Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 25 stycznia 2018

Chleb orkiszowy na maślance

 


 

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 500 ml maślanki lub kefiru
  • 40 świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250 g ziaren: sezamu, słonecznika, pestek dyni, siemia lnianego, orzechów włoskich
  • 2 łyżczki soli
  • forma prostokątna 31x12cm

Mąkę przesiać do miski, wsypać sól. Maślankę delikatnie podgrzać, pokruszyć drożdże, dodać miód, odstawić na chwilę. Rozczyn wlać do miski z mąką, ciasto dokładnie wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać ziarna. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić jeszcze na 20 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec przez godzinę. W razie konieczności, pod koniec pieczenia chleb można przykryć papierem do pieczenia.

środa, 24 stycznia 2018

Sernik rosyjski


 

Na spód: 

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750g chudego twarogu
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy

Tortownicę o ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód zagnieść. 3/4 ciasta  wyłożyć na dno oraz boki (3 cm) tortownicy. Pozostałe ciasto owinąć folią i  włożyć do lodówki.

Masa serowa: wszystkie składniki zmiksować mikserem przez około 1 minutę. Masę wylać na spód. Wyrównać, na wierzch pokruszyć odłożone ciasto dużymi kawałkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC, piec 50-55 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

wtorek, 23 stycznia 2018

Tom kha gai – tajska kokosowa zupa z kurczakiem


 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 10 g korzenia imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka oleju sesamowego
  • 1 łyżka mąki ryżowej lu ziemniaczanej
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 g pieczrek
  • 2 czerwone papryki
  • 150 kiełków soi (mogą być ze słoika)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól, cukier do smaku

Czosnek, imbir, chili, kolendra, drobno posiekać. Mięso kurczaka pokroić w kostkę, umytą paprykę pazbawić gniazd nasiennych, również pokroić w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokroić na mniejsze części. Mąkę ryżową wymieszac z 4 łyżkami wody. 

Wszystkie składniki wyżej wymienione umieszczamy w większym garnku. Gotujemy około 20 minut.  Doprawić do smaku solą i cukrem. Posypać kolendrą.

 

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Zupa krem z brukselki

 


  • 400 g brukselki (3-4 sztuki zostawić)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 100 g bekonu w plastrach
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na maśle w garnku. Do garnka dodać pokrojone ziamniaki oraz brukselkę, wlać bulion, gotować przez około 15 minut. W tym czasie na suchej patelni dodać pokrojony bekon, smażyć aż wytopi się tłuszcz. Pod konec smażenia dodać listki obrane z odłożonej brukselki i smażyć przez 2-3 minuty. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę rozlać do miseczek, rozłożyć bekon z podsmażonymi listkami brukselki.

Czerwony barszcz z wołowiną

 



 

  • 4 średnie buraczki
  • 250 g wołowiny
  • 100 g szynki (opcjonalnie)
  • włoszczyzna:marchew, pietruszka, seler, por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • mała miseczka poszatkowanej białej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Wołowinę pokroić w cienkie paski lub w małą kostkę. Cebulę i czosnek pokroić, zeszlić na maśle, dodać wołowinę i szynkę, podsmażyć. Włoszczyznę, ziemniaki, buraczki, obrać umyć, pokroić na w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, wlać bulion, dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na małym 1 godzinę. Barszcz doprawić do smaku, podajemy na talerzach robiąc kleks z kwaśnej śmietany i posypując natką pietruszki.

piątek, 19 stycznia 2018

Pofałdowany chleb ziołowy

 


  • 600  g mąki
  • 300 g letniej wody
  • 50 ml oliwy
  • 40 g drodży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Masło ziołowe:

  • 120 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 3 gałązki bazylii
  • 4 fałązki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli

Drodże, woda, cukier połączyć trzepaczką i odstawić na 10 minut. Do większej miski przesiać mąkę, sól, wlać oliwę, oraz rozczyn z drodży. Ciasto dokładnie wyrobić. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm.

Torownicę o ø 26 wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczjąc papier na zewnątrz, zpiąć obręcz (podczas piczenia będzie się wydobywać masło).

Czosnek, cebulę, listki bazylii i natki drobno posiakać. Połączyć z masłem i salą. Ziołowe masło rozmarować na drodżowym kwadracie. Kwadrat pociąć na 5 cm paski. Każdy pasek złożyć w harmonijkę ( WWWW ), i umieścić każdy ciasno obok siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200ºC, włożyć chlebek i piec przez 25-30 minut. Podajemy ciepły lub zimny np, z dipami, pastami. Smacznego.


Tagi: bazylia
20:25, ginam35 , Chleb
Link Dodaj komentarz »

Pasta z fetą

 


 

  • 200 g sera feta
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • około 12 czarnych oliwek bez pestki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta rozmarynu, cukru i soli do smaku

Czosnek, oliwki przełożyć do stojącego blendera lub Thermomix, zmiksować przez 8 sekund, poziom 5. Następnie dodać ser feta, masło, śmietanę, koncentrat pomidorowy, oregano, rozmaryn, cukier i sól. Zmiksować ponownie przez kilkanaście sekund. Schłodzić. Podajemy z pieczywem, krakersami.

 

 

Dip z jogurtu z kolendrą

 


 

  • połowa papryczki chili lub w całości (kwestia smaku)
  • mała cebula
  • kikanaście gałązek kolendry
  • 500 g gęstego jogurtu greckiego lub chudego twarożku
  • 100 g majonezu
  • sól, biały pieprz do smaku

Papryczkę chili przekroić wzdłuż, pozbawić ziaren, włożyć do stojącego blendera, dodać obraną przepołowioną cebulę i listki kolendry. Zmiksować. Przełożyć do naczynia, dodać jogurt, majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać dokładnie. Podajemy z bagietką, ciabattą, bądż z warzywami.

Tagi: kolendra
18:33, ginam35 , Dip
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 stycznia 2018

Kapuśniak na wędzonych żeberkach

 


 

  • 600 g wędzonych żeberek
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 grzybki suszone
  • 2,5 litra wody
  • 1 średnia  marchewka
  • 3 ziemniaki
  • kawałek kiełbasy np, wiejskiej
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać  liście laurowe i ziele angielskie. Posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie obrane ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, dodać pod koniec gotowania żeberek. Gotować jeszcze przez 15 minut. Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, dodać do garnka z zupą. Gotować przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrojoną kiełbasę, przesmażyć. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić, dodać do gotującej się zupy, doprawić kminkiem, majerankiem solą i pieprzem. Rozlać na talerze, posypać natką pietruszki.

Tarta z hokkaido i mięsem

 


 

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • 50 g wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • około 350 g dyni hokkaido
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka listków bazylii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka do dekoracji

Mąkę przenną  przesiać do miski, dodać masło pokrojone na kawałki,  wodę, jajka, wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut. Hokkaido pozbawione ziaren pokroić kostkę. 

Formę do tarty o wymiarach 26-28 cm ø, posmarować masłem. Ciastem wyłożyć dno oraz boki formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć zpiekarnika. 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso i krótko smażyć, następnie dodać hokkaido, majeranek, koncentrat pomidorowy paprykę w proszku, sól oraz pieprz do smaku, smażyć przez minutę. Zawartość patelni przełożyć na ciasto. Jajka, mleko i pokrojone listki bazylii roztrzepać trzepaczką i wylać na tartę. Na wierzchu zrobić kleksy z śmietany lub jogurtu. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec przez około 30 minut.

wtorek, 16 stycznia 2018

Ekspresowa sałatka

 


 

  •  ananas w puszce 580 ml
  • 200 g szynki konserwowej z indyka
  • 200 g sera gouda w kawałku
  • połowa pora
  • słoik kiełków soi
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Ananasa pokroić na mniejsze kawałki jeśli był w plastrach, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę. Por drobno pokroić, kiełki soi odsączyć na sitku. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego.

Kurczak w sosie imbirowo jogurtowym z cukinią

 


 

  • 30 g korzenia imbiru
  • 500g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • połowa papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek swieżej kolendry
  • 1 1,2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżka curry
  • 1,2 łyżeczki kurkumy
  • 1,2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól
  • 3 łyżki oliwy

Mięso i cukinię pokroić w kostkę. Chili, imbir, czosnek, cebulę drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę, doać czosnek, cebulę, imbir zeszklić. Następnie dodać curry, kolendrę w proszku, kurkumę, kumin, podsmażyć przez minutę. Dodać pozostałe składniki: jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, posiekaną koledrę. Gotować na umiarkowanym ogniu przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podajemy z ryżem basmati.