Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 30 listopada 2012

 Pyszna Moussaka wegetariańska

    z chlebkiem tureckim

 


 

 

 

 

 Chlebek turecki

 

 

  • 1 duży bakłażan lub 2 małe
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 1 puszka (850 g) pomidorów w zalewie 
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • połowa tureckiego chlebka (Fladenbrot)- ew. 2-3  duże bułki            
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

 

Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, delikatnie posolić i odstawić na 15 minut.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić w garnku na 1 łyżce oliwy. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Umyte pomidory pokroić w plastry. Ser feta pokroić w podłużne cienkie paski. Chlebek turecki pokroić w poprzek na 2 cm kawałki, 2 plastry pokruszyć.

Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać 3 oliwy, obsmażyć porcjami plastry bakłażana na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Piekarnik nagrzać do 200°C/ termoobieg: 175°C. Naczynie żaroodporne posmarować 2-3 łyżkami  sosu pomidorowego. Następnie układać kolejno warstwami: bakłażan, plastry pomidora, kawałki chlebka tureckiego. Polać sosem pomidorowym. Rosmarować kwaśną śmietanę. Ułożyć paski fety, posypać pokruszonym chlebkiem. Piec 40-45 minut. Podjemy na ciepło, smakuje wybornie polewając jogurtem naturalnym. Pycha!

Smacznego:-)

 

 

 

 

 



środa, 28 listopada 2012

Żeberka duszone z  kapustą kiszoną, kaszą

 i suszonymi grzybkami

 


 

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 120 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, majeranek, lub ulubione przyprawy

Grzybki zalać gorącą wodą- odstawić. Żeberka umyć, osuszyć, odciąć nadmierny tłuszcz, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Cebulę i boczek  pokroić w kostkę.  Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, żeberka obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę i boczek- podsmażyć. Całość zalać wodą, tak aby mięso było przykryte, dodać namoczone grzybki. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby dolewać wody.

Nastepnie dodajemy kiszoną kapustę i kminek. Dusić następne 30 minut, po czym dodajemy kaszę i gotować do miękkości, pamiętając o dolewaniu wody, aby potrawa się nie przypaliła. Gotowe...Pycha... :-)

Smacznego !

wtorek, 27 listopada 2012

Torcik czekoladowy na spodzie z pokruszonych  ciasteczek

 


 

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 300 g dowolnych kruchych ciasteczek (mogą być czekoladowe)
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau
  • 1 łyżka kakao do posypania
  • kulki marcepanowe do dekoracji (opcjonalnie)

 

 Śmietanę podgrzać w rondelku, dodać czekoladę gorzką i mleczną. Ciągle mieszając rozpuścić czekoladę do momentu powstania jednolitej masy. Czekoladę rozlać do dwóch naczyń (do jednego naczynia ¾ masy, do drugiego ¼ masy). Przestudzić i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Tortownicę o ø 24 cm, nasmarować olejem. Ciastka dokładnie pokruszyć (najlepszy sposób - włożyć ciastka do woreczka do zamrażania, zciągnąć gumką i rozwałkowywać wałkiem) i połączyć z roztopionym masłem i likierem pomarańczowym. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy. Wstawic do lodówki na 30 minut.

¾ masy czekoladowej ubijać  mikserem przez 1 minutę, rozłożyć na spód z ciastek. Pozostałą ¼ masy również ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować (inwencja twórcza nieograniczona). Na wierzch ułożyć np, kulki marcepanowe lub orzechy i posypać kakao.

Smacznego :-)

 

piątek, 09 listopada 2012

Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego

 


 

Barszcz :

  • 1,5 kg burczaków
  • 2 litry rosołu z kurczaka lub wywaru z jarzyn
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1- 2 łyżeczki majeranku
  •  3 grzybki suszone namoczone w wodzie
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z połowy cytryny, cukier

 Buraczki dobrze umyć i ugotować. Ugotowane buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić drobno w kostkę, podsmażyć na maśle. Czosnek pokroić w plasterki.

Do rosołu dodajemy: buraczki, podsmażoną cebulę, czosnek, listki laurowe, ziele angieskie, ziarenka pieprzu, majeranek. Całość zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia, barszcz przecedzić. Podgrzać (nie gotować!) doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy np,  z pasztecikami.

 

Paszteciki z kapustą i grzybami :

  • rolka ciasta francuskiego 40x25 cm - 275g   (ja użyłam wersji light)
  • 30 g suszonych grzybków ( lub 500 g pieczarek )
  • 300 g kiszonej kapusty+ listek laurowy+ 3 ziarenka ziela angielskiego+kminek
  • mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzybki namoczyć w zimnej wodzie 250 ml, po czym ugotować do miękkości (25-30 minut). Kapustę odcedzić z soku, pokroić, (gdy jest zbyt kwaśna przepłukać na sitku pod bieżącą wodą), przełożyć do garnka, wlać tyle wody aby przykryła kapustę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, kminek. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Cebulę zeszklić na maśle, dodać ugotowane  pokrojone  grzybki i posiekaną kapustę. Podsmażyć do połączenia się smaków. Doprawić do smaku.                    

Rrozkładamy ciasto francuskie, przekroić wzdłuż na dwie połowy. Nna środku każdego pasa ułozyć  farsz, zwinąć w rulon, delikatnie spłaszczyć i pokroić po skosie w 10 cm kawałki. Gotowe paszteciki ułożyć na blaszce, pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do  200°C.

Paszteciki są smaczne, łatwe i  szybkie do przygotowania (zasługa  ciasta francuskiego). Doskonałe na każde przyjęcie, czy na każdą okazję. Farsz można zmieniać dowolnie np, z mięsem mielonym, pieczarkami. Polecam gorąco!

Smacznego :)

 

 

 


środa, 07 listopada 2012

 Prażone migdały w karmelu


 

  • 200 g migdałów z skórką
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 ml wody

Na teflonową patelnię wlać wodę, wsypać cukier i cynamon. Zagotować. Włożyć migdały i prażyć na wysokim ogniu ciągle mieszając, do momentu (5-8 minut) aż cukier powstanie suchy. Zmniejszyć ogień, posypać cukrem waniliowym, prażyć około 1-2 minuty (cukier zaczyna delikatnie się rozpuszczać ). Wyłożyć na papier do pieczenia, rozdzielając dwoma widelcami, (żeby nie były posklejane). Wystudzić. Gotowe. Doskonała przekąska na długie jesienne wieczory.

Smacznego :-)



wtorek, 06 listopada 2012

 Zapiekanka z kapustą, ziemniakami

    i mięsem mielonym

 


 

 

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego  wołowo - wieprzowego
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera feta
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kromka białego chleba z poprzedniego dnia
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, gałka muszkatałowa

 Czosnek obieramy, kroimy na połówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki, gotujemy  wraz z czosnkiem w osolonej wodzie ok, 20 minut. W międzyczsie kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić.

Ziemniaki z czosnkiem odcedzić, dodać 3 łyżki masła, mleko, sól, gałkę muszkatałową. Całość ugniatamy tłuczkiem tak jak na puree. Puree rozkładamy na dno  natłuszczonej  żaroodpornej  formy.

Włączyc piekarnik i nastawić na 200º , termoobieg  175ºC.

Na dużej patalni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać mięso i podsmażyć. Doprawić  solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostały  tłuszcz, wrzucamy poszatkowaną kapustę i smażymy ok, 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Połączyć z podsmażonym mięsem. W razie potrzeby ponownie doprawić. Wyłożyć na ziemńiaczane puree.

Ser feta pokroić w kostkę, wymieszać z śmietaną i doprawić pieprzem. Polać na zapiekankę. Chleb rozdrobnić palcami.    Łyżkę masła rozpuścić, wymieszać z chlebem i mielonymi orzechami, rozłożyć na wierzch zapiekanki. Całość pieczemy około 30 minut. Zapiekanka jest pożywna i  naprawdę pyszna!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


czwartek, 01 listopada 2012

Lasagne z łososiem, szpinakiem i ricottą




  • 700 g szpinaku (użyłam mrożonego w liściach)
  • 9 blatów lasagne
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2  ząbki czosnku
  • 350 g sera ricotta
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g łososia
  • 1 łyżka masła
  • 40 g tartego parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa

 

Szpinak rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i drono pokroić. Łosoś pokroić w plasterki. Ricottę, śmietankę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i cebulę. Dodać szpinak. Smażyć na niewielkim ogniu do chwili odparowania nadmiernego soku. Doprawić  solą i pieprzemi gałką. Odstawić.

Do gotującej wody z solą, włożyć płaty lasagni na 4-5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręczniku papierowym. Dno naczynia żaroodpornego (23 x 31), posmarować masą z ricotty, ułożyć 3 blaty, wyłożyć  połowę szpinaku, cukini, łososia. Posmarować 1/3 sosem z ricotty. Rozłożyć następne blaty szpinaku, wyłożyć pozostały szpinak, cukinię i łosoś. Posmarować 1/3 sosu, ułożyć ostatnie 3 blaty lasagni i rozmarować pozostały sos. Posypać  tartym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec 20-25 minut.

Smacznego