Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
czwartek, 31 stycznia 2013

Babeczki twarogowe

 


 

6 sztuk :

  • 150 g twarogu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 6 łyżeczek konfitury wiśniowej
  • 3 łyżki mielonych migdałów

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do babeczek nasmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. 

Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce roztrzepać jajko, cukier, olej i mleko.Wymieszane składniki mokre przelać do miseczki ze składnikami suchymi. Delikatnie mieszamy. Ciasto rozłożyć po jednej łyżce do foremek, następnie rozkładamy twaróg  i po jednej łyżeczce konfitury wiśniowej. Na koniec przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sałatka z czerwonych buraczków

 


 

  • 5 średnich buraczków
  • 5- 6 jajek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula (użyłam cukrowej- jest łagodniejsza)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Buraczki dobrze umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku w  200°C ,  do miękkości, przez około 70 minut. ( upiekłam buraczki równocześnie na dolnej  części piekarnika, piekąc kuraczaka- w myśl przysłowia: ”dwie pieczenie na jednym ogniu“ ;-)

A w międzyczasie ugotować jajka na twardo. Wystudzone jajka obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. To samo zrobić z obranym jabłkiem, ogórkiem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Przestudzone buraczki obrać, zetrzeć również na tarce o grubych oczkach. Składniki wszystkie połączyć dodając majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotowe.

Sałatka jest wyśmienita. Pochodzi z blogu: Kuchnia Broni- zmieniłam tylko nieco proporcje. Można ją podawać o każdej porze dnia. Doskonała również na przystawkę, podając np  z ciabattą. Można ją jeść, jeść i jeść i bardzo szybko zniknęła z talerzy.

Smacznego!

 

środa, 23 stycznia 2013

Makaron z koprem włoskim, mięsem mielonym 

w sosie śmietanowo- winnym

 


 

 



4 porcje:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400- 500 g kopru włoskiego ( jedna duża bulwa)
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka śmietankowego np.philadelphia
  • 3 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu np. (penne rigate)

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, koper umyć, osuszyć i obrać z zewnętrznej, łykowatej warstwy. Następnie odkroić nać  (odłożyć do dekoracji dania) i  spód  pokroić w talarki. 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę wraz z koprem włoskim przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjać z patelni, i włożyć mięso mielone, również podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Po czym ponownie dodać podsmażony koper i cebulę. Wlać wino, bulion warzywny. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny, serek śmietankowy i podgrzewać do rozpuszczenia.  Na koniec dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, podgrzewając chwilę. Serwujemy na głębokich talerzach, dekorując odłożoną zieloną nacią.

Smacznego!

środa, 16 stycznia 2013

 Zapiekane warzywa pod serowym puchem

 


 

  • 500 g brokuła
  • 500 g marchewki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 500 g  sera twarogowego
  • 4 łyżki mleka
  • 2- 3  łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Brokuł  podzielić na mniejsze różyczki, umyć. Oczyszczoną i umytą marchew pokroić w plasterki, obraną cebulę drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić, następnie dodajemy marchew i podsmażamy przez 5 minut.  Po podsmażeniu marchewki dodajemy brokuł i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec wsypać mrożony groszek, przyprawić solą, pieprzem i gałką miszkatołową.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, ser, kaszkę mannę, mleko, dokładnie wymieszać, doprawić dobrze solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubujania dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Pianę wymieszać  delikatnie z masą serową.

Żaroodporną formę (około 35cm x 24cm) wysmarować masłem. Wyłożyć podsmażone warzywa, rozmarować masę serową i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec około 35- 40 minut.

Smacznego !

poniedziałek, 14 stycznia 2013

 Ciasto jabłkowe z migdałową kruszonką

 


 

 

 

 

Składniki na ciasto:

  • około 750 g jabłek
  • sok z jednej cytryny
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2- 3 łyżki mleka

Kruszonka:

  • 75 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g marcepanu

 

  • puder cukier do posypania

 Tortownicę o wymiarach  (26 cm ø), nasmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól, utrzeć mikserem, dodając stopniowo po jednym jajku i ucierać na puszysty krem. Następnie wsypywać  porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- cały czas miksując i na koniec mleko. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy, rozłożyć jabłka.

Składniki na kruszonkę zagnieść dokładnie palcami i posypać na owoce. Wstawić do  nagrzanego piekarnika 190°C i piec przez 55- 60 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce i posypać pudrem cukrem.

Smacznego:-)

 

piątek, 11 stycznia 2013

 Ryba w sosie curry z warzywami

 


 

 4 porcje:

  • 500 g dowolnych filetów rybnych- mogą być mrożone
  • 500 g brokuła
  • 2- 3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

 Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Rybę jeśli była mrożona- rozmrozić, umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, marchew pokroić na plasterki, a cebulę i czosnek w kosteczkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę,  wraz z marchewką, zeszklić. Dodać pastę curry i czosnek, chwilę podgrzać, po czym wlać mleko kokosowe, bulion, zagotować. Włożyć brokuł i dusić pod przykryciem 5 minut. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie układamy kawałki ryby i dusimy bez przykrycia na wolnym przez około 5- 7 minut. Podajemy z ryżem. Danie jest przepyszne i  lekkie. Jeśli nie przepadamy za rybą, możemy użyć mięsa z kurczaka, czy z indyka.

Smacznego !


 

 

 

 

 

 


poniedziałek, 07 stycznia 2013

 Gulasz mięsny z kasztanami

 


 

 

  • 5oo g gulaszu wołowo- wieprzowy
  • 200 g kasztanów jadalnych - marony (gotowe w opakowaniu wakum)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml półwytrawnego wina marsala lub innego
  • 500 ml bulionu
  • 2- 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

 

Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, większe kawałki przekroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Oczyszczony por pokroić na ukos w plasterki, a umytą marchew w półksiężyce.

Garnek do duszenia mięsa rozgrzać z oliwą, włożyć porcjami mięso i smażyć na wysokim ogniu przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek, cebulę, koncentrat pomidorowy- podsmażyć, doprawić  solą i pieprzem. Następnie wlać bulion, wino. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny (w razie potrzeby dolewać wodę). Na około 15 minut przed końcem duszenia, dodać por, marchewkę, kasztany, miód, majeranek.  Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podajemy np, z makaronem fettuccine, kaszą lub ryżem. Pychotka.

Smacznego !



sobota, 05 stycznia 2013

 Deser budyniowy z biszkoptami


 

4 porcje :

  • 3 pomarańcze
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec (w wersji dla dzieci sok pomarańczowy)
  • 1 budyń waniliowy + 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • do dekoracji czekolada

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać ekstrakt waniliowy, w razie potrzeby dosłodzić. Budyń schłodzić. Biszkopty pokroić na 3 cm kawałki, skropić likierem pomarańczowym lub sokiem. Porańcze umyć, obrać dokładnie ze skórki, podzielic na czastki, usuwając w miarę możliwosci białe błonki, następnie pokroić na kawałki. Biszkopty, budyń, pomarańcze ułożyć warstwowo  w pucharkach.Udekorowć czekoladą. Szybki i smaczny deser, polecam !

Smacznego :-)

środa, 02 stycznia 2013

 Zupa  gyrosowa

 


 

4 porcje:

  • 300 g mięsa od szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 strąki papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1-2 łyzki koncentratu  pomidorowego
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać i drobno posiekać. Oczyszczone pieczrki pokroić w plasterki. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, przyprawą do gyrosa, oliwą. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.

Paprykę umyć oczyścić z nasion pokroić na cienkie paski. Paprykę chili umyć (założyć gumowe rękawice), następnie wyjąć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Mięso podsmażyć na gorącej patelni przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, po czym włożyć paprykę, chili, pieczarki i krótko podsmażyć, dodać tymianek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Przełożyć do garnka z mięsem, wlać ¾ litra wody, śmietanę. Całość gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut. Jeśli lubimy aby zupa była bardziej gęsta, zagęszczamy mąką.

Smacznego :-)