Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 24 listopada 2015

Tort  szwarcwaldzki


 

Ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g mąki
  • 6 jajek, osobno białka i żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Wiśnie:

  • 700 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek cukru

 Bita śmietana:

  • 800 ml zimnej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  •  mały słoiczek wiśni w syropie
  • około 100 g wiórków czekoladowych

Nasączenie:

  • 75 ml wiśniówki
  • 75 ml odlanego soku z wiśni

 

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodanym żółtku. Następnie dodać roztopioną i ostudzoną czekoladą, oraz przesianą mąką zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C. Piec przez około 40-45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na 3 krążki.

Do rondla włożyć mrożone wiśnie, cukier, oraz wodę, gotować przez minutę. Odlać 75 ml soku i odstawić na bok.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w trzech łyżkach wody i wlać do wiśni, podgrzać i mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystygniecia.

Odłożony sok wymieszać z wiśniówką. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Na paterę położyć pierwszy krążek ciasta, nasączyć pończem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni i  1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym krążkiem, znów nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, lekko przyciskajac, nasączyć pozostałym pończem.

Wierzch i boki tortu udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami  oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.




Curry z ciecierzycą, dynią, szpinakiem i kurczakiem



 

  • 1 mała puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
  • 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 150-200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łyżeczki  kurkumy
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • około 3/4 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka

 

Pierś kurczka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym usmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać 2 łyżki mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczaka, szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.





piątek, 20 listopada 2015

Carbonara z dynią

 


  • 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 125 g boczku wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dyni
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • starty parmezan

 

Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić (zachować 1/4 szklanki wody).
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojony boczek i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodać obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, oraz czosnek. Doprawić solą i smażyć przez około 10 minut co chwilę mieszając, dynia ma być bardzo miękka.
Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę, po czym dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 2 minuty aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyć na koniec do posypania). Dodać do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos). Wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać odłożym serem.



 

piątek, 13 listopada 2015

Krem buraczkowy z tortellini


  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru do smaku
  • 250 g tortellini z grzybami
  • natka pietruszki

Buraczki i marchewkę obrać, umyć, pokroić na większe kawałki. Obraną cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane, włożyć buraczki i marchew, krótko podsmażyć, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wlać bulion i gotować pod przykryciem 25 minut ,na umiarkowanym ogniu.  Zupę odstawić z ognia i dokładnie zmiksować. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, śmietaną, solą i pieprzem. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.

Ugotowane i odcedzone tortellini ułożyć w talerzach, zalać kremem buraczkowym, polać łyżką śmietany, posypać natką pietruszki.

 

 


wtorek, 10 listopada 2015

Börek z szpinkiem i fetą

 



  • 500 g ciasta fillo lub youfka
  • 300 g sera feta
  • 500 g świeżego szpinaku
  • około 1 łyżeczka płatków chlli (Pul Biber)
  • czarnuszka, sezam do posypania

Nasączenie: 

  • 3/4 + 1/4  szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, liście można nieco pokroić. 3/4 szklanki jogurtu wymieszać z oliwą, wodą i jednym jajkiem, dopraawić do smaku solą i pieprzem.

1/4 jogurtu wymieszać z pozostałym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 35 x 27 posmarować  mieszanką jogurtowo-jajeczną, dokładnie także brzegi- po czym wykładamy płatem ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto ponownie mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (wystające brzegi delikatnie oderwać lub obciąć nożyczkami). Następnie wyłożyć 1/3 szpinaku, pokruszyć 100 g fety i posypać płatkami chilli, ponownie rozkładamy ciasto, smarujemy nasączeniem, ponownie ciasto i nasączenie- szpinak, feta, płatki chilli-ciasto-nasączenie i.t.d. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Kiedy zużyjemy wszystkie płatyciasta zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch, smarujemy drugą mieszanką jajka z jogurtem naturalnym. Wierzch posypać czarnuszką i sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC , piec około 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy burek pokroić  w duże kwadraty,  spożywamy na ciepło lub zimno.

 








poniedziałek, 09 listopada 2015

Placki z cukini i marchwi


 

  • 400 g startej marchwi
  • 300 g startej cukini
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki przennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia

Warzywa połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku, gdy ciasto jest zbyt mokre można dosypać mąki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na delikatnym ogniu, niewielkie placuszki (około 1 łyżka) na każdego, delikatnie spłaszczając. Po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


czwartek, 05 listopada 2015

Ciasto marchewkowe

 


 

  • 375 g startej marchwi o grubych oczkach
  • 200 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki przennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju neutralnego w smaku
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Tortownicę o wymiarach  26 cm ø, nasmarować masłem. Jajka, cukier, olej, zmiksować mikserem, dodać startą marchew i mielone migdały. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko połączyć miksrem. Cisto wylać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC z (z funkcją termoobiegu) funkcją. Piec około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

 

 

poniedziałek, 02 listopada 2015

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem i kurczakiem



16 muszli:

  • 1 mała pojedyncza pierś kurczaka
  •  1 bakłażan
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta ostrej papryki lub płatków chili
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 
  • 100 g sera koziego (pleśniowego) lub gorgonzoli
  • oliwa extra vergine
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
Sos pomidorowy:
  • 1 pomidor
  • 300 g passaty (przecieru pomidorowego)
  • sól i pieprz
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Muszle ugotować al dente (około 12 minut), w osolonej wodzie. Odcedzić.
Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana, doprawić solą, pieprzem, estragonem, oregano i ostrą papryką. Smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec dodać  łyżkę natki pietruszki. Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser kozi i wymieszać.
Sos pomidorowy:
Do rondla wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
Źródło: Kwestia Smaku