Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 28 listopada 2013

Spaghetti z krewetkami i awokado


 

  • 400 g dowolnego makaronu
  • 450 g krewetek tygrysich (mrożonych bez pancerzy)
  • 2 dojrzałe awokado
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 200 g kremowej fety
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 -4 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i  łyżką wyjąć miąższ, ( jedną połówkę pokroić w kostkę- do dekoracji) pozostałe przełożyć do naczynia, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem. Ser feta rozdrobnić widelcem, wymieszać z kwaśną śmietaną i połączyć z kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Obrany czosnek drobno posiekać, paryczkę chili pozbawić nasion i również drobno pokroić.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. A w miedzyczasie, w głębokiej patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć chili i czosnek (30 sekund). Po czym dodać osuszone krewetki i smażyć przez 3 minuty, posolić. Następnie krewetki połączyć z makaronem, kremem z awokado i fetą. Podgrzać. Gotowe i smacznego!


 

środa, 27 listopada 2013

Śledź po sułtańsku


 

  • 300 g filetów śledziowych (matjasy)
  • 50 g rodzynek
  • 150 g koncentratu pomidorowgo
  • 2 cebule
  • ½ szklanki oliwy+2 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1-2 listki laurowe, świeżo zmielony pieprz

Śledzie wymoczyć w chłodnej wodzie lub mleku przez 1 godzinę. Osuszyć i pokroić na mniejsze  kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą i parzyć przez 10 minut, odcedzić. 

Obraną cebulę pokroić w półksiężyce, zeszklić na oliwie, posypać cukrem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet winny, rodzynki, listek laurowy, przyprawić pieprzem, chwilę dusić. Wystudzić.

Śledzie układać w słoiku na przemian  z sosem pomidorowo-rodzynkowym. Zalać oliwą. Przed podaniem odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego.


 

 

 


wtorek, 26 listopada 2013

Kurczak tutti frutti z curry

 


 

  • 4 piersi z kurczaka po 150 g
  • 1 puszka owoców 425 g
  • 200 ml śmiatanki
  • 200 ml mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g ryżu
  • 3-4  łyżki płatków migdałowych
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska

Płatki migdałowe uprażyć krótko na suchej patelni. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć mięso 10-12 minut.

Chili przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, papryczkę drobno pokroić.  Z owoców odlać 150 ml soku. Na głębszej patelni  podsmażyć papryczkę chili, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie  wlać mleko, śmietankę, odlany sok z owoców, oraz wsypać curry, przyprawić solą i sokiem z cytryny, sos redukować  przez 5-7  minut. Na koniec dodać owoce i ponownie podgrzać. Mięso pokroić w plastry, podajemy z ryżem i sosem pikantno- owocowym, posypując uprażonymi płatkami. Polecam gorąco.



piątek, 22 listopada 2013

 Orientalne kulki mięsne z pomidorowym bulgur

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1+ 1  łyżki oliwy
  • 300 g bulgur
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (425 ml)
  • 2 cebule
  • kilkanaście listków mięty
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½-1 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 100 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso dokładnie wymieszać z: jajkiem, bułką tartą, posiekaną miętą,  1 cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cynamonem, kolendrą, kminem rzymskim, solą i pieprzem do smaku. Z mięsa uformować około 18 kulek. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć kuleczki z każdej strony 5-7 minut.

Pozostałą cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce oliwy, wsypać bulgur, krótko smażyć po czym wlać 150 ml wody oraz dodać pomidory wraz z sokiem. Gotować na małym ogniu  10 minut, dość często mieszając. Gdy bulgur jest gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać delikatnie z pokruszoną fetą. Podajemy z mięsnymi kulkami, jako dodatek  smaku,  w małej miseczce obok, można podać jogurt grecki. Polecaaaaam, pychotka!

Smacznego!




środa, 20 listopada 2013

Steki z indyka w sosie kurkowym

 


  • 400 g steków z indyka (4 sztuki)
  • 300 g  kurek
  • 1 cebula
  • 2 masła
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól morska, świeżo zmelony pieprz
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso umyć, osuszyć, rozpłaszczyć pieścią, posypać solą i grubo zmielonym pieprzem.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła, następnie dodać oczyszczone i umyte kurki, smażyć przez 2-3 minuty, po czym wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem i redukować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny dla wydobycia większego aromatu i smaku.

Masło klarowane rozgrzać na patelni, usmażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Usmażone podajemy z sosem kurkowym. Jako dodatek może to być makaron, kluski, ziemniaki i  dowolne warzywa. Życzę smacznego! I polecam gorąco ;-)



 

poniedziałek, 18 listopada 2013

Schupfnudeln (niemieckie kluski ziemniaczane) z kiszoną kapustą

 


 

Schupfnudeln:

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól morska, szczypta gałki muszkatołowej

Ugotowane ziemniaki przcisnąć przez praskę, wystudzić. Ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką, mąką ziemniaczaną, solą i gałką do smaku, wszystkie składniki dobrze połączyć. W razie potrzeby dosypać mąki, ciasto nie może być klejące. Z ciasta uformować długie ruloniki o grubości 3 -4 cm, następnie pokroić w 0,5- 1 cm kawałki i uformować rękoma lub na stolnicy posypanej mąką spiczaste kluseczki. Kluseczki włożyć do posolonej gotującej wody na 3-4 minuty, do momentu gdy wypłyną na wierzch. Odcedzić.

 Schupfnudeln selber machen - so geht's - schupfnudeln

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g schabu wędzonego peklowanego (Kasseler)
  • 200 g kwaśnej śmietany 24% (Schmand)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 100 ml bulionu
  • 70 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Umytą parykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Schab peklowany pokroić w kosteczkę. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć odcedzone kluseczki, podsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodać pokrjony schab i r ownież podsmażyć, zdjąć z patelni. Dodać pozostałą oliwę, kapustę, kminek i wino, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze 5 minut. Następnie wmieszać kwaśną śmietanę, bulion, chwilę podgrzewać po czym wlać bulion, dodać kluseczki i schab- podgrzać i posypać koperkiem. Danie można podać nie dodając mięsa, ja osobiście taką wersję lubię najbardziej czyli, bezmięsną. Gotowe, i smacznego. Pychotka!

 

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

aleria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

Źródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxformować szpiczaste końcówki.
niedziela, 17 listopada 2013

Ekspresowy czekoladowy piernik

 


 

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (10g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • 150 g miękkiego masła+ 1 łyżka
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 50 g migdałów
  • 150g +50g gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 170°C. Przesianą mąkę wymieszać z: proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do pierników. 150 g czekolady i migdały posiekać. Formę keksową o wymiarach około  35 x 7 cm nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Mękkie masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodając stopniowo  jajka. Następnie dodać miód i mleko, cały czas miksując dodawać powoli mąką z przyprawami. Na koniec wsypać posiekane migdały i czekoladę. Wymieszać, ciasto wlać do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut, (do tzw. suchego patyczka).

Piernik po wystudzeniu polewamy pozostałą czekoladą: 1 łyżka masła i 1 łyżkę mleka podgrzać w rondelku, nastepnie dodać 50 g połamanej czekolady i mieszać od czasu do czasu aż całkowicie się rozpuści. Piernik można również polukrować.

czwartek, 14 listopada 2013

Pieczeń z mięsa mielonego

faszerowana serkiem śmietankowym i papryką

 


 

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 papryki czerwone
  • 1+2 łyżki bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g serka śmietankowego- ziołowego

Umytą paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kosteczkę, wymieszać z serkiem śmietankowo- ziołowym, 1 jajkiem, 1 łyżką bułki tartej, połową cebuli, natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mięso mielone dokładnie połączyć z: 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, musztarda, połowa pokrojonej cebuli, sól i pieprz do smaku. Na blacie kuchennym ułożyć obok siebie (jeden zachodzi na drugi) 2 kawałki folii spożywczej tworząc w ten sposób kwadrat o wymiarach (około 30x30 cm). Na kwadrat z folii wyłożyć mięso. Następnie rozsmarować masę serową- paprykową pozostawiąc 1 cm od brzegu. Przy pomocy folii mięso zwinąć w roladę. Złączeniem do dołu ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C, piec około 1 godziny.

Roladę można podać z zapieczonymi ziemniakami tupu bruschetta, z rozmarynem lub z mieszaną sałatą z dressingiem. Polecam gorąco. Smacznego!

Bruschetta z ziemniaków

 


 

  • 6 większych ziemniaków
  • połowa pora
  • 2-3 pomidory
  • 3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g starej mozzarelli lub sera gouda
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, oregano, listki świeżej bazylii

Ziemniaki dokładnie umyć. Ugotować w osolonej wodzie około 25 minut. Ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż.

Umyte pomidory pokroić w kosteczkę, oliwki w plasterki, por i czosnek drobno pokroić. Warzywa wymieszać, dodać oliwę, doprawić solą, pieprzem, oregano. Wyłożyć na połówki ziemniaków. Posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy pokrojoną bazylią (ja zapomniałam).

wtorek, 12 listopada 2013

Curry z kalafiora, kurczaka w sosie kokosowym

 


 

  • połowa kalafiora
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • około 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól morsak, świeżo zmielony pieprz
  • ew. 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • świeża kolendra

Mięso umyć, osuszyć pokroić na mnejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej oliwie w głębokiej patalni, dodać kalafior rozdrobniony na różyczki, marchew pokrjoną na talarki, chwilę podsmażyć. Dodać curry, płatki chili, doprawić  sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną.

W międzyczasie na drugiej patalni rozgrzać oliwę i usmażyć kawałki kurczka (około 5-7 minut). Usmażone mięso połączyć z  sosem warzywnym, chwilę podgrzać. Danie podajemy z ryżem. Smacznego.

poniedziałek, 11 listopada 2013

  Tequila sunrise

 


 

  • 5 cl Tequilli
  • 10 cl soku pomarańczowego
  • 1 cl syropu grenadyna
  • 1 cl sok z cytryny
  • 3-4 kostki lodu


Tequilę, sok pomarańczowy i kostki lodu umieścić w shakerze i wymieszać. Napój przelać do wysokiej szklanki typu highball, następnie wlać i powoli i delikatnie grenadinę po ściance szklanki, która osiadając na dno utworzy charakterystyczne dla tego drinka  czerwone smugi. Dekorujemy plastrem pomarańczy. Przed wypiciem  mieszamy.

Zapiekanka z makaronem Kritharaki

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • słodka papryka, pieprz kajeński
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 425 g
  • 500 ml bulionu
  • 250 g makaronu greckiego kritharaki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmiety
  • 200 g sera feta

Piekarnik nagrzać do 175°C. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszklić, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy, dodać: cynamon, słodką paprykę, pieprz kajeński, tymianek, pokrojone pomidory wraz sokiem, bulion, sól i pieprz. Dusić przez około 5  minut.

Mleko, kwaśną śmietanę połączyć z nieugotowanym makaronem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wylać sos mięsno-pomidorowy, posypać pokrojoną w kostkę fetą. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut.

Smacznego!


 

 


niedziela, 10 listopada 2013

Makowiec z gruszkami

 


 

 

 

  • 6 jajek
  • 75 g masła
  • 150 g mąki
  • 240 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 200 g zmielonego maku
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki grubego brązowego
  • 3 łyżki bułki tartej

Z jednego jajka oddzielić białko i włożyć do lodówki. Żółtko, mąkę, masło, 1 łyżkę cukru waniliowego, 70 g cukru i 1-2 łyżki wody, zagnieść na ciasto. Ciasto rozwałkować na kształt kółka pasującego do dna tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłożyć na dno tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej grubym cukrem, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

Do rondelka wlać mleko i zagotować. Wsypać mak, cukier waniliowy i 100 g cukru, gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Odstawić z ognia i wystudzić.

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Kwaśną śmietanę wymieszać z 3 jajkami, 70 g cukru i 2 łyżkami budyniu. Gruszki obrać pokroić na połówki, usunąć nasiona. 

Do wystudzonego maku dodać odłożone białko i pozostałe 2 jajka. Dokładnie połączyć. Ciasto wyjąć z lodówki, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową, poukładać połówki gruszek i polać masą śmietanowo- jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50- 60 minut.

Tagi: gruszka mak
21:18, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 listopada 2013

Tort brzoskwiniowy

 


 

 

 

 

Biszkopt:

• 6 jajek (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka
• 300 g drobnego cukru do wypieków
• 100 g mąki pszennej
• 100 g  mąki ziemniaczanej


Masa:
• 500 g sera mascarpone

• 500 ml śmietany kremowej  dobrze schłodzonej
• 1 szklanka cukru pudru

Przełożenie:

• 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
• 1/2 szklanki  konfitury brzoskwiniowej

Nasączenie:
• 4 łyżki syropu brzoskwiniowego  z puszki
• 2 łyżki likieru brzoskwiniowego lub dodatkowe 2 łyżki syropu brzoskwiniowego z puszki
• 5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej
• 3 łyżki soku z cytryny lub limonki

Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 24- 26 cm, dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą. 
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z połową cukru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna). Połączyć żółtka z białkami za pomocą łopatki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie połączyć łopatką. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, dokładnie ostudzić na kratce. Można go od razu przekładać masą lub w następny dzień.

Biszkopt  po całkowitym wystudzeniu odciąć chrupiący wierzch, pokruszyć go i zachować do posypania boków.

Przygotować nasączenie: w małej miseczce wymieszać syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny.

Odłożyć 2-3 połówki brzoskwiń, resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową.

Zimną śmietankę  ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Połączyć ją na wolnych obrotach miksera z serem mascarpone lub wymieszać delikatnymi ruchami łopatki.

Biszkopt przekroić na 3 poziome blaty. Dolny krążek ułożyć na paterze, wyłożyć połowę brzoskwiń razem z konfiturą i skropić 1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.

Boki tortu obłożyć-obsypać dłonią, odłożonymi pokruszonymi okruszkami. Wierzch udekorować pokrojonymi na plasterki brzoskwiniami. Wstawić do lodówki do czasu podania.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com

piątek, 01 listopada 2013

Zupa krem z dyni

 


 

 

 

  • około 1,5 kg dyni
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 litr wody+ 200 ml soku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • do dekoracji crème fraîche

Dynię umyć, przekroić na pół, (jeśli jest to hokaido nie trzeba jej  obierać) wyjąć pestki i włóknisty miąższ. Pokroić na kawałki. W większym garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek i zeszklić. Następnie dodać kawałki dyni, wlać wodę i sok pomarańczowy, posolić. Gotować do miękkości około 20- 30 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić gałką muszkatołową, curry i sokiem z cytryny, cynamonem, pieprzem i solą. Podawać w miseczkach, udekorować kleksem z crème fraîche. Zupa dyniowa jest gęsta, sysąca, zdrowa i oczywiście baaaardzo smaczna! Bardzo polecam i smacznego!