Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 24 lutego 2016

Orzeźwiający tort truskawkowy

 


 

Biszkopt:

  • 50 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

 

Krem truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 200 + 200 g śmietanki kremówki
  • 500 g zsiadłego mleka (Dickmilch)
  • 6 pałatków żelatyny
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Dwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyć gorącą wodą, skórkę zetrzeć na tarce. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, cukrem waniliowym i 100 g cukru. Cały czas ubijąc mikserem, dodawać pojedyńczo żółtka., następnie dodać otartą skórkę z cytryny. Na koniec wmieszać delikatynymi ruchami łopatki, mąkę z proszkiem. Ciasto wylać do formy (24-26 cm ø), wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C, piec 25-30 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (około 5 minut). Truskawki umyć, pokroić na połówki lub na ćwiartki. Wycisnąć sok z cytryny i krótko zagotować z 100 g cukru, lekko wystudzić, dodać wyciśniętą z  wody żelatynę i wymieszać. Następnie dodać 3 łyżki zsiadłego mleka i szybko wymieszać trzepaczką, po czym dodać pozostałe zsiadłe mleko i dokłdnie połączyć. Na koniec dodać ubitą na sztywno 200 g śmetany oraz połowę truskawek, wymieszać delikatnymi ruchami.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki, pierwszy ułożyć na paterze, przypiąć wokół obręcz do tortu. Wyłożyc masę truskawkową, przykryć drugim krążkiem i delikatnie przycisnąć. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.

Po schłodzeniu zdjąć obręcz. Ubić na sztywno pozostałą  śmietanę, posmarować cały tort i wygładzić. Posypać czekoladą i udekorować pozostałymi truskawkami. Polecam gorąco!


 


Tagi: truskawki
23:44, ginam35 , Torty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 lutego 2016

Ciasto czekoladowe z malinami


 

  • 125 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 ml alkoholu (likieru, brandy lub soku pomarańczowego)
  • 60 ml wody
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki
Warstwa malinowa:
  • 1 szklanka mrożonych malin lub  świeżych
  • 150 g dżemu malinowego

Mus z nutelli:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki nutelli
  • kakao do posypania



Spód czekoladowy: do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, alkohol lub sok pomarańczowy oraz wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką czekoladową masę. Odstawić z ognia, ostudzić.

Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą  masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę  cukru cały czas  ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Piec przez 40 minut. Ostudzić.
Warstwa malinowa: mrożone lub świeże maliny wymieszać z dżemem i wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto (można pozostawić brzegi ciasta widoczne, wyłożyć nadzienie bardziej pośrodku).
Mus z nutelli: śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie  połączyć z nutellą. Wyłożyć na warstwę malin. Wierzch oprószyć kakao.
Źródło: Kwestia Smaku. com

 

środa, 10 lutego 2016

Zapiekanaka z kiszoną kapustą, ziemniakami i mięsem

 


 

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • około 800 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól himalajaska, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • około 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól himalajaska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po przestudzeniu obrać ze skórki i pokroić w niezbyt cienkie plastry.

Na  rozgrzaną patelnię włożyć mięso, pokrojoną drobną cebulę i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, wyłożyć do naczynia żaroodpornego (około 36x24 cm), posypać mielonym kminkiem. Następnie na kapustę wyłożyć podsmażone mięso, ziemniaki w plastrach.

Sos beszamelowy: na patelni rozpuśić masło, dodać mąkę i połączyć składniki, gdy utworzy się jednolita masa, wlewać powoli mleko, cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać energicznie trzepaczką, by nie powstała klucha. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawić do samaku solą, peprzem, gałką muszkatołową. oraz sokiem z cytryny.

Zapiekankę polać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C i zapiekać około 35-40 min. Smacznego.


poniedziałek, 08 lutego 2016

Bułeczki drożdżowe z makiem

 


 

 

  • 500 g mąki
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 4 jajka (jedno białko odłożyć)
  • 180 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 150 g mielonego suchego maku
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml mleka
  • lub gotowa masa makowa około 300 g

Ciasto drożdżowe: drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką cukru, wlać ciepłe mleko, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać całe jajka (oprócz jednego białka), szczyptę soli, oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić, (mikserem lub dłońmi) przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Następnie ponownie wyrabiać dodając partiami miękkie masło. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki (12 godzin).

Masa makowa: zagotować mleko z cukrem, dodać rodzynki, zmielony mak, orzechy włoskie, ekstrakt migdałowy. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Następnego dnia rano, ciasto wyjąć z lodowki ponownie krótko zagnieść. Rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy kwadrat o długości boku 40 cm, i grubości 1 cm. Następnie rozsmarować masę makową, zostawiając 1 cm marginesu z każdej strony. Ciasto zwinąć w roladę, zlepić brzegi, pokroić ostrym nożem na kawałki o szerokości 2,5cm. Ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia przecięciem do góry, zachowując spore odstępy. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godziny. Przed piczeniem posmarować białkiem.

Piekarnik nagrzać do 190°C i piec przez około 25 minut.

Po upieczeniu polukrować:  1 szklankę cukru pudru wymieszać dokładnie z 2-3 łyżkami soku z cytryny.