Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 29 stycznia 2014

Pasta kanapkowa z wędzoną makrelą

 



 

  • 1 wędzona makrela
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • połowa małej cebuli
  • mały kawałek pora
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Jajka, ogórek, cebulę, por, drobno pokroić w kostkę. Makrelę dokładnie oczyścić z ości, rozdrobnić i przełożyć do miseczki, wymieszać z jogurtem, majonezem. Dodać pokrojone jajka, ogórek, cebulę, por, natkę pietruszki. Przyprawić solą, pieprzem. Doskonała pasta do kanapek i również  jako sałatka. Smacznego!

Tagi: makrela
17:35, ginam35
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasto z jabłkami i kruszonką

 



  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 125 g+ 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń o smaku waniliowym
  • 320 g mąki
  • 175 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej

Umyte jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki, po czym usunąć gniazda nasienne i każdą ćwiartkę pokroić na dwa kawałki. Kawałki jabłek włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, 125 g cukru, cukier waniliowy, 500 ml wody, zagotować i dusić przez 3-5 minut. Następnie jabłka przecedzić, sok zatrzymać  i odmierzyć 400 ml, wlać z powrotem do garnka. Sok  zagotować i wlać budyń wymieszany z 4 łyżkami wody, gotować przez minutę. Do budyniu waniliowo- jabłkowego dodać jabłka, delikatnie wymieszać, wystudzić.

Tortownicę o 26 cm ø , wysmarować masłem obsypać  bułką tartą.

Mąkę, masło (pokrojone na kawałki), 150 g cukru, żółtko, szczypta soli, wszystkie te składniki dokładnie zagnieść dłońmi. 2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy lekko dociskając, posypać 1 łyżką bułki tartej. Następnie wyłożyć wystudzone jabłka, i pokruszyć pozostałą cześć ciasta.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C i piec przez 55- 60 minut.


Tagi: jabłka
21:33, ginam35 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
czwartek, 23 stycznia 2014

Gyros z pomidorowym ryżem

i sosem tzatziki



  • 400 g mięsa wieprzowego np. sznycel
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 3 strąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 500- 550  ml soku pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietuszki
  • sól morska, biały pieprz, cukier do smaku
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku

 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Do naczynia wlać 2 łyżki oliwy, wsypać przyprawę do gyrosa, dodać mięso i cębulę, wymieszać i odstawić na minium 30 minut.

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem greckim, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą cukru.

Do garnka wlać sok pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Zagotować, wsypać ryż (wcześniej opłukany na sitku pod bieżącą zimną wodą). Gotować bez przykrycia 8-10 minut, (od czasu do czasu mieszając), po czym przykryć i wyłączyć płytę. Pozostawić garnek na ciepłej płycie przez około 10-15 minut. Gdy ryż jest miękki, dodać natkę pietruszki i wymieszać.

Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i umyć. Pokroić w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, i podsmażyć paprykę, zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na tą samą rozgrzaną patelnię, włożyć zamarynowane mięso. Smażyć na wysokim ogniu przez 4-5 minuty. Do mięsa dodać paprykę i krótko razem podsmażyć. 

Gyros podajemy z ryżem i sosem taztziki. Życzę smacznego!


 

wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa kokosowa z kurczakiem

 


 

 

  • 500 g piersi z kurczka
  • 500- 600 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 słoik pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ok. 5 cm korzenia imbiru
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Mięso kurczka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Obrany czosnek i imbir pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w paski.

Do garnka wlać mleko kokosowe, bulion, gotwać przez 10 minut. Następnie dodać kawałki kurczaka, imbir, czosnek, pędy bambusa, kurkumę. Gotować jeszcze przez około 1o minut. Przyprawić sokiem z limonki, sosem rybnym, dodać pokrojoną kolendrę. Podajemy w miseczkach, dekorując listkami koledry. Smacznego!

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Spaghetti w parówce z sosem pomidorowym

dla naszych milusińskich

 


 

4 porcje:

  • 4 parówki winerki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 425 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  •  2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka w proszku, cukier do smaku

 

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki wraz z sokiem, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, cukrem. Dusić na wolym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę, podgrzać.

Parówki pokroić na 2 cm kawałki. W środek każdego kwałka, wbić powoli i ostrożnie nitki spaghetti (po 4-5 sztuk). Następnie włożyć do osolonej gotującej wody. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Podajemy z sosem pomidorowym, można posypać tartym parmezanem.

Smacznego :)

 

niedziela, 19 stycznia 2014

Gofry z frużeliną wiśniową

 


 

  • 250 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 2-3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodawać stopniowo jajka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Ciasto odstawić na 30 minut.

Piec w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, do otrzymania złocistego koloru. Podawać posypane cukrem pudrem, frużeliną wiśniową, dżemem, lub bitą śmietaną.  

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Frużelina wiśniowa

 



Frużelina jest smacznym  dodatkiem do gofrów, naleśników, lodów, deserów, ciast, pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Obowiązkowa do gofrów...

  • 300 g mrożonych wiśni bez pestek (w sezonie świeżych)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek wody+1 łyżka

W garnku umieścić mrożone wiśnie, cukier, sok z cytryny oraz 4-5 łyżek wody. Podgrzewać  około 5-8 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z  łyżką wody. Dodać ją do wiśni. Dokładnie wymieszać. Zagotować. Zdjąć z ognia i schłodzić.

czwartek, 16 stycznia 2014

Kurczak tikka masala

 


 

Potrawa jest bardzo popularna  w Wielkiej Brytanii. Jedne źródła wskazują na brytyjskie pochodzenie przepisu, inne zaś na hinduskie. Jej korzenie nie są do końca ustalone.

Aromatyczne, lekko pikantne, marynowane  (dzień wcześniej) w przyprawach kawałki piersi z kurczaka, w pomidorowo – jogurtowym sosie z typowymi dla kuchni hinduskiej przyprawami: garam masala, świeżym imbirem, czosnkiem, kminem rzymskim i kolendrą. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, rozpływające  się w ustach, a sos nieziemski. To rozkosz dla podniebienia. Gorąco polecam, szczególnie  dla smakoszy kuchni orientalnej.

 

4-5 porcji:

 Marynata

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (25 g)
  • 1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka soli

Sos masala:

  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki oliwy
  • 850 ml pomodorów w puszce
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw tandoori masala
  • ¼ łyżeczki chili lub mniej

Dzień wcześniej. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Czosnek i imbir bardzo drobno posiekać.

Do naczynia żaroodpornego wlać jogurt naturalny i oliwę. Następnie dodać: czosnek, imbir, kmin rzymski, garam masala,  posiekaną kolendrą, miętę oraz  sól. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Następnego dnia. Piekarnik nagrzać do 200 °C. Mięso w naczyniu żaroodpornym włożyć do piekarnika i piec 25-30 minut.

A w  międzyczasie przygotowujemy sos masala. Banan rozgnieść widelcem. Do garnka wlać oliwę, rozdrobnione pomidory wraz z sokiem, 150 g jogurtu, oraz rozgnieciony banan. Zagotować cały czas mieszając. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, wsypać mielone migdały, kmin rzymski, kurkumę, tandoori masala, chili, sok z cytryny, oraz sól do smaku. Gotować jeszcze przez 5 minut. Gotowe danie serwujemy posypane listkami kolendry z ryżem basmati lub chlebkiem naan.


Smacznego !


niedziela, 12 stycznia 2014

Pyszne mini serniczki z kruszonką

 


 

 

  12 sztuk

  • 125 g mąki
  • 70+ 120 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 500 g sera twarogowego
  • 3 jajka (M)
  • 1 budyń waniliowy
  • 12 cząstek mandarynki w syropie z puszki
  • 24 papilotek do muffinek
  • forma do muffinek

Lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Formę do muffinek wyłożyć podwójnie papolotkami. Mąkę, miękkie masło, 70 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, zagnieść dłońmi na kruszonkę. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200ºC. Twaróg, jajka, 120 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, budyń, wymieszać dokładnie łyżką. Masę serową wyłożyć do papilotek, rozłożyć po jednej cząstce manadarynki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Studzić około 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, następnie polukrować muffiny. Całkowicie wystudzić.

 

 

 

 


piątek, 10 stycznia 2014

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym z porem

 


 

 

  • 1 polędwica wieprzowa o wadze około 600 g
  • 500 g małych pieczarek
  • 1 duży por lub 2 mniejsze
  • 400 ml śmietany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morsla, świeżo zmielony pieprz
  • 200 g makaronu tagliatelle

Pieczarki oczyścić, większe przekroić. Por oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w piórka. Polędwicę umyć, osuszyć, odciąć białą błonkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, i obsmażyć polędwicę z każdej strony na wysokim ogniu przez 3-4 minuty. Polędwicę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, dodać por i pieczarki smażyć 3-4 minuty. Wlać śmietanę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, dusić przez 5 minut. Sos wylać na polędwicę, wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C i piec 30-35 minut. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Gotową polędwiczkę podajemy z makaronem, z ryżem lub ziemniakami. Smacznego.


 

czwartek, 09 stycznia 2014

Bakłażanowe roladki z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

 


 

 

 

  • 3 duże bakłażany
  • 150 g kaszy bulgur
  • 200 g sera owczego feta
  • 800 g pomidorów
  • ¼ łyżeczki pasty Harissa (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • około 5 łyżek oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier, cynamon

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na 0,5 cm plastry, posolić, odstawić na 30 minut. Następnie opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i obsmażyć plastry bakłażana z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia.

Obraną cebulę  drobno pokroić. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać połowę cebuli i zeszklić. Bulgur opłukać na sitku pod bieżącą wodą dodać do cebuli, chwilę smażyć, po czym wlać 300 ml wody. Dusić pod przykryciem 20 minut.

Umyte pomidory pokroić w grubą kostkę. Obrany czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić pozostałą połowę cebuli i czosnek. Dodać pokrojone pomidory i gałązki rozmarynu, pastę harissa, smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.

Bulgur przyprawić solą, pieprzem szczyptą cynamonu. Dodać pokrojone kapary oraz pokruszoną fetę (2 łyżki odłożyć do posypania na wierzch), delikatnie wymieszać. Na wystudzone plastry bakłażana nałożyć porcję farszu, plastry zwinąć  w rulonik. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać pomidorowym sosem, posypać pozostałą fetą. Roladki z bakłażana wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec 20-25 minut.

Bakłażana można podać z  jogurtem naturalnym, z ryżem, lub jako danie samodzielne. Smacznego.

Na patelni  grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/09/roladki-z-bakazana.html#sthash.SLFpZ5E2.dpuf


Gdy puszczą sok, osuszyć je papierowym ręcznikiem. Na patelni  grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/09/roladki-z-bakazana.html#sthash.zrD3pOH7.dpuf

 

Gdy puszczą sok, osuszyć je papierowym ręcznikiem. Na patelni  grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/09/roladki-z-bakazana.html#sthash.zrD3pOH7.dpuf
Gdy puszczą sok, osuszyć je papierowym ręcznikiem. Na patelni  grillowej rozgrzać oliwę, plastry bakłażana podpiec z obu stron. Odłożyć do wystygnięcia. - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/09/roladki-z-bakazana.html#sthash.zrD3pOH7.dpuf
wtorek, 07 stycznia 2014

Zupa krem ziemniaczano- selerowa

z śliwką w bekonie

 


 

 

 

4-5  porcji:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g selera korzeniowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • około 1 l bulionu warzywnego
  • 8 suszonych śliwek
  • 8 drewnianych patyczków dekoracyjnych
  • 4 plastry bekonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Cebulę, marchew, seler, ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Por pokroić w krążki, obrany czosnek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pozostałe pokrojone warzywa i podsmażyć. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, cukrem. Gotować pod przykryciem około 25 minut.

Plastry bekonu przekroić wzdłuż na pół i każdą śliwkę owinąć  plasterkiem boczku. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony (bez dodatku tłuszczu) na brązowy kolor, czyli do momentu wytopienia się tłuszczu. W każdą śliwkę wbić patyczek.

Zupę zmiksować blenderem, wlać śmietanę. Ponownie zagotować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupę podajemy w bulionówkach, posupujemy natką pietruszki i ukłdamy patyczki z śliwkami w bekonie. Zupa jest bardzo smaczna, pożywna, sycąca a smaku dodaje pyszna śliwka w boczku, polecam gorąco. Smacznego :)

13:52, ginam35 , Zupy
Link Komentarze (1) »