Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
wtorek, 28 lutego 2012

  Filety z indyka w sosie sherry


W tym przepisie do sosu wykorzystałam sherry, jako uzupełniającego składnika pysznego, aromatycznego sosu, raz pyszny, zdrowy niskokaloryczny seler naciowy.

Sherry używam dość często.Wytrawne lub półwytrawne. Mój ulubiony alkohol do wykorzystywania w kuchni :-)


4 porcje

  • 500 g filetu z indyka (podzielony na 4 porcje)
  • 4  łodygi selera naciowego
  • 2 cebulki dymki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 6 łyżek półwytrawnego sherry
  • 100 ml śmietanki
  • 2 łyżki masła
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz

Filety z indyka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć.  Seler naciowy i cebulkę dymkę umyć. Seler  pokroić w półksiężyce a cebulkę w plaserki na ukos. Masło roztopić na patelni i podsmażyć filety z indyka 4-5 minut na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Następnie dodać seler i cebulkę dymkę, podsmażyć 3 minuty-w razie potrzeby dołożyć masło. Wlać bulion i sherry, dodać podsmamżone filety. Dusić na wolnym ogniu przez 20 minut bez przykrycia.  Na koniec wlać śmietankę, podgrzać.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać np. z sałatą i risotto.

sobota, 25 lutego 2012

Czekoladowy  tort  truflowy  z whisky


 

Ciasto czekoladowe:

  • 125 ml mleka
  • 100 g  gorzkiej  czekolady
  • 250 g masła
  • 25o g mąki
  • 250 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 50 g kakao
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina soli
  • 1 proszek do pieczenia

Krem:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 150 ml whisky
  • 2 łyżki kakao

Mleko podgrzać, dodać 100 g czekolady, rozpuścić. Wystudzić. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól, utrzeć na puszysty krem. Dodawać kolejno jajka, na przemian z 50 g mąki ziemniaczanej. Przesiać pozostałe składniki: 50 g mąki ziemniaczanej,  mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Krótko zmiksować do połaczenia  się składników. Na koniec dodać masę czekoladową. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem formy (26 cm). Piec około 60 minut w 175°C. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.

Śmietanę podgrzać, dodać 400 g czekolady, rozpuścić. Włożyć do lodówki na 2 godziny.                                                                   

Ciasto przekroić na dwa krążki, nasączyć  whisky. Czekoladową masę ubić na kremową konsystencję (30 sekund).  1/3 kremu posmarować spód, przykryć drugim krążkiem. Cały tort posmarować drugą cześcią kremu. Pozostałym kremem udekorować tort według własnego gustu. Schłodzić. Przed podaniem posypać  kakao.

Smacznego :)

wtorek, 21 lutego 2012

   Łosoś w papilotach


Danie 3 w 1, czyli w pergaminowe paczuszki zostały zawinięte ziemniaki, pomidorki daktylowe i łosoś. Po czym zapiekane były krótko w piekarniku. Cudowny aromatyczny, piękny zapach łososia, koperku i czosnku, długo roznosił się w powietrzu. Mały nakład pracy i czasu, a smak rewelacyjny. Polecam serdecznie.

 

3 porcje:

  • 350 g filetu z łososia
  • 400 g młodych ziemniaków (lub innych mini)
  • 200 g pomidorków np; daktylowch,koktajlowych
  • 3 plastry cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka koperku
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Dobrze umyte ziemniaki ugotować na półtwardo. Po ostudzeniu przekrój na pół. Łososia podzelić na trzy porcje, posolić i popieprzyć. Pomidorki umyć i osuszyć. Koperek umyć i posiekać. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich ułożyć porcję ziemniaków, łososia, pomidorki, plaster cytryny, ząbek pokrojony w plasterki. Wszystko skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać koperkiem, posypać solą i pieprzen. Papilotki skręcić w kształcie cukierka. Całość  wstawić do nagrzanego  piekarnika 180°C i piec przez 20 minut. Danie podawać w papierze.

 

 

Wersja druga papilotek,  zamiast łososia ja dodałam ser feta-kozi, a koperek zamieniłam na suszoną bazylię i oregano.

Życzę smacznego!



poniedziałek, 20 lutego 2012

 Kurczak curry w sosie  mango


 

 

 

  • pierś z kurczaka (około 350g )
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 cebulki dymki
  • 250 ml słodkiej śmietanki 15%
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju  z orzeszków ziemnych (lub inny)
  • sól morska, biały pieprz
  • 150 g ryżu basmati

Ryż ugotować na sypko. Mango obrać ze skórki, odkroić miąższ od pestki i  pokroić w kosteczkę. Cebulkę dymkę pokroić  w pierścienie, a mięso w kostkę lub w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pierś z kurczaka (około 5 minut). Doprawić solą i pieprzem,  zdjąć z patelni. Mango włożyć  na patelnię i samażyć przez 3 minuty. Dodać curry, krótko podsmażyć, wlać bulion i śmietankę, sok z cytryny, zagotować. Na koniec dodać usmażone mięso i dymkę, podgrzewać przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podajemy z ryżem.

 

Smacznego :-)

 

sobota, 18 lutego 2012

Kremowa zupa brukselkowa z curry


 

  • 1 kg świeżej  brukselki
  • 1 litr bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • 3 łyzki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Brukselkę oczyścić, umyć i przekroić na połówki. Cebulę i imbir obrać , drobno posiekać.Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku, podsmażyć  imbir, cebulę i  brukselkę. Zalać bulionem, dodać mleko kokosowe, curry, sok z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego :)

piątek, 17 lutego 2012

  Faszerowane   pierożki  z  mięsem


Przepyszne pierożki wykonane z mrożonego  ciasta francuskiego.Farsz można zmieniać,może być dowolny np:cukinia,papryka,szynka.Idealne danie na szybką i prostą  przystawkę  np. na imprezę.Polecam :)

 

 

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera np: emmentaler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  tymianku
  • sól himalajska,  świeżo zmielony pieprz

Ciasto francuskie rozmrozić, delikatnie rozwałkować i wyciąć 12 kwadratów około  11 x 11  centymetrów  wielkości. Formę   do mufinów natłuścić, w wgłębienia rozłożyć kwadraty z ciasta.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso mielone. Ściągnąć z patelni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać umyte, pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażać do momentu wyparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Wymieszać  z podsmażonym mięsem.

Jajka i śmietanę rozczepać, doprawić solą i pieprzem. Farsz mięsno-pieczarkowy rozłożyć w wgłębienia z ciasta, polać masą jajeczną.Posypać tartym serem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 220°C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć  tempereturę do 200°C i piec przez następne 10-15 minut.Gotowe.

Smacznego :)



środa, 15 lutego 2012

    Rolada szpinakowa


Ciasto szpinakowe:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

      Farsz :

  • 400 g serka ricotta ( lub inny serek np. philadelphia )
  • 150 g wędzonego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki

Posiekany czosnek podsmażyc na łyżce masła, dodać rozmrożony szpinak. Dusić aż odparuje nadmiar wody. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić. Połączyć z żółtkami ,mąka, przyprawić. Białka ubić na sztywna pianę dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować na  niej masę szpinakową. Piec 20 minut w 190°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką, ostudzić.

Ser wymieszać z posiekaną zieleniną. Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Ser wyłożyć na ciasto szpinakowe, rozsmarować.Na brzegu poukładać plastry łososia, zwinąć w  roladę, owinąć folią i schłodzić. Podawać pokrojoną na plastry z pieczywem.

Smacznego :)




wtorek, 14 lutego 2012

 Truskawkowe carpaccio z parfait

 


Parfait - jest to francuski mrożony deser, składający się z ubijanych żółtek i cukru w kąpieli wodnej z dodatkiem ubitej na sztywno śmietany. W smaku przypominający  lody waniliowe. Jest to klasyczny i bardzo prosty przepis składający się zaledwie z kilku składników. Smak parfait możemy zmieniać, to na co lubimy i mamy ochotę. Można dodać alkohol np; likier jajejeczny, szampan, rum, koniak. Parfait może być  także owocowe, marcepanowe, orzechowe, czekoladowe. Warto spróbować-polecam !

4  porcje:
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 250 g  śmietany kremówki
  • 250 g świeżych truskawek
  • mielone pistacje do dekoracji

 

Żółtka,  50 g cukru,  cukier waniliowy i 2 łyżki wody, ubić w kąpieli wodnej (czyli-na garnek z podgrzewającą się wodą, umieścić metalową miskę lub rondelek tak aby miska dotykała powiechrznię wody w garnku). Dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii.

Kiedy ubijana masa podwoi swoją objętość i nabierze kremowej barwy, naczynie należy zdjąć z   kąpieli wodnej i ubijać nadal, aż wystygnie.

Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie z masą kremową. Przełożyć do 4 pojemników o pojemności 200ml.  Zamrażać przez minimum 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Umyte i osuszone truskawki pokroić w cienkie plasterki. Ułożyc na talrzu, w formie kwiatka. Na środek wyłożyć zamrożony parfait. Udekorować mielonymi pistacjami.

 

Smacznego :)


                           



  Makaron serduszka z krewetkami


Wspaniałe,  smaczne, lekkie danie.  Idealne  na Walentykową romantyczną kolację. Delikatnie  rozgrzewające dzięki papryczce chili. Polecam gorąco :-)

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 250-300 g krewetek tygrysich
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garście rucoli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • pół papryczki chili drobno pokrojonej
  • tarty parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Pokrojony w plasterki czosnek,suszone pomidory, chili, włożyć na rozgrzaną oliwę. Krótko podsmażyć.

Dodać umyte i osuszone krewetki. Podsmażyć delikatnie, wlać białe wino i sok z cytryny.

Poddusić, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z makaronem i rucolą.

Posypać wiórkami tartego parmezanu i danie gotowe.

 Życzę smacznego!


poniedziałek, 13 lutego 2012

   Kurczak tandoori


Jedno z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej. Niezwykłe, aromatyczne, wspaniałe w smaku, rozpływające się w ustach mięso z kurczaka, marynowane w paście tandoori i w jogurcie z aromatycznymi przyprawami. Kurczaka tandoori można podawać z ryżem, chlebkiem Naan, lub jak ja podałam z sałatką kuskus i sosem zaziki.

Polecam bardzo, nie tylko miłośnikom kuchni indyjskiej.

 

  • 8 pałeczek z kurczaka  (lub 4 udka przepołowione)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki  pasty Tandoori
  • 1 ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki  przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • sól morska, śweieżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Pałki z kurczaka umyć osuszyć, ponacinać nożem  skórę aby przyprawy lepiej się wchłoneły, natrzeć solą i pieprzem. Posmarować pastą tandoori i wstawić do lodówki  minimum  na 3  godziny a najlepiej na całą noc.

Do pojemnika wlać jogurt dodć posiekany drobno czosnek, imbir, chili w proszku, kumin, kolendre, garam masala, czerwony barwnik. Wymieszać. Następnie dokładnie połączyć z kurczakim i marynować ponownie przez około 3 godziny.

Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą i wkladamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę.

 

Smacznego :)


 


czwartek, 09 lutego 2012

  Cukinia faszerowana sosem bolońskim


 


  • 400 g  mielonego mięsa wołowo-wiepszowego
  • 4 cukinie
  • 2 małe marchewki
  • pół pora
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pmidorowego
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 50 g tartego sera Gouda
  • suszona bazylia,tymianek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Umytą marchew obrać, pokroić w drobną kosteczkę. To samo zrobić z porem, cebulą , czosnkiem.

Oliwę rozgrzać na  patelni, podsmażyć mięso mielone. Następnie dodac czosnek,  cebul, por. Podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy, krótko podsmażyć i wlać wino. Poddusić około 5 minut, dodać  rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić suszoną bazylią i tymiankiem. Dusić przez 5 minut, doprawić do smaku  solą, pieprzem, cukrem.

Cukinię umyć, pokroić w 4-5 cm kawałki. Wydrążyć otwory z jednej strony. Cukinię wypełnić farszem, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:-)


środa, 08 lutego 2012

Najlepszy krem z buraczków z krewetkami


Wspaniała zupa kremowa  z czerwonych buraczków z  dodatkiem świeżego soku pomarańczowego i imbiru. Podałam  ją z usmażonymi krewetkami. Nie jet to konieczne jeśli ktoś  nie lubi krewetek, smakuje równie bardzo  wybornie. Bardzo łatwa i  szybka do zrobienia. Polecam gorąco bardzo :-)


 

  •  1 kg buraczków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru (wielkości włoskiego orzecha)
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (można zasąpić dobrym sokiem z kartonika)
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • sól morska, biały świeżo zmielony pieprz, cukier
  • kwaśna śmietana

 

 Buraki umyć, pokroić na większe kawałki. Cebulę, czosnek, imbir, obrać drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę, czosnek, imbir, buraki, sól, pieprz - smażyć 3 minuty. Wlć 1 litr bulionu warzywnego, sok pomarańczowy. Gotować około 20 minut na wolnym ogniu bez przykrycia.

Zupę odstawić z ognia i dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki słodkiej śmietany, sok z cytryny, cukier do samku.

Podawać w miseczkach. Udekorować  kleksem  z kwaśnej  śmietany i ulubionymi ziołami.


Smacznego!



poniedziałek, 06 lutego 2012

  Zupa pomidorowa z ciecierzycą



 

 

  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów (800 g)
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej  kolendry lub 1 łyżka świeżej
  • sól morska, biały pieprz, odrobina cukru do smaku

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć w  garnku z łyżką oliwy. Dadać przecier pomidorowy, suszoną kolendre, wlać bulion warzywny, zagotować, po czym dodać pomodory z puszki. Gotować 10 minut bez przykrycia na wolnym ogniu.

Zupę krótko zmiksować. Ciecierzycę opłukać na sitku pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Gotować następne 10 minut, doprawić solą i pieprzem, posypać świeżą kolendrą.

Smacznego :)

piątek, 03 lutego 2012

  Muffiny z malinami

 


Do  babeczek można dodać wszystko. Mogą być jogurtowe, sernikowe, czekoladowe, orzechowe, jagodowe itd. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, a bez niej, jak wiemy, nie ma dobrej kuchni. Są bardzo smaczne i szybkie w  wykonaniu. Myffiny te wykonujemy bez użycia miksera.

 

 

  

 

  12 sztuk:

  • 150 g masła
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 3⁄4 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 1 torebeczka  cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1⁄3 szklanki mąki przennej
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 12 papierowych papilotek
  • maliny (mogą być mrożone)

 

Masło  włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy,   1 łyżkę jogurtu. Wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.

Gdy masa lekko  przestygnie dodawać kolejno jajka,  dokładnie i energicznie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem  do pieczenia, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do papilotek. Do każdej wcisnąć po kilka malin (jeśli były mrożone,wcześniej rozmrozić). Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

 

Smacznego :)



 

 

 

 

środa, 01 lutego 2012

  Tort czekoladowy  z truskawkami

 


 

 

 

 

Przepyszny tort z musem czekoladowym i truskawkami (bez proszku do pieczenia). Doskonały na urodziny i nie tylko.



Biszkopt  kakaowy:

  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao

Mus czekoladowy:

  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
  • 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
  • ½  szklanki cukru pudru

Nasączenie do  biszkoptu :

  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

Przełożenie:

  • około 700 g truskawek, z tego odłożyć szklankę truskawek i zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru na mus (zamiast musu można użyć zmiksowanej konfitury truskawkowej - około 6 łyżek)

Boki:

  • 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą

Mała tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.

 

Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć delikatnie żółtka z białkami. Następnie do masy przesiać 1/3  mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć łopatką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą częścią. Całą masę wyłożyć do formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.

Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnie  do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 blaty. Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę truskawek, polać musem z truskawek i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.

Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Wierzch udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.

Smacznego!

 

żródło: Kwestia Smaku