Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 18 stycznia 2017

Śliwki w bekonie

 


 

  • 20 suszonych śliwek
  • 10 plastrów bekonu
  • około pół szklanli czerwonego wytrawnego wina
  • wykałaczki

Śliwki namoczyć w winie przez 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C. Następnie  plastry boczku przekroić wzdłuż, każdą śliwkę zawinąć w plaster boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec przez około 20 minut, w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Podajemy na ciepło bądź na zimno.

 


wtorek, 17 stycznia 2017

Drożdżówki z makiem

 


 

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania
  • około 300 g masy makowej
  • szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, powoli wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając dwie łyżki do środka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut. Następnie dodać jajka, ciasto dokładnie wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm, rozsmarować masę makowę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokośći 4 cm. Ułożyć je dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w większych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdą bułeczkę. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut. Po przestudzeniu polukrować (cukier puder wymieszny z sokiem z cytryny.




 

 

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Zupa krem z selera i jabłek

 


 

  • 500 g selera korzeniowego
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kwaśna gęsta śmietana do dekoracji

Seler obrać, pokroić w wiekszą kostkę, obraną cebulę i czosnek pokroić, umyte  nieobrane jabłka pokroić na połówki, pozbywając gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojony seler, cebulę, czosnek, imbir, jabłka-podsmażyać przez minutę, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę odstawić z ognia zmiksować, wlać śmietanę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku, krótko zagotować.