Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
piątek, 30 stycznia 2015

Sałatka z cieciorki

 


 

  • 1 duża puszka ciecierzycy 800 g
  • 200 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki kmninu rzymskiego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Ciecierzycę opłukać na sitku pod bierzącą wodą. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ser feta pokroić w kosteczkę.

Wszystkie składniki wyżej wymienione połączyć i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Smacznego!

sobota, 24 stycznia 2015

Torcik sałatkowy

 


 

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych

  • 3-4 średnie marchewki

  • 3-4 ziemniaki

  • podwójny filet z kurczaka

  • 3-4 jajka

  • 4 ogórki konserwowe

  • 100g sera żółtego

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Marchewkę, ziemniaki, jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą,  peprzem i usmażyć. Wystudzić. Marchewkę, jajka, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, ziemniaki pokroić w kostkę. Pietruszkę i szczypiorek posiekać. Majonez, jogurt naturalny i musztardę wymieszać.

Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Jeśli używamy większej tortownicy składniki należy podwoić. 

Następnie układać kolejno warstwami:

 -pieczarki kapeluszem do dołu

-pietruszka i szczypiorek

-marchewka, sól, pieprz, ugnieść łyżką ,posmarować cienko majonezem

-ziemniaki, sól, pieprz, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-mięso, ugniesć łyżką, posmarować cienko majonezem

-ogórki, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-jajka, sól, pieprz, ugnieść, posmarować cienko majonezem

-ser żółty, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

Torcik sałatkowy przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub noc. Następnie odwinąć folię, przystawić talerz i przełożyć tortownicę do góry dnem, odpiąć obręcz. Smacznego. 



piątek, 23 stycznia 2015

Pyszny malinowiec

 



Ciasto na spód :

  • 250 g mąki
  • 220 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa malinowa:

  • 500 g mrożonych malin
  • 2 op. malinowej oranżady w proszku (Quench 100 g)
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 kubeczki śmietany (600ml)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 op. śmietany- fix  (Dr. Oetker)
  • około 32 herbatniki (prostokątne np. Leibniz)

Ciasto na spód: jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie dodawać stopniowo jajka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia (29x40 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Masa malinowa: do większego rondelka wlać 500 ml zimnej wody, dodać oranżadę w proszku, 2 łyżki cukru, oraz 2 budynie. Wymieszać. Wstawić na wolny ogień i cały czas mieszać trzepaczką do momentu zagotowania. Budyń malinowy zdjąć z ognia, dodać zamrożone maliny, delikatnie połączyć. Masę budyniowo-malinową wyłożyć na upieczony spód. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę z śmietaną-fix i cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę rozsmarować na masę malinową. Następnie ułożyć rzędami herbatniki. Herbatniki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Polecam serdecznie.

 


Tagi: maliny
16:18, ginam35 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 stycznia 2015

Cykoria z mięsem pieczona pod beszamelem

 


 

 

 

 

  • 5 cykorii
  • 5 wieprzowych steków minutowych
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g tartego żółtego sera Gouda

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • około 300 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Cykorie umyć, wyciąć głąb. W  dużej ilości posolonego wrzątku blanszować cykorie około 5 minut. Wyjąć i  dokładnie osączyć z wody, zostawić do ostygnięcia. Minutowe steki rozbić delikatnie tłuczkiem, posypać solą i peprzem. Cykorie owinąć mięsem, obsmażyć krótko na patelni złączeniem do dołu. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

Sos beszamelowy: na małym ogniu masło roztpić w rondelku, dodać mąkę, zarumienić i powoli wlewać mleko cały czas mieszając do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmiatany. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, gałką i piperzem. Sos wylewamy na cykorie z mięsem. Posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, zapiekać przez około 25 minut. Gotową cykorię podajemy z ryżem. Życzę smacznego.

 

sobota, 17 stycznia 2015

Bułeczki orkiszowe z maślanką

 



  • 500 g mąki orkiszowej (u mnie typ 630 jasna)
  • 42 g świeżych drożdży
  • 300 ml maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • dowolne ziarna: słonecznik, czarnuszka, sezam. siemię lniane

Maślankę wyjąć wcześniej z lodówki. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól. 100 ml maślanki wymieszć z miodem i pokruszonymi drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn wlać do mąki, dodać także masło. Ciasto dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od miski. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, zagnieść. Z ciasta oformować wałek o długośći .. i grubości .. . Pokroić na 12 równych kawałków, następnie uformować bułeczki. Posmarować wodą, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć ściereczką i odstawić 20-30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 °C. Dwie blaszki wyłożyc papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut.

Tagi: bułki
18:32, ginam35 , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 stycznia 2015

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w cieście francuskim

 


 

 

 

 

  • około 500g- 550 g polędwicy wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 blaty ciasta francuskiego mrożonego (150 g)
  • 2 łyżki śmiatany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska, pieprz do steków lub świeżo grubo zmielony
  • 1 żółtko rozmieszane z 2 łyżkami mleka

Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika, ułożyć na blacie, tak aby końce delikatnie nakładały się na siebie tworząc prostokąt. Suszone grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez 15 minut. Cebulę i oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę.  Z polędwicy usunąć białe błonki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i obficie pieprzem. Na patelni rozgrzać masło  klarowane, obsmażyć polędwicę z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i wyłowione z wody suszone grzyby, razem usmażyć. Na koniec dodać tymianek, natkę pietruszki, 2 łyżki śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 220°C.

Ułożone blaty ciasta francuskiego rozwałkować delikatnie aby sie skleiły (25x35). Ciasto przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i położyć papier do pieczenia. Na ciasto rozłożyć usmażone grzyby, zachowując odstęp z każdej strony, następnie ułożyć podsmażoną polędwicę. Całość zwijamy w roladę złączeniem do dołu. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-22 min. Przed pokrojeniem odczekać kilka minut. POLECAM GORĄCO!



poniedziałek, 05 stycznia 2015

Tort dacquoise


 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23-24 cm. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier i cukier trzcinowy stopniowo, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać octet winny i zmiksować, oraz daktyle, i delikatnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć nierówno na zaznaczone na papierze okręgi.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130°- 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g masy kajamkowej z puszki lub 10 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • daktyle i orzechy do dekoracji

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami. Inspiracja  pochodzi z Moje wypieki.



Tagi: beza orzechy
20:44, ginam35
Link Dodaj komentarz »