Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl
środa, 25 stycznia 2012

 Rolada z kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

 



 

 

  • 2 piersi  z kurczaka
  • ciasto francuskie ( płat o wymiarach  ok. 20 x 35 cm)
  • 100g startego żółtego sera
  • 500g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, oregano

 

Pierś kurczaka  delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Odstawiamy do lodówki na około 30min.

W międzyczasie, oczyścić pieczarki, pokroić  w drobną kosteczkę, podsmażyć z łyżką masła, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć przestudzone pieczarki zachowując odstęp 2 cm od brzegu,  posypać żółtym serem. Następnie rozkładamy płaty z piersi kurczaka. Całość zwijamy od dłuszej strony w roladę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC i piec około 30-35 minut.

 

Smacznego!

 



wtorek, 24 stycznia 2012

     Kurczak z ratatouille

 


 

  •    1  filet z kurczaka (około 300 - 400 g)

  •     sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

  •     olej do smażenia (2 - 3 łyżki)

Marynata:

  •   2 łyżki startego imbiru

  •   1/4 niedużej cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę

  •   1 łyżeczka soku z cytryny

  •   1 ząbek czosnku

  •   1 łyżka oliwy

  •   1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego

  •   1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kolendry

  • Panierka:

  •   1 jajko

  •    1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego

  •   1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kolendry

  •   około 4 łyżek bułki tartej

Ratatouille:

  •   2 łyżki oliwy + extra vergine do podania

  •   1 marchewka

  •   1/2 cebuli

  •   2 ząbki czosnku

  •   2 duże łagodne papryczki chilli lub 1/2 zwykłej dużej czerwonej papryki

  •   200 g bakłażana

  •   200 g cukinii

  •   200 g świeżych pomidorów

  • świeże zioła ( np. tymianek, oregano) lub suszone

 

 Filety kurczaka rozbić na  płaty o grubości około 1 cm, oprószyć  solą i pieprzem.

Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Kurczaka wysmarować marynatą i wstawić do lodówki  na kilka godzin (jeśli mamy czas). Przed smażeniem przywrócić do temperatury pokojowej.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, pokrojoną w kosteczki cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę papryki. Smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz cukinię. Smażyć przez około 4 minuty aż warzywa będą miękkie.

Na koniec dodać sparzone i obrane pomidory, pozbawione nasion i soku. Doprawić solą i smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine, posypać świeżymi ziołami.

Piersi wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance bułki tartej, kolendry, kminu, soli i pieprzu. Docisnąć panierkę do filetów.  Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony , aż będą ładnie zrumienione. Pokroić na grubsze kawałki.  Podawać z ratatouille.

Smacznego!

 

żródło:Kwestia smaku

 

niedziela, 22 stycznia 2012

   Naleśnikowe sakiewki z serem pleśniowym
                 i żurawiną

 


 

 

  • 5 naleśników
  • serek camembert
  • 5 długich  plastrów wędzonego boczku
  • żurawina w słoiku
  • suszona żurawina (namoczona w wytrawnym białym winie) do dekoracji
  • długie paski pora

 

Serek pokroić na pięć gróbszych plastrów. Każdy kawałek sera owinąć  szczelnie boczkiem i podsmażyć  krótko na patelni. Ułożyć na środku naleśnika, nałożyć 1 łyżkę żurawiny ze słoika. Związać zblanszowanym  paskiem pora.

Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 180 st-10 min. Udekorować żurawiną moczoną w winie.

Smacznego!

 


piątek, 20 stycznia 2012

          Kurczak faszerowany ryżem  z żurawiną 


 

 

 

 

  • 2 duże piersi kurczaka
  • 50 g białego ryżu basmati
  • ½  szklanki suszonej żurawiny
  • ok. 100g fety
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  3 łyżeczki papryki w proszku (najlepiej wędzonej lekko pikantnej,lub zwykłej)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pierśi kurczaka naciąć głeboko tworząc kieszeń. Kurczaka posypać solą i pieprzem.

Ugtowany i przestudzony ryż wymieszać z 2 łyżeczkami  papryki, 1 łyżeczką kardamonu, 1 łyżeczką cynamonu. Dodać żurawinę oraz natkę. Doprawić solą i pieprzem,wymieszać. Nasępnie połączyć z pokrojoną w kostkę fetę  z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

W kieszenie  z piersi kurczaka włożyć nadzienie. Na talerzyku wymieszać 4 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżeczką papryki w proszku.Mieszanką posmarować kurczaka i nadzienie.Przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok.  35 minut. Pod koniec  zdjąć folię i piec jeszcz przez ok. 5 min.

Smacznego!


 

Źródło:Kwestia Smaku