Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
poniedziałek, 25 stycznia 2016

Zupa buraczkowa

 


 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 1 -2 żeberka wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki słodkiej śmiatany

Umyte i oczyszczone (nie obrane) buraczki ugotować lub upiec w piekarniku owinięte folią aluminiową (190ºC około 60 mint). Po ugotowaniu lub upieczeniu buraczków, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do większego garnka włożyć żeberka, wlać około 2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek sól, pieprz. Wywar gotować około 1,5 godz. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojaną w kostkę marchew, pietruszkę oraz ziemniak. Gdy warzywa są miękkie, dodać starte buraczki, sok z cytryny, śmietanę, cukier do smaku, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilkę.

Tagi: buraczki
12:41, ginam35 , Zupy
Link Komentarze (3) »

 Ciasto jabłkowe

 


 

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki przennej + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5-6 jabłek
  • 3/4 litra soku jabłkowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 kubki śmietanki kremówki (400 ml)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cynamon

Masło, cukier, mąkę z proszkiem, jajko, zagnieść na ciasto. Ciasto włożyć na dno oraz boki tortownicy o wymiarach 28 cm ø. Obrane jabłka pokroić w ósemki i ułożyć na cieście. Na soku jabłkowym ugotować budyń waniliowy, wylać na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika 165- 170°C, piec przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem i gotowe!