Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 27 lutego 2018

Zupa krem,

jabłkowa z curry

 


 

  • 3-4 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka topionego
  • 2 łyżki wiurków kokosowych
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Obraną cebulę i czosnek, drobno pokroić. Do garnka dodać masło i zeszkilić cebulę wraz czosnkiem. Następnie dodać nieobrane jabłka w ćwiardkach, bulion, serek topiony, wiórki kokosowe, curry, koncentrat pomidorowy, pieprz,sól. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi: curry jabłka
20:52, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 lutego 2018

Pieczone udka curry z dynią i ziemniakami


 

  • 6 udek lub podudzia z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 łyżeczek przyprawy curry
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g  dyni hokkaido
  • 500 g ziemniaków
Udka opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć 3 łyżeczkami przyprawy curry, startym czosnkiem oraz skórką z cytryny. Posmarować łyżką oliwy, dodać listki z jednej gałązki rozmarynu. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub całą noc.
Udka ułożyć na blaszce do pieczenia.
Obrać ziemniaki i pokroić na większą kostkę. Dynię również pokroić w kostkę i połączyć z ziemniakami. Doprawić  solą, pieprzem, dodać pozostałe 2 łyżeczki curry oraz łyżkę oliwy i pozostałe listki rozmarynu, wszystko wymieszać, ułożyć obok udek.
Skórkę na udkach posypać dodatkowo solą i pieprzem, na wierzchu położyć po łyżeczce masła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 70-80 minut.



Źródło: Kwestia Smaku



Tort Berry & White





Biszkopt
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Owoce: około 500 g, np. maliny, borówki amerykańskie, truskawki (świeże lub mrożone)

Mus z białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g białej czekolady
  • 750 ml śmietanki kremówki  30% ( 350 ml dobrze schłodzonej)

Nasączenie

  • ostudzona czarna herbata z cytryną lub np, nalewka malinowa z przegotowaną wodą (1/2 szklanki)
Boki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • okruszki z biszkoptu
Wierzch
  • cukier puder, cynamon



Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 170 º C.

Ubijać białka przez około 2 minuty, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając (około 5 - 6 minut) na sztywną pianę. Po dodaniu cukru ubijać jeszcze białka przez około 3 minuty, aż będą sztywne i błyszczące. Następnie, wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku.

Dodać przesiane mąki w 3 partiach za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera lub mieszając delikatnie szpatułką.

Ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Wyjąć tortownicę z piekarnika. Ostudzić.

Mus z białej czekolady: żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. 
400 ml śmietanki zagotować w rondelku, odstawić z ognia.

Namoczoną żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści, nie gotować. Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. 

Następnie dodać roztopioną czekoladę wlewając ją bezpośrednio do śmietanki, wymieszać na gładką masę. Dokładnie ostudzić od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. 

Resztę zimnej śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, dodać ją do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać szpatułką.

1/4 musu odłożyć do posmarowania (boki i wierzch tortu).

Przełożenie:biszkopt przekroić  na 3 blaty (zachować okruszki). Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze, nasączyć, wyłożyć połowę owoców (mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać). Posmarować połową musu czekoladowego. Położyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć, wyłożyć owoce i drugą połową musu. Przykryć ostatnim trzecim krążkiem, boki i wierzch posmarować odłożonym musem.

Wierzch tortu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na środek ułożyć owoce. Boki obsypać mieszanką okruszków z biszkoptu i wiórków kokosowych. Dobrze schłodzić, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.

Źródło:Kwestia smaku

środa, 07 lutego 2018

Pączki

 


 

 

 około 42 pączki:

  • 1 kg mąki 
  • 80-100 g drożdży
  • 400 ml mleka
  • 8 żołtek
  • 4 całe jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła roztopionego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 ml spirytusu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 kg smalcu
  • konfitura malinowa, truskawkowa, lub śliwkowa
  • lukier: cukier puder wymieszny z sokiem z cytryny i ciepłą wodą- plus skórka otarta z cytryny (dokładnie wymieszać)

Lukier powinien mieć lejącą, ale raczej gęstą konsystencję, aby nie spłynął od razu z pączka.

 

Wszystkie skladniki należy wyjąć wcześniej z lodówki aby sie ociepliły.

Rozczyn: mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby drożdże wyrosły. W oddzielnej misce dodać 8 żółtek, 4 jajka, cukier, cukier waniliowy, ubić na puszysty kogel-mogel.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, ubite jajka i wyrobić, pod koniec dodać roztopione maslo oraz spirytus. Wyrabiać przez kilka minut, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i mieć lekką konsystencję. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na około  1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat lub stolnicę, krótko zagnieść. Ciasto rozpłaszczyć na  placek o wymiarach około 30 x 30 cm i wysokość około 2 cm. Szklanką  wycinać kółka. Drugi sposób  formowania pączków to odrywanie kawałka ciasta  (około 50-60 g)  i "kulanie" w dłoni lub na stolnicy nadajc mu kulisty kształt.

Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu.
Przykryć ściereczką  i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać smalec najlepiej długo i powoli, w dużym garnku, do temperatury
175- 180 stopni. (jeśli nie mamy odpowiedniego termometra robimy test: kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć).
Wyrośnięte pączki wkładamy (4-5 sztuk jednorazowo) na  rozgrzany tłuszcz i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą  surowe.Wyjąć i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeśli smażyliśmy pączki bez nadzienia, nadziewać np. rękawem cukierniczym z ostrą i długą końcówką. Kiedy przestygną polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.



poniedziałek, 05 lutego 2018

Zupa krem z warzyw

 


 

  • 300 g ziemniaków
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g warzyw: marchew, por, seler, koper włoski
  • kawałek kurkumy lub  1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
  • 650 ml wody

Wszystkie warzywa obrać, pokroić na większe części, umieścić w większym garnku, wlać wodę, dodać sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 25 minut. Odstawić z ognia, dodać masło, doprawić do smaku i dokładnie zmiksować. Rozlać na talerze, udekorować natką pietruszki.