Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 26 lutego 2015

Tort bezowy z malinami

 


 

 

 

Składniki na ciasto:

  • 4 żółtka
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g marcepanu
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli

Masa malinowa:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 500 g malin
  • 70 g cukru
  • 6 płatków żelatyny

2 tortownice o wymiarach 26 cm ø posmarować masłem. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć z marcepanem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać stopniowo żółtka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na  przemian z mlekiem. Połowę ciasta wyłożyć do jednej tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 175ºC. 2 białka ubić na sztywno, dodając stopniowo 90 g cukru z szczyptą soli. Ubitą pianę wyłożyć falisto na ciasto, zachowując 1 cm odstęp od brzegu tortownicy. Posypać połową ilości płatków migdałowych.  Wstawić do piekarnika, piec około 25 min. Wystudzić. To samą uczynić z drugą połową ciasta, białek i płatków migdałowych. Wystudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 min. 300 g malin i cukier zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia ziarenek. Żelatynę wycisnąć i rospuścić w ronedlku na delikatnym ogniu, wymieszać z 3 łyżkami zmiksowanymi malinami. Następnie połączyć z pozostałym musem malinowym cały czas mieszając. Wstawić w chłodne miejsce. Gdy mus malinowy zacznie tężęć, ubić na sztywno śmietanę. Dodać do musu i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Dodać pozostałe maliny (zostawić kilka do dekoracji) i wymieszać delikatnie łopatką.

Wystudzony spód ułożyć na paterze, wokół przypiąć obręcz do dortów. Wyłożyć masę malinową około 1 cm od brzegu obręczy. Przykryć drugim wystudzonym spodem ciasta. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować odłożonymi malinami. Smacznego!


sobota, 14 lutego 2015

Tort serce

 


 

 

 

 

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2-3 łyżki kakao

Nasączenie:

  • 40 ml wiśniówki
  • 50 ml soku wiśniowego

Masa wiśniowa:

  • 400 g wiśni lub wiśnie w słoiku 800ml
  • 250 ml soku wiśniowego lub sok z wiśni ze słoika
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 ml wiśniówki

Oraz:

  • 700 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g cukru
  • 6 płatków żelatyny
  • forma w kształcie serca
  • wiśnie kandyzowane i wiórki czekoladowe do dekoracji

 

Biszkopt: do większej miski wbić całe jajka, dodać cukier, ubić na puszysty krem (około 7 minut). Natępnie dodać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec około 25 min.

W rondelku zagotować 200 ml soku z wiśni, w pozostałym 50 ml soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Zagęścić sok wiśniowy, na koniec dodać wiśnie i wiśniówkę delikatnie mieszając.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż, wokół dolnej części zapiąć obręcz od formy, skropić spód nasączeniem. Wyłożyć jeszcze ciepłą masę wiśniową. Przykryć drugą połówką. Dobrze wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.  Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie wycisnąć i rozpuścić w małym garnuszku na delikatnym ogniu. Do żelatyny dodać około 3 łyżki ubitej śmiatany, dokładnie wymieszać i połączyć z pozostałą ubitą śmiataną. Posmarować cały torcik śmiataną, pozostawiając kilka łyżek do dekoracji. Pozostałą część śmietany włożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką- gwiazdką i wycisnąć rozetki. Ułożyć wisienki.
 

Tagi: wiśnie
15:31, ginam35 , Torty
Link Dodaj komentarz »