Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
poniedziałek, 25 lutego 2013

  Tort Pina colada

 


 

 

 

 

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


Mus z ananasem:

  • 2 ananasy
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy:

  • 1 duża puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g sera mascarpone
  • 250 g sera ricotta ( lub ser śmietankowy) 

 

Nasączenie:
   6 - 9 łyżek rumu

Dekoracja:

  • wiórki kokosowe na boki
  • listki ananasa

 

Biszkopt: Dno wysokiej tortownicy o średnicy około 24 - 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170°C.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 blaty.

Mus z ananasem: Wykroić miąższ z ananasów: odciąż i wyrzucić łupinę oraz środki. Zachować liście do dekoracji. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Połowę ilości ananasa włożyć do rondelka, dodać likier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny lub od czasu aż ananas zmięknie (dla świeżego ananasa nieco dłużej). Zmiksować na mus, dodać resztę pokrojonego ananasa, wymieszać i ponownie zagotować, po minucie gotowania dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Zagotować i potrzymać chwilkę na ogniu aż masa będzie gęsta jak dżem. Ostudzić przed wyłożeniem na tort.

Krem kokosowy: Do garnka wlać mleko kokosowe i likier, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości nie większej niż 1 szklanka. Ostudzić. W momencie łączenia z serem krem ma być lekko ciepły, nie może być gorący. Ser mascarpone i ricottę włożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepły syrop kokosowy, cały czas delikatnie mieszając.

Pierwszy dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze, skropić 2 - 3 łyżkami rumu, delikatnie rozsmarować 1/2 masy ananasowej i 1/3 kremu kokosowego, położyć drugi blat, skropić rumem, położyć resztę masy ananasowej (1 łyżkę pozostawić na boki) i przykryć połową pozostałego kremu. Położyć ostatni blat, skropić rumem i przykryć resztą kremu. Częścią kremu i łyżką masy z ananasa posmarować boki tortu, ale tylko tyle aby wiórki kokosowe łatwo się przykleiły. Boki posypać wiórkami a wierzch udekorować listkami ananasa.

Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Tort można przygotować w wersji bez alkoholu. Przepis pochodzi z Kwesti Smaku.com i cytuję przepis za autorkę.




 

czwartek, 14 lutego 2013

Słodkie serce

 


 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Nasączenie:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru



Masa z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka malinowa
  • kilkanaście mrożonych malin
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180°C.  Formę w kształcie serca około 24x 22  lub tortownica  o ø 24- 26 cm nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem. Jajka  ubić z cukrem (5-8 minut), dodać oliwę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie połączyć. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, piec 20 minut. Wystudzić. Biszkopt nasączyć.

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć dokładanie z serkiem mascarpone, wyłożyć na biszkopt, następnie ułożyć  maliny. Polać  tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minium 4 godziny.

Smacznego:-)




wtorek, 12 lutego 2013

Krewetki z papryką w sosie curry z mleka kokosowego i pomidorów

 


 

 

 

 

  •  300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub  kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  •  400 ml mleka kokosowego
  •  300 g mrożonych krewetek tygrysich
  •  1 papryka
  •  1 łyżka drobno startego imbiru
  •  2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  •  2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  •  1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  •  2 łyżeczki kurkumy w proszku
  •  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  •  1/2 - 1 łyżeczka  czerwonej pasty curry
  • 200 g ryżu basmati

 

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Paprykę pokroić w kostkę. Obrany czosnek,cebulę bardzo drobno posiekać. Obrany imbir zetrzeć drobno na tarce.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć imbir, czosnek i cebulę  i smażyć przez około 3 minuty, włożyć paprykę, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę.
Dodać krewetki, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos kokosowo-pomidorowy, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem.

Danie jest przepyszne, a pochodzi z Kwestii Smaku. com

Smacznego!







 

czwartek, 07 lutego 2013

       PĄCZKI

 


 

 

 Składniki na około 40 sztuk:

  • 1 kg g mąki pszennej tortowej
  • 100 g świeżych drożdży
  • 5o0 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek ( M )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wydrążone z połowy laski  (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
  • 100 g masła (roztopione i przestudzone)
  • 1 kieliszek  rumu
  • szczypta soli
  • konfitura np. śliwkowa
  • 1-2  litry oleju np. rzepakowego lub smalcu
  • lukier: 1 szklanka cukru pudru wymieszana  2-3 łyżki ciepłej wody +1 łyżka  soku z cytryny
    

Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć i rozpuścić  w ½ szklanki ciepłego  (nie gorące !) mleka , dodać 1 łyżkę cukru i  2 łyżki mąki- wymieszać. Przykryć i odstawić rozczyn do wyrośnięcia, na około 20 minut.

 W międzyczasie przesiać mąkę do miski, dodać sól. Żółtka, jajko, ekstrakt waniliowy utrzeć  na białą i puszystą pianę. Wyrośnięty rozczyn połączyć z  mąką, oraz resztę ciepłego mleka, na koniec dodać ubite żółtka. Ciasto wyrobić robotem lub ręką aż składniki ciasta dokładnie się połączą. Dodać przestudzone  masło i rum, wyrabiać ciasto do momentu gdy będzie odstawać od ścianek naczynia lub od ręki. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Ciasto powinno podwoić objętość.

Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat lub stolnicę,  i rozwałkować na placek grubości  około 1,5- 2 cm.  Szklanką lub innym naczyniem (ø 5- 6 cm) wykrawać krążki. Krążki ułożyć na stolnicy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.

Ja nadziewam  pączki po usmażeniu szprycą cukierniczą z długą  końcówką. Tak jest wygodniej i unikamy przypalania tłuszczu, gdy niespodziewanie część  nadzienia wypłynie z pączka. Jeśli chcemy można nadziewać przed smażeniem. W tym celu  rozwałkowane ciasto,  szklanką wykrawać krążki i nakładać  1 łyżeczkę konfitury, zawijamy i łączymy brzegi formując kulki. Można też w dłoniach formować  krążki z ciasta, napełniać je kolejno nadzieniem, skleić brzegi i formować nieco spłaszczone kulki. Pączki z nadzieniem również odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. 

W szerokim  garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz do temperatury 180°C. Jeśli nie posiadamy termometra to można sprawdzić w ten sposób że, należy  wrzucić  kawałek ciasta na próbę. Jeśli natychmiast wypłynie i ładnie się zrumieni, tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany. 

Temperatura oleju nie powinna być zbyt niska, bo pączki będą chłonęły dużo tłuszczu, ani zbyt wysoka, gdyż pączki będą się wtedy rumienić z zewnątrz zbyt szybko, a w środku będą niedosmażone. Ostrożnie włożyć pierwszą partię wyrośniętych pączków, do góry dnem. Powinny luźno pływać w tłuszczu, bo jeszcze trochę urosną podczas smażenia. Smażymy około 2 minuty z każdej strony na ciemno złoty kolor.

Pączki wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Pączki  nadziewać marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy.

Pączki maczać w lukrze gdy będą jeszcze ciepłe lub  posypać cukrem pudrem. Uff, gotowe!

SMACZNEGO !


środa, 06 lutego 2013

 Faworki i róże karnawałowe

 



 

 

 

 

 Ja z tej porcji postanowiłam wykonać faworki  (około 30 sztuk) i róże karnawałowe (10 sztuk). Jak dla nas wystarczająco. Składniki  oczywiście można podwoić jeśli chcemy większą ilość.

  • 300 g mąki
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki  spirytusu

Dodatkowo:

  • 1 litr oleju rzepakowego lub 1 kg smalcu
  • cukier puder do posypania
  • konfitura lub dżem np, wiśniowy

 

Mąkę przesiać do miski. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem, dodać do przesianej mąki. Następnie dodać śmietanę, spirytus, sól- ciasto dokładnie wyrobić, (można to zrobić ręką lub mikserem z końcówką haka). Ciasto jest gotowe, gdy nie jest lepiące i “odchodzi” od dłoni, i ukażą się pęcherzyki.

Następnie ciasto podzielić na dwie części. Na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkować ciasto bardzo cienko (starać się nie  podsypywać zbyt dużo mąki, bo tłuszcz podczas smażenia będzie się pienił i przypalał). Z jednej rozwałkowanej części radełkiem wycinać  prostokąty o szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Każdy prostokąt nacinamy na środku wzdłuż i przekładamy jeden koniec przez rozcięty środek. 

Z drugiej części rozwałkowanego  ciasta, wykroić krążki w trzech rozmiarach i  naciąć je na obwodzie 5 razy. Ułożyć po trzy krążki, jeden na drugim ( środki posmarować białkiem), a najmniejszy zostawić na górze, przycisnąć w środku aby się zlepiły. 

W szerokim  garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz do temperatury 175°-180°C. Róże układać  delikatnie  płatkami do dołu i smażyc na złoty kolor z każdej strony. Usmażone wykładać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Następnie posypać cukrem pudrem, w środek róży włożyć wiśnię z konfitury lub dżem. Postąpić tak samo z faworkami- smażyć aż będą miały złoty kolor i odkładać na papierowy ręcznik. Posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego...



 


 

Kurczak w sosie kokosowym z garam masala

 


 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 400 g marchewki ( 5 średniej wielkości )
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 mleka
  • 3 łyżki oleju sazamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki chilli
  • sól morska
  • ryż basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Umytą marchewkę pokroić w słupki, dymkę w paski, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew i smażyć przez 3-4 minuty. Zdjąć z patelni. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oleju, włożyć mięso i czosnek, podsmażyć na złoty kolor (3 min). Do mięsa wsypać curry, garam masala, mąkę ziemniaczaną- krótko smażąc, następnie wlać mleko i mleko kokosowe. Doprawić solą. Dodać marchewkę i cebulkę dymkę. Sos redukować 5 minut. Na koniec potrawę doprawić sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem basmati. Posypać płatkami chilli.

ŻYCZĘ Smacznego :-))

 

wtorek, 05 lutego 2013

Zupa warzywna z kabanosem

 


 

  • 400 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g kabanosów
  • 500 g ziemnaków
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
  • 1 litr warzywnego bulionu
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Kabanos i obrany czosnek pokroić w talarki. Obrane, umyte ziemniaki w grubą kostkę. Gałązki tymianku umyć, osuszyć, oderwać listki.

W garnku rozgrzać oliwę. Kabanos i ziemniaki smażyć przez 5 minut. Następnie dodać fasolkę (może być zamrożona), paprykę, czosnek- podsmażyć. Po czym wlać bulion, gotować pod przykryciem przez około 30 minut. 

Oliwki pokroić w plasterki. Oliwki, listki tymianku, sok z cytryny, dodać na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawić do smaku  sólą i pieprzem. Zupa jest szybka w wykonaniu, pożywna i bardzo  smaczna. Polecam.

Smacznego!

piątek, 01 lutego 2013

Makaron z wątróbką i pieczarkami

 


 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g dowolnego makaronu
  • kilkanaście listków bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wątróbkę pozbawić  błonek i resztek tłuszczu, wypłukać pod bieżącą zimną wodą  i osączyć na sicie i  pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć pieczarki na dużym ogniu perzez 3-4 minuty, posolić, pod koniec włożyć masło. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać pozostałą oliwę, zeszklić  cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć na dużym ogniu przez 2- 3 minuty. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę połączyć z pieczarkami, makaronem i listkami bazylii- wymieszać. Gotowe!

Smacznego....