i ugnieść ugniataczką na gładkie purée. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, wyłożyć do naczynia żaroodpornrgo wysmarowanego masłem. Na wierzch ułożyć por owinięty plastrami bekonu, ułożyć ser, posypać listkami tymianku Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 °C, zapiekać przez 15-20 minut. Propozycja podania, np. pieczone kacze udko.



 



poniedziałek, 14 listopada 2016

Buraczaki tarte

z czosnkiem do słoików na zimę

 


 

  • 2,5 kg buraczków
  •  3/4 szklanki octu (10%) lub mniej kwestia smaku
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki cukru
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 łyżka soli
  • pieprz do smaku

Dobrze umyte buraczki (średniej wielkości) ugotować w dużym garnku do miękkości,około 45 minut.Wystudzić.

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Do garnka wlać szklankę wody, ocet, dodać ziele angielskie, liść laurowy, olej, sól
cukier oraz cebulę i czosnek. Zalewę zagotować, przestudzić.

Buraczki obrać ze skórki (pamiętajmy aby założyć rękawiczki gumowe) i zetrzeć na tarce o grubych lub drobnych oczkach. Buraczki umieścić w większym naczyniu, zalać przestudzoną zalewą, dodać pieprz, dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Następnego dnia buraczki przekładamy do umytych słoiczków, mocno zakręcamy. Słoiczki wkładamy do garnka i zalewamy do 3/4 wysokości wodą. Pasteryzujemy około 10-15 minut od momentu zagotowania wody.

      

 

Barszcz ukraiński

 


  • 200 g białej fasoli
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • kawałek białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidowrowego
  • kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych)
  • 1 łyżka  masła
  • 2 litry wywaru jarzynowego lub rosołu z kurczaka
  • pół szklanki  śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • ew. 1 płaska łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
     

Fasolę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc- skraca czas gotowania. Następnie ugotować do miękkości.

W międzyczasie ziemniaki i marchew należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, dodać również ziele angielskie, liść laurowy, suszone  grzybki,  gotować przez około 15 minut. Obrane umyte buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do gotujących się warzyw. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle na patelni, do momentu, aż stanie się szklista, dodać do wywaru, oraz dodać pokrojoną kapustę, gotować 20 minut. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez około 10 minut. Wlać śmietanę i sok z cytryny, wsypać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęścić mąką rozmieszną w 4 łyżkach wody.

 




Tagi: buraczki
18:10, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 listopada 2016

Szarlotka z bezą i kruszonką



 

  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej (u mnie połowa mąki to przenna razowa)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek
Jabłka
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Beza
  • 5 białek
  • 1  szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania




Ciasto kruche: do miski  przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane masło, smalec, oraz żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wymiarach 25 x 35 cm  wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować maslem.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, budyń w proszku oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175° C. Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je do zamrażalnika. Z pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki, ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Beza: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, następnie bezę i na końcu starte na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec przez ok. 35 minut, oprószyć cukrem pudrem.



Źródło: Kwestia Smaku