Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
niedziela, 30 listopada 2014

Tort Malakoff

 


 

 

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 10 łyżek rumu
  • ½ słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1 budyń waniliowy+ 4 łyżki cukru
  • 250 g marscapone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g uprażonych płatków migdałowych
  • 150 ml śmiatanki kramówki
  • dowolny  kształt czekolady dokoracyjnej

 

Ugotować budyń z cukrem według wskazówek na opakowaniu. Wystudzić. Marscapone, cukier puder i wystudzony budyń zmiksoawć na gładki krem.

Tortownicę o wymiarach 24-26 cm ø, wyłożyć połową biszkoptów, skropić połową ilości rumu, po czym rozmarować połowę dżemu porzeczkowego. Następnie rozsmarować połowę kremu i posypać 1/3 ilości uprażonych płatków migdałowych. Po czym czynność powtrzamy: biszkopty, rum,  dżem, krem (3-4 łyżki pozostawić na posmarowanie boków), płatki migdałowe. Deser wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, zdjąć obręcz tortownicy, boki posmarować odłożonym krem i obsypać pozostałymi płatkami migdałów. Udekorować ubitą  na sztywno śmietaną. Schładzać w lodówce przez kilka godzin. Polecam i życzę smacznego.

wtorek, 18 listopada 2014

Ciasto buraczkowo-kakaowe

 


  • 275 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 80-100 g kakao
  • 375 g czerowonych ugotowanych buraczków
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml mleka
  • 5 jajek

Piekarnik nagrzać do 175°C. Podłużną formę o długośći około 30 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. 

Połączyć i dikładnie wymieszać suche składnki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczypta soli, kakao. Buraczki pokroić na większe kawałki, przełożyć do większego wysokiego naczynia, wlać olej i mleko, dokładnie zmiksować blenderem. Następnie miksując dodawać kolejno całe jajka. Masę buraczkową połączyć z suchymi składnikami, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wylać do przygotowanej formy.  Wsatawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 70-75 minut (ciasto po upieczeniu powinno być wilgotne). W razie potrzeby przed końcem pieczenia, ciasto przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce. Oprószyć np, kakao. Smacznego.

 


Tagi: kakao
13:06, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 listopada 2014

Kawa korzenna 

 


 2 porcje:

  • 400 ml+ 50 ml mleka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
  • na czubek łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z burbonem  

Mleko podgrzać, dodać gwiazdkę anyżu, kawę rozpuszczalną, czekoladę, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie doprawić kardamonem i cynamonem, gwiazdkę anyżu wyłożyć. Pozostałe mleko podgrzać z cukrem waniliowym i spienić spieniaczem lub ubijaczką do mleka. Kawę rozlać do dwóch szklanek, na wierzch wylać delikatnie spienione mleko. Możemy również udekorować wiórkami  czekolady. Polecam gorąco tą orietnalną pyszną pokusę na jesienne chłodne dni.

wtorek, 04 listopada 2014

 Makowiec na cieście drożdżowym

 


 

 

Cisto drożdżowe:

  • 375 g mąki
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 125 mleka
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g mielonego suchego maku
  • 500 ml mleka
  • 100 g mielonych migdałów
  • 170 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczaowej
  • 6 jajek
  • 3- 5  kropli aromatu migdałowego
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto drożdżowe: drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku (nie gorącym), odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko, cukier, drobno pokrojone masło, szczyptę soli.  Następnie wlać rozczyn z drożdży, ciasto dokładnie wyrobić do momentu aż zacznie “odchodzić” od miski. Przykryć ściereczką odstawić do wyrośniącia w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).

Masa makowa: kandyzowaną skórkę zmielić w blenderze lub bardzo drobno posiekać nożem. Do większego garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, szczyptę soli i zagotować. Następnie dodać mak, dokładnie wymieszać, wyłączyć płytę, pozostawić na 10 minut. Rodzielić 3 jajka, białka włożyć do lodówki, a żółtka do garnka z makiem, oraz 3 jajka, mielone migdały, mąkę ziemniaczną, aromat migdałowy, skórkę pomarańczową, miód. Wymieszać i wystudzić.

Kruszonka: wszystkie składniki powyżej podane dokładnie zagnieść.

Formę o wymiarach około 29 x 39 cm, wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, zagnieść i wyłożyć do formy.

Białka wyjąć z lodówki, ubić na szywno i wmieszać delikatnymi ruchami do masy makowej. Masę makową wyłożyć na ciasto drożdżowe, wyrównać i pokruszyć kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 30-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu makowiec można polukrować.


Tagi: mak
23:22, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »