Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 27 lutego 2014

Pączki pieczone

 


 


 

Składniki, 16- 18 sztuk:

Ciasto:

• 100 ml ciepłego mleka

• 50 g świeżych drożdży
• 370 g mąki pszennej (tortowej)
• 50 g cukru
• 3/4 łyżeczki soli
• 3 jajka
• 170 g masła

oraz:

• jajko do posmarowania
• około 300 g miękkiej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej ewentualnie wieloowocowej
• papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dnie
• cienka szklanka lub metalowa obręcz o średnicy 7,5 cm


Drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. 

Z drożdży zrobić rozczyn -  pokruszyć drożdże i wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, wlać ciepłe mleko, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera. Ciasto ma być gładkie. Następnie dodawać po kawałeczku miękkiego masła, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem. Ciasto powinno być elastyczne i błyszczące, które będzie odklejało się z ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę, wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką wycinać kółka, rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć  łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.

Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów (zmieści się połowa pączków, resztę pieczemy w drugiej partii). Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).

Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić razem z blaszką do piekarnika (środkowa część). Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut, następnie polukrować. Upiec drugą partię pączków. Smacznego.

Pączki są przepyszne, obłędne w smaku, lepsze niż te smażone tradycyjnie na tłuszczu! Nie zastanawiajcie się, róbcie :-)

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com

 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Cukier puder utrzeć z sokiem do gładkości. Lukier powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. W razie potrzeby dolac soku lub dosypać cukru pudru.


 

 

poniedziałek, 24 lutego 2014

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami


 

Ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g mąki ziemniacznej
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa serowa z truskawkami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g chudego sera twarogowego
  • 80 g cukru
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

  • 50 g ciemnej czekolady
  • kilka truskawek

Ciasto czekoladowe: tortownicę o wymiarach 24 cm ø lub 26, posmarować masłem, brzegi obsypać cukrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodawać pojedyńczo jajka na przemian z mąką ziemniaczaną, oraz roztopioną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC, piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, po kilkunastu minutach zdjąć obręcz, dobrze wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa serowa: truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki (kilka odłożyć do dekoracji). Mascarpone, ser twarogowy, sok z cytryny, cukier, chwilę zmiksować do połączenia się składników, po czym dodać kawałki truskawek i delikatnie wymieszać. Dolny blat ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz do tortu, rosmarować połowę masy serowej. Następnie przykryć drugim blatem.
Posmarować pozostałą część masy serowej. Schładzać w lodówce przez dwie godziny.

50 g czekolady roztopić w kapieli wodnej, następnie wylać na blaszkę tworząc kwadrat około 15 cm x 15 cm, odczekać aż czekolada ztwardnieje. Gdy jest twarda, ostrym narzędziem np. metalową dosć ostrą łapatką, zcinamy z powichrzni wiórki, lub ruloniki. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz, ułożyć połówki truskawek, posypać wiórkami z czekolady. Smacznego.

piątek, 14 lutego 2014

Małże po indyjsku

 



 

  • 1 kg świeżych małży
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła ghee lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (Kumin)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, listki kolendry do dekoracji

Małże dokładnie oczyścić, pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia (jest martwy).

Cebulę, czosnek, chili, posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, dodać cebulę, czosnek, imbir, chili  i zeszklić. Następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, kolendrę w proszku, sól do smaku,  krótko smażyć, po czym wlać mleko kokosowe. Gotować 5 minut, po czym dodać posiekaną koledrę, oraz małże. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie, po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy świeżą kolendrą. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Smacznego.


 

Tort serce

 


 

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 90 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem truskawkowy:

  • 400 g truskawek
  • 200 g zsiadłego mleka (Dickmilch)
  • 45 g cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • serduszka do dekoracji

 Piekarnik nagrzać do 180°C. Żółtka odzielić od białek. Żółtka ubić  z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mielonymi migdałami. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z szczyptą soli, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wyłożyć do formy (wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką) w kształcie serca lub tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawi do piekarnika, piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, biszkopt przekroić raz, wzdłuż. Dolną cześć ułożyć na paterze.

Krem truskawkowy: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki. 300 g zmiksować (odłożyć 4 łyżki), pozostałe pokroić w plasterki. Zsiadłe mleko wymieszać z miksowanymi truskawkami i z cukrem. Żelatynę wycisnąć,z nadmiaru wody i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu. Dodać 3 łyżki kremu truskawkowego, wymieszać, następnie połączyć z pozostałym kremem. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno śmietanę.

Odłożone 4 łyżki musu truskawkowego rozsmarować na biszkopcie, ułożyć plasterki truskawek, następnie rozmarować 1/3 kremu truskawkowego. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Tort posmarować pozostałym  kremem, udekorować według własnego uznania. Schładzać przez 4 godziny. Do zrobienia różyczek użyłam rękawa cukierniczego z tylką w kształcie większej gwiazdki.


czwartek, 13 lutego 2014

Kurczak tandoori masala z chlebkiem naan

 


 

 

 Mieszanka przypraw Tandoori Masala:

 

  • 2 kapsułki karadamonu
  • 1 łyżyczka kolendry w ziarenkach
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw Garam Masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki chili w poszku

Kurczak z marynatą jogurtową:

  • 500 g piersi kurczka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g imbiru
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól morska

Chlebek  Naan ok. 15  sztuk:

  • 350 g mąki typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ciepłego mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła Ghee (dodatkowo do smarowania folii i chlebka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżczki cukru
  • zierenka czarnuszki (Schwarzkümmel)
  • świeża kolendra

Mieszanka przypraw Tandoori Masala: kapsułki kardamonu i ziarenka kolendry uprażyć na suchej patelni, do momentu gdy zacznie się ulatniać aromat (należy uważać aby się zierenka nie przypaliły). Przyprawy zdjąć z patelni i rozgnieść na proszek w moździerzu. Wymieszać z garam masala,chili, kurkumą.

Kurczak z marynatą: czosnek i imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem, sokiem  z limonki, oraz powyższą mieszanką tandoori masala i solą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na szersze paski, wymieszać z marynatą jogurtową. Odstawić w chłodne miejsce na minium 4 godziny lub najlepiej na całą noc ( ja zawsze tak robię ).


Chlebek Naan: drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, dodać  50 ml ciepłego mleka i mieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić na 15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, 2 łyżki roztopionego masła, pozostałe mleko, oraz rozczyn z drożdży, wymieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników (gdy ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąkę). Następnie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiamy dłońmi przez 5-6 minut,  przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik z funkcją grilla rozgrzać do maksymalnej temperatury 240- 250°C. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na blat, jescze raz wyrobić, podzielić na około 15 porcji. Następnie uformować kule, po czym spłaszczyć dłońmi w owalny kształt (około 13 x 8 cm). Część placuszków posypać czrnuszką, na drugą część ułożyć gałązki świeżej kolendry, delikatnie przyciskająć wałkiem.

Blaszkę z piekarnika (będą potrzebne dwie) wyłożyć folią aluminiową, posmarować roztopionym masłem ghee. Ułożyć placuszki w odstępach, wstawić do piekarnika, upiec na złoty kolor około 10 minut, w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Po upieczeniu ponownie posmarować masłem ghee.

Kurczak z marynatą: temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 225°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kawałki kurczaka z marynatą, wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut.

Kurczak tandoori podajemy z pysznym chlebkiem naan  i kleksem z jogurtu naturalnego. Polecam gorąco! Pychota! SMACZNEGO.






środa, 12 lutego 2014

Gulasz wołowy z chili i czekoladą

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz np. z łopatki
  • 400 ml rosołu wołowego ( Rinderfond-w słoiku )
  • 2-3 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
  • sól morska
  • natka pietruszki do dekoracji

Mięso umyć oszuszyć, pokroić w grubszą kostkę. Obraną cebulę grubo pokroić. Chili pokroić w cienkie krążki. W garnku lub naczyniu żaroodpornym rozgrzać oliwę, włożyć mięso i smażyć na wysokim ognie przez 6 minut. Następnie dodać cebulę, chili, koncentrat pomidorowy, śmażyć przez kolejne 2 minuty. Wsypać łyżkę mąki i chwilę smażyć. Wlać rosół wołowy i 400 ml wody, doprawić solą, zagotować. Garnek przkryć, wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, i piec 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, dodać połamaną czekoladą, wymieszać. Gdy gulasz jest gotowy, posypać natką pietruszki, ewentualnie startą czekoladą.

Mięso, chili, czkolada- to danie niecodzienne, jednak warto się skusić i spróbować ten niepowtrzalny, ciekawy, smak. Danie można podać z makaronem, świeżą bagietką. Polecam gorąco i smacznego!

wtorek, 11 lutego 2014

Surówka z marchwi i pora

 


 

  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Por umyć, pokroić w  cienkie krążki, przelać na sitku gorącą wodą, przestudzić.  Marchewkę, jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Warzywa wraz z jabłkiem wymieszać z jogurtem, majonezem, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.

niedziela, 09 lutego 2014

Polędwiczka w czarnym pieprzu z pysznym sosem pieczarkowym i

z chrzanowym purée ziemniaczanym


 

 

 

4 porcje:


• 1 polędwica wieprzowa o wadze 500 g

• sól morska i 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Sos z pieczarkami:
• 350 g pieczarek

• 1/2 szklanki gorącego bulionu
• kilka suszonych grzybów
• 1 łyżka sosu worcester
• 1 mała cebula szalotka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka masła

• 1 kieliszek brandy
• 1 łyżka musztardy dijon
• 60 ml śmietany 30%


Purée ziemniaczane z chrzanem:

• 800 g ziemniaków
• 2 łyżki chrzanu
• 1 łyżka masła

Polędwicę ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Bulion zagotować razem z suszonymi grzybami a następnie wymieszać z sosem worcester. Posiekać natkę pietruszki i cebulę.

Piekarnik nagrzać do 180° C. Polędwicę doprawić solą, posmarować 1 łyżką oliwy i dokładnie obłożyć pieprzem. Rozgrzać patelnię ( nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia). Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika na blaszkę, i piec przez 20 minut.

Na tej samej patelni przygotować sos z pieczarkami: postawić patelnię na ogniu, roztopić masło. Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę gotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki.

Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz, nie kroić przed upływem 8 minut.

Purée ziemniaczane z chrzanem: obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu. Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki. Jako dodatek może to być dowolna surówka, u mnie był gotowany brokuł. Danie jest wyśmienite, a sos przepyszny. Moi mężczyźni się zajadali, ja oczywiście również ;-))  Polecam gorąco!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com.


 


sobota, 08 lutego 2014

Cocktail  Spain




  • 3 cl likieru 43
  • 2 cl wódki
  • 10 cl soku Marakuja
  • 1 cl syropu Grenadine
  • 2 cl śmietany
  • kilka kostek lodu

Wszystkie składniki z kostkami lodu (oprócz Grenadine), umieścić w shakerze i wstrząsnąć  przez ok 10 sekund. Następnie zawartość przelać do uprzednio przygotowanej szklanki typu highball, na końcu wlać syrop Grenadine. Na zdrowie :-)

piątek, 07 lutego 2014

Gulsz z warzyw

 


 

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki śmienaki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Warzywa umyć, (z papryki usunąć gniazdo nasienne), pokroić w wiekszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, oraz tymianek i rozmaryn pozbawiony gałązek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Następnie wlać pasatę pomidorową, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, śmietanką, dusić na wolnym ogniu prze kolejne 5 minut. Gotowy gulasz warzywny podajemy np. z kaszą jaglaną, jęczmienną, ziemniakami puree.

czwartek, 06 lutego 2014

Bienenstich Muffins-

Muffinki z kremem budyniowym i migdałową glazurą

 


 

Suche składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru

Mokre skłdniki:

  • 80 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka

Krem budyniowy:

  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki + 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany  (24% tłuszczu- Schmand)

Glazura migdałowa:

  • 80 g płatków migdałowych
  • 100 g śmiatanki
  • 30 g miodu
  • 3 łyżki cukru

Poza tym:

  • 12 papilotek
  • forma do muffinek
  • cukier puder do posypania

Krem budyniowy: budyń wymieszać z 4 łyżkami mleka, cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować gęsty budyń w 100 ml mleka cały czas mieszając (około 1 minutę). Budyń przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Kwaśną śmietanę krótko zmiksować, dodać schłodzony budyń, miksować do połączenia się składników. Wstawić do lodówki na około 20 minut, aż masa stężeje.


Glazura migdałowa: do rondelka wlać śmietanę, dodać miód i cukier, gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać, lekko przestudzuć.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre, a w drugim składniki suche. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi, ciasto dokładnie wymieszać łyżką i rozlać do 12  papilotek. Wstawić do piekarnika na około 20- 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Z każdej babeczki zciąć górną część, dolną posmarować 1-2 łyżki kremu budyniowego, przykryć zciętą „czapeczką”. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.


środa, 05 lutego 2014

Makaron z sosem chili

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 g makaronu np. casareccie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 200 g pasaty pomidorowej
  • 250 ml sosu hot chili w butelce
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, płatki chili

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszlkić wraz z mięsem. Po czym wlać pasatę pomidorową oraz sos hot chili, dodać kmin rzymski, przyprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut.

Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę. Umyte pomidory również pokroić w kosteczkę i wymieszać z awokado.

Ugotowany makaron połączyć z sosem mięsnym. Na wierzch rozłożyć awokado z pomidorem, posypać płatkami chili. Gotowe. Życzę smacznego.